İstanbul’da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Yürüyüşüne Hazırlık

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17 Mart Çarşamba günü, KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen’in çağrısıyla çeşitli sanat örgütlerinden temsilciler bir araya geldi. Gündem 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nün İstanbul’da ortaklaşa hangi biçimde kutlanacağıydı. Toplantıya Türkiye Tiyatrolar Birliği (TTB) adına Mehmet Esatoğlu ile birlikte katıldım. 27 Mart’ta Tünel-Taksim hattında bir yürüyüş biçiminde gerçekleştirilmesi hedeflenen kutlamaya dönük yoğun bir örgütsel ilginin olduğunu söylemek zordu. Türkiye Tiyatrolar Birliği dışında Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) ve onu temsilen Orhan Kurtuldu toplantıya katıldı. Tiyatro Simurg’dan Hale Üstün ve Destar Tiyatro’dan Mirza Metin’in katımları ise toplulukların örgütlediği ilginin niceliği bakımından bir veri sunuyordu.

Bu sezon tiyatro örgütleri arasındaki diyalog ve pratik işbirliğini teşvik etmeyi hedefleyen örgütlü tiyatro sürecinin tavsadığını bu toplantıya da bakarak görmek mümkündü. Organizasyona öncülük yapan Kültür Sanat-Sen’in yöneticileri oradaydı. Özerk Sanat Konseyi’nden (ÖSK) Canol Kocagöz, laf arasında tiyatrocuların ÖSK oluşumuna da ilgisiz kaldıklarını belirten bir eleştiri yapmayı ihmal etmedi. Toplantıya katılan sanat kurumları arasında Ayışığı Sanat Merkezi vardı. Nazım Hikmet Kültür Merkezi adına toplantıya katılması beklenen Orhan Aydın ise, yakınlarının uğradığı bir kaza nedeniyle gelemedi.

27 Mart yürüyüşüne tiyatro örgütlerinin katılımını teşvik etmek için çağrı yapılmasının kararlaştırıldığı toplantıda, organizasyon için de ilk adımlar atıldı. Bir gecikmenin yaşandığına kuşku yok; fakat yürüyüşe tiyatronun sorunlarını, taleplerini de vurgulayan bir biçim verme kaygısını, inadını korumak önemli. Tiyatrocular en çok bu konuda ne yapacaklarını bilemez durumdalar. FACEBOOK ortamına bakıldığında guruplara, etkinliklere, protestolara yüzlerce, binlerce kişinin girip çıktığını görüyoruz. İnsanın adeta başı dönüyor. Pratik sonuçlara baktığımızda ise, bu sanal “potansiyelin” realitede sınırlı da olsa karşılığını bulamadığını görüyoruz. İstanbul’daki 27 Mart yürüyüşü, tiyatrocuların birlikte davranması ve kamuoyu gücü oluşturması anlamında önemli bir sınav olacak.

http://fkurhan.blogspot.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Ömer F. Kurhan

Yanıtla