27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü: Sanatıma, Hayatıma Dokunma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu yıl düzenlenecek 27 Mart Dünya Tiyatro Günü pek çok anlam taşıyor. Atlas Pasajı’nda Kültür-Sen’in ofisinde toplanan tiyatrocular ve başka alanlarda çalışan sanatçıların öncelikli hedefi kapsayıcı bir eylem gerçekleştirmekti.

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası’nın(Kültür Sanat-Sen) yürütücülüğünü yaptığı  eylemin sloganı: “Sanatıma, Hayatıma Dokunma!” olarak belirlendi. Dünya Tiyatro Günü’nde, salt tiyatro vurgusundansa tüm sanat alanlarında baskı gören/mağdur edilen sanatçıları, seyircileri kapsayıcı bir söylem tercih edilmesi açısından çok önemli bir tartışmaydı. Hatta Orhan Aydın’ın yazdığı bildiride de(eylem sırasında okunacak bildirilerden biri olan) belirtileceği üzere kendi özgürlüklerini korumanın ezilen ve baskı gören diğer toplulukları/bireyleri korumaktan bağımsız olmadığının farkında olan sanatçıların hayatlarına dokunulan tüm bireyleri de bu söyleme dahil etme arzusu oldukça değerli bir girişim.

Katılan herkesin, Türkiye’de ve paralel olarak sanat dünyasında sansürlerle, tutuklamalarla ve baskılarla geçirilen bir yılın daha ardından yapılacak yürüyüşte protesto amacıyla siyah giyinmeyi tercih etmesi bekleniyor. Tiyatroyu temsil etmekle yükümlü o meşhur gülen ve ağlayan maskların sadece ağlayanı da yakalara yapıştırılmak ve yüze takılmak üzere Kültür Sanat-Sen tarafından yapıştırmalara ve maskelere dönüştürülecek.

Yürüyüş için üç durak belirlendi: Galatasaray Lisesi, Atlas Pasajı ve AKM önü. 2010 Kültür Başkenti İstanbul projesi kapsamında yapılan zaman zaman çalkantılı çalışmaların yanında, sanat dünyasının görünmez kılınan diğer yüzünü temsil etmek açısından 2010 Kültür Başkenti İstanbul projesinin ofisini içinde barındıran Atlas Pasajı’nın önünde duraklamak oldukça anlamlı bir seçim oldu. AKM’nin kapatılmasının ikinci yılına yaklaşırken Dünya Tiyatro Günü’nde AKM’nin önünde duraklayıp söz söylememek zaten absürd olurdu.

Eylemde “27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Sanatıma, Hayatıma Dokunma!” yazılı pankarttan başka büyük bir pankart kullanılmamasına karar verildi. Tabii topluluklar, örgütlenmeler ya da bireyler hazırlayacakları dövüzlerle kendi sözlerini söyleyebilirler. Kültür Sanat-Sen’in hazırlığıyla basılacak dövizler içinse “Yaşasın tiyatro, merhaba insan!”, “Sahnede işlenecek hiçbir suç olamaz.”, “Sanat, barış için!”, “Yasak tiyatro, tiyatroda yasak olamaz!” gibi sloganlar belirlendi. Yürüyüş başlangıcında Tiyatro Simurg’dan bir oyuncu Shakespeare’in “Beğendiğiniz Gibi ” adlı oyunundan “Bütün Dünya Bir Sahnedir” adlı tiradını oynayacak. Gruplar, müzikleriyle ve kısa oyunlarıyla eylemi renklendirecek.

İrem Az / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.