Vakit Gazetesine Tiyatro Eleştirmenlerinden Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Özen Yula tarafından kaleme alınan ve 15 Şubat’ta seyirci önüne çıkacak olan “Yala Ama Yutma!” oyununu hedef alan Vakit gazetesine Uluslararası Eleştirmenleri Birliği (AITC) Türkiye Merkezi’nden tepki geldi.

AITC Türkiye Merkezi tarafından yapılan yazlı açıklama şöyle:

Daha önce çeşitli kişi ve kurumları okurlarına hedef göstererek provokasyona teşvik eden Vakit gazetesinin, bu kere de Beyoğlu’ndaki Kumbaracı 50 tiyatrosunda sahnelenecek olan Özen Yula’nın oyunu “Yala ama Yutma”yı amacına uygun olarak odak noktası olarak seçmesi ve taraftarlarına göstermesi, Birliğimiz mensuplarınca kınanmış ve geleceğe dönük kuşkularla karşılanmıştır.

Bir eseri daha sahnelemeden, hatta metnini bile bilmeden “ahlaksız” olarak nitelendirmek ve “din elden gidiyor” çığlıkları atmak, Vakit gazetesinin tutumuna yakışmakta; ancak bu tutum insani faziletin ve savundukları ahlak anlayışının çok dışında kalmaktadır. Hiç kuşku yok ki, bu düşünce son derece karanlıktır ve yarınlarımızın provası niteliğini taşımaktadır. Bu kışkırtıcı, olumsuza yol gösterici yayını bir kısım medyamızın da sessiz sedasız izlemesi ise başlı başına bir olaydır.

Bir sahne eserinin sahnelenmeden ve metni yayımlanmadan yani izlenmeden ve okunmadan dinsel kuralları aşağılamakla suçlanması, geçtiğimiz temmuz ayında Topkapı Sarayı’ndaki İdil Biret konseri öncesi “mini etekli kızların servis ettiği şarapları içecekler” tevatürünü yayarak konserin provoke edilmesiyle eşdeğerdir.  Dolayısıyla sanat dünyamız gene karanlık, dar ve tehlikeli bir yola sokulmak istenmektedir.

Hukukçularımızı, siyasetçilerimizi, sanatçılarımızı göreve çağırıyoruz.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.