OYÇED Tiyatro Haftasını Kutluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OYÇED TİYATRO HAFTASINI KUTLUYOR

OYÇED-Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, oyun yazarlığını ve çevirmenliğini geliştirmek, tiyatromuzun kültürel birikimine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. 20 Mart Dünya Çocuk Tiyatrosu Günü, 21 Mart Dünya Kukla Günü ve 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bu etkinlikleri yedi farklı kentte düzenleyecektir.

OYÇED’in Tiyatro Haftası etkinlikleri aşağıdadır.

İSTANBUL

*SEMİNER: OYUN YAZARLIĞIMIZIN GELENEKSEL KAYNAKLARI-2: MEDDAH

OYÇED, oyun yazarlığımızın geleneksel kaynaklarını irdelemek, sözkonusu kaynakları yakından tanımak, çağdaş oyun yazarlığımız açısından olanaklarını ortaya çıkarmak için, düzenlemekte olduğu seminer dizisini sürdürmektedir. Bu ayın konusunu Meddah oluşturacaktır.

Prof. Dr. Nurhan Tekerek ve OYÇED Onur üyesi Haşmet Zeybek tarafından yapılacak olan seminer Küba Dostluk Derneğinde gerçekleştirilecektir. Seminer kapsamında Prof. Dr. Nurhan Tekerek Haşmet Zeybek’in yazdığı “Zilli Şıh” adlı oyunu “Okuma Tiyatrosu” olarak sunacaktır. 20 Mart/Cumartesi günü saat 15.00’de yapılacak olan seminer ücretsizdir ve herkese açıktır.

Adres: İstiklal Cad. Gazeteci Erol Dernek Sok. Hanif Han No: 11 Kat: 4 D.5

Beyoğlu İstanbul (İstanbul Yeni Melek Gösteri Merkezi Yanı)


*YEMEK-OYÇED Yemeği

OYÇED, üyeleriyle birlikte Dünya Tiyatro Haftasını kutlamak, tiyatronun önemi ve sorunları üzerine söyleşmek için 20 Mart/Cumartesi akşamı yemek düzenleme kararı almıştır. OYÇED üyelerine ve onların dostlarına açık olan yemeğe katılacak olanların 19 Mart/ Cuma gününe kadar bilgi vermeleri gerekmektedir. Saat 20.00’de başlayacak olan yemeğin organizasyonunu OYÇED Yönetim Kurulu üyesi Nilbanu Engindeniz yürütmektedir.


*ÇOCUK-GENÇLİK OYUNU OKUMA TİYATROSU

Nina’nın Rüyası:

Çok sayıda çocuk ve gençlik oyunu yazarının üyesi olduğu OYÇED, her ay bir çocuk-gençlik oyununu “Okuma Tiyatrosu” olarak sunup değerlendirmektedir. Mart ayında Okuma Tiyatrosu olarak sunulacak olan oyun, OYÇED üyesi Gülşah Özdemir’e ait. “Nina’nın Rüyası” adlı kukla çocuk oyunu 21 Mart/Pazar günü, saat 15.00’de, SAHNE’de gerçekleştirilecektir. Oyunun yönetmeni, OYÇED Yönetim Kurulu üyesi Nilbanu Engindeniz. Oyunun “okuma tiyatrosu” olarak sunumundan sonra, oyun üzerine, bir değerlendirme söyleşisi gerçekleştirilecektir. Böylece OYÇED, 21 Mart Dünya Kukla Gününü bir kukla oyunu metni olan Nina’nın Rüyası’nı okuma tiyatrosu biçiminde sunarak kutlamış olacak.

Adres: Sahne, Ağa Hamamı Sok. Taktaki Yokuşu 2/B Firuzağa / Cihangir/ İstanbul (Eski Arama Tiyatrosu)


*PANEL

Kukla Oyunu Yazarlığı ve Kukla Estetiği

21 Mart Dünya Kukla Günü nedeniyle, OYÇED İstanbul Kukla Festivali ile kukla için oyun yazarlığı ve kukla estetiğinin konuşulacağı bir panel düzenleyecektir. 22 Mart/Pazartesi Saat 14.00’te İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek panele konuşmacı olarak, OYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Erkek, İstanbul Kukla Festivali Sanat Yönetmeni ve OYÇED üyesi Cengiz Özek, OYÇED Genel Sekreteri Burhan Gün, ve kukla uzmanı Janette Dabs katılacaklardır.

Adres: İstiklal Cad. No:8 Beyoğlu / İstanbul


*OYUN OKUMA TİYATROSU

Filoktetes

OYÇED’in, yetişkin seyirciler için düzenlemekte olduğu Okuma Tiyatrosu etkinlikleri bu ay Filoktetes metinleriyle sürecek. OYÇED üyesi Şükran Yücel’in Sophocles’ten çevirdiği metinle, Bengi Heval Öz’ün uyarladığı metin birbiri ardına Okuma Tiyatrosu olarak sunulacak ve karşılaştırılarak irdelenecektir. 22 Mart /Pazartesi Saat 18.00’de, Tiyatro Z’de sunulacak olan oyunun yönetmeni OYÇED üyesi Cem Kenar. MitosBoyut Yayınlarının desteklediği “Okuma Tiyatrosu” etkinliğinin sunumundan sonra, bir kokteyl verilecek ve oyunlar üzerinde, Şükran Yücel, Bengi Heval Öz, Cem Kenar ve Yılmaz Öğüt’ün katılacağı bir değerlendirme söyleşisi yapılacaktır.

Adres: Tiyatro Z, Hacı Mimi Mah. Dibek Sok. No: 17 Kuledibi – Beyoğlu Beyoğlu / İstanbul


*WORKSHOP

Yaratıcı Yazarlık-Yaratıcı Drama

OYÇED Yönetim Kurulu Üyesi Nilbanu Engindeniz, 26 Mart Cuma / Saat 16.30-19.30’da, Kasımpaşa Çocuk Yuvasında (Yetiştirme Yurdu) Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazarlık çalışması yapacaktır.

ANKARA

*TV PROGRAMI-Atölye:

OYÇED’in Yönetim Kurulu üyleri ile Onur üyeleri Murat Atak’ın hazırlayıp sunduğu ATÖLYE Programına katılarak oyun yazarlarının sorunlarını dile getireceklerdir. 26 Mart’ta kaydı yapılacak olan program Nisan ayında izleyici ile buluşacaktır.

*PANEL/FORUM-Yazar Kuşaklarının Ortak Sorunları: “Oyun Yaz Havuza At”

Kuramcıların ve her kuşaktan yazar temsilcilerinin katıldığı panelde, yazar kuşaklarının ortak sorunları ele alınıp değerlendirilecektir. Panelistlerin konuşmalarının ardından, salondaki yazarların da katılımıyla bir foruma dönüşecek olan toplantı sonunda ortaya çıkacak konular bir metne dönüştürülerek basına ve ilgili kurumlara iletilecektir. 29 Mart/Pazartesi Saat 17.00’de başlayacak olan Panele, OYÇED Onur Üyeleri, Prof. Dr. Sevda Şener, Ülker Köksal, Dinçer Sümer, Erhan Gökgücü (aynı zamanda OYÇED Ankara Temsilcisi), OYÇED Yönetim Kurul üyeleri Tamer Levent, Prof. Dr. Hasan Erkek ve OYÇED üyesi Erdi Mamikoğlu katılacaktır. Panel, Devlet Tiyatroları Oda Tiyatrosunda yapılacaktır. Sözkonusu panel, OYÇED Ankara Temsilciliği tarafından gerçekleştirilecektir.

İZMİR

*RADYO PROGRAMI:

30 Mart/ Salı Saat 15.00-16.00, OYÇED Yönetim Kurulu Başkanı, Prof. Dr. Hasan Erkek, TRT İzmir Radyosunda, radyo programına katılarak OYÇED’i ve OYÇED etkinliklerini tanıtıcı bir konuşma yapacaktır.

*KONFERANS-Dram Sanatı Atlası:

OYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Erkek, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünün davetlisi olarak, 31 Mart/ Çarşamba Saat 13.30’da “Dram Sanatı Atlası” başlıklı bir konferans verecektir. Sözkonusu konferans OYÇED İzmir Temsilciği tarafından düzenlenecektir.

