Sanatçılar ve Çocuklar Diyarbakır’da Talepleri İçin Yürüdü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AMED – Bini aşkın sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu Barış İçin Sanat Girişimi, Diyarbakır’da çocuklarla birlikte “Barışalım yeter” diyerek taleplerini haykırdı.

Aralarında, İlkay Akaya, Mehmet Atlı, Hicri İzgören, Bayram Balcı, Ömer Şahin, Feryal Öney, Farqin, Şilan Ergün Efe, Nesimi Aday, Nesrin Aksu gibi sanatçı ve yazarların da bulunduğu çok sayıda sanatçı, çocukların ve seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanması ile Kürt sanatçıları üzerindeki baskılar ve bölgede artan operasyonlara karşı barış talepleriyle Koşuyolu Parkı’ndan Cegerxwin Kültür Merkezi’ne kadar yürüyüş düzenledi.

Koşuyolu Parkı’nda bir araya gelen sanatçılara Diyarbakırlı çocuklar da aynı taleplerle eşlik etti. Çocuklar için palyaçoların getirildiği eyleme, Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçıları da erbanelerle eşlik ederken, sanatçılar ