Laz Marks Bu Kez Adliyede Sahne Alacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Canşenliği Oyuncuları tarafından sahnelenen ve bir yıldır Türkiye’nin dört bir yanında seyirciyle buluşan ‘Laz Marks’ isimli politik stend-up’a başbakana hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı. Marks Emice son maçına adliye koridorlarında yargıç ve savcılarla çıkacak.

Leman Kültür Merkezi ve Canşenliği Oyuncularının ortak yapımıyla bir yıldan fazla bir süredir 80 ayrı merkezde sahnelenen ve binlerce seyirciye ulaşan ‘Laz Marks’ isimli tiyatro gösterisi Rize’deki gösterim sırasında başbakana hakaret ettiği iddiasıyla mahkemelik oldu. Laz Marks’ı oynayan Haldun Açıksözlü’ye açılan davanın ilk duruşması ise fıkra gibi. Laz Marks 12 Mart günü adliyede olacak.

RİZEDEN RİZELİYE RİZELİ İÇİN DAVA

Rizeli yazar Yılmaz Yılmaz Okumuş tarafından kaleme alınan, Rizeli oyuncu Haldun Açıksözlü tarafından yönetilen ve oynanan ‘Laz Marks’ a Rize’deki gösterim sırasında Rizeli Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması 12 Mart günü görülecek. Laz Marks Haldun Açıksözlü, “Bu tür şikeler ve oyuncu fazlasuyla oynamak bizi maçlarumuzdan alakoyamaycaktur. Bu maçu da alacayuk başka yoli yok uşağum” dedi.

Leman Kültür ve Canşenliği Oyuncularının ortak yapımı olarak bir yılı aşkın süredir, yaklaşık 80 ayrı il ve ilçede sergilenmekte olan “Laz Marks” adlı oyunun Rize’deki sergilenmesi sonrası oyunun yönetmeni ve oyuncusu Haldun Açıksözlü hakkında “başbakana hakaret” suçlaması ile soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonuçlanmış ve Haldun Açıksözlü aleyhine anılan suçlamayla kamu davası açılmıştı.

Rize Sulh Ceza Mahkemesinde açılan dava kapsamında 12 Mart günü Beyoğlu Adliyesi’ne gidip ifade vermesi beklenen Açıksözlü’ye sanat camiasından ise destek geldi. Açıksözlü’ye ifade sırasında çok sayıda kişinin destek vermek için adliyeye gideceği öğrenildi.

121. gösterimini izleyici sayısını toplamda 30 bine çıkararak tamamlayan Açıksözlü, “Bu tür olayların düşünce ve ifade özgürlüğünü yok etmeye yönelik girişimlerdir. Biz gösterimiz sırasında şahsen kimseye hakarette bulunmadık. Bu bir politik gösteridir. Elbette ki hiciv olacaktır. Çıkıp yargılanacağız ama bu maçu da alacayuk” şeklinde konuştu.

KİMSEYE PAROLA YAZMADIM

Sadece tribünlerde değil artık adliyelerde de her koşulda maça çıkacağını aktaran Açıksözlü, “Başbakanımıza hakaret etmişim. Bunu nereden çıkardılar bilmiyorum ama, bildiğim bir şey varsa o da; kimseye parola yazmadığımdır. Sadece politik stand-up yaptığımı, bu nedenle hiciv ve yergiden yararlandığımı düşünüyorum. Kişisel olarak hakaret etmedim.” dedi.

OYÇAD: DAVA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBEDİR

Bu arada Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇAD) yaptığı açıklamada durumu kınayarak, mahkemenin açılmasının sanatçıya hukuk yoluyla haddini bildirme anlamı taşıdığını duyurdu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Haldun Açıksözlü, Laz Marks adlı oyununda tiyatronun diliyle hiciv ve taşlama ustalığını kullanarak kurulu düzen üstüne mizahın gücüyle bir fıkra anlatıyor. Ancak, oyuna dümdüz bakan ve ince eleştiriyi “hakaret” olarak gören gözler, “fıkra” nedeniyle devlet denen Leviathan’ı derhal harekete geçirerek gereğinin yapılmasını arz etmişlerdir. Doğrudan açık sözlü sanatçıya haddini bildirmek yerine; hukuk eliyle demokratik yöntemlerle oldukça steril bir şekilde Açıksözlü Haldun hakkında şikayetçi olmuş, politik-taşlama yapan at sineğini yargıya havale etmişlerdir. Bu noktada yargıya müdahale olmaması açısından davaya ilişkin bir sözümüz yoktur. Ancak, yargıya at sineğini yollayan zihniyete diyecek sözlerimiz vardır. Bizler düşünceyi ifade etme özgürlüğünün AÇIKSÖZLÜ Haldun hakkında açılan kamu davasıyla zedelendiğini, sanatsal eleştirinin bu kadar kolay bir şekilde ceza davalarına konu yapılmaması gerektiğini düşüyoruz. Yoksa bunun ardı arkası gelmeyecek, başka seslere ve renklere tahammülü olmayanlar onları susturmak ve renksizleştirmek için kamunun elini kullanacaklardır.

ANF


Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.