ESKİŞEHİR

*SÖYLEŞİ

Hukuk ve Tiyatro: OYÇED ile Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan etkinlikte, OYÇED Genel Sekreteri, oyun yazarı, yönetmen olmanın yanı sıra, aktif bir Avukat da olan Burhan Gün, Hukuk Fakültesi öğrencileriyle “Hukuk ve Tiyatro” konusunda bir söyleşi yapacaktır. Söyleşi, 24 Mart/Çarşamba Saat 14.00’te yapılacaktır. Sözkonusu söyleşi OYÇED Eskişehir Temsilciliği tarafından gerçekleştirilecektir.

Adres: Anadolu Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Yunus Emre Kampusü, Eskişehir

*KONFERANS-Çağdaş Oyun Yazarlığımız:

OYÇED ile Eskişehir Gelişim Vakfı (EGEV) işbirliğiyle gerçekleştirilecek konferansta, OYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Erkek, Eskişehir’li yazarlara çağdaş oyun yazarlığımız konulu bir konferans verecektir. Konferans, 24 Mart/Çarşamba Saat 18.30’da, EGEV’de verilecektir. Sözkonusu konferans OYÇED Eskişehir Temsilciliği tarafından gerçekleştirilecektir.

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Yıldırımer Sokak, Özşahin Apartmanı, No: 28, Daire:1, Eskişehir,

Tel: 0 222 232 05 26.

*PANEL-Çocuk Tiyatrosu Dramaturjisi:

OYÇED ile Eskişehir Sanat Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan panel’de, OYÇED Onur Üyesi Prof. Dr. Özdemir Nutku, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Erkek, Eskişehir Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şehabettin Tosuner ve Oyuncu-Yazar Ulviye Karaca katılacaktır. Panelin ardından, Eskişehir Sanat Derneği, Prof. Dr. Özdemir Nutku’ya, “Tiyatroya Emek Ödülü” takdim edecektir. Panel, 25 Mart/Perşembe, Saat 17.00’de, Vardar İş Merkezi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilecektir. Sözkonusu panel OYÇED Eskişehir Temsilciliği tarafından yapılacaktır.

Adres: Vardar İş Merkezi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi üstü, Eskişehir

ORDU

*OKUMA TİYATROSU:

OYÇED Mustafa Gencel Sahnesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek etkinlikte, genç yazar Nurgül Çoluk’un “Kırılma Noktası” oyunu Okuma Tiyatrosu olarak sunulacaktır. Ordu Belediye Konservatuvarı Salonunda gerçekleştirilecek olan etkinliğin yönetmeni Coşkun Çetinalp. Etkinlik, 26 Mart/Cuma Saat 18.00’de başlayacaktır.

*PANEL-Tiyatro Oyun Yazarlığı:

OYÇED Onur Üyesi Haşmet Zeybek ile OYÇED Yönetim Kurulu üyesi Erhan Özçelik’in katılacağı panelde, Tiyatro Oyun Yazarlığı ele alıncaktır. Ordu Belediyesi Konservatuvarı Salonunda yapılacak olan Panel, 26 Mart/Cuma Saat 20.00’de başlayacaktır.

*TV PROGRAMI:

26 Mart/Cuma OYÇED Onur Üyesi Haşmet Zeybek ile OYÇED Yönetim Kurulu üyesi Erhan Özçelik’in katılacağı ve canlı olarak yayımlanacak Kanal 52 televizyon programının saati 13.00. OYÇED’in tanıtılacağı, Oyun Yazarlığı ve Sorunları konusunun ele alınacağı program uydu üzerinden izlenebilecek.

MARDİN

SÖYLEŞİ-Tiyatro ve Seyirci İlişkisi:

OYÇED ve Mardin Valiliği işbirliği ile gerçekleşecek söyleşiye, OYÇED Yönetim Kurulu Üyesi ve 2.Başkanı Nazif Uslu, Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Levent ve Oyuncu Belit Özükan katılacaktır. 22 Mart/Pazartesi günü, Mardin Artuklu Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan söyleşinin saati 17.00.

ANTALYA

*FORUM-Çocuk Tiyatrosu:

OYÇED’in Antalya Bölge Tiyatrosu ile işbirliği yaptığı, 1.Antalya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali kapsamında gerçekleşecek olan Çocuk Tiyatrosu Forumunda, OYÇED Isparta Temsilcisi Yard. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl konuşmacı olarak katılacaktır. Forum, 20 Mart Cumartesi günü AKM Festival Cafede, Saat 16.00-20.00’de gerçekleştirilecektir.

OYÇED

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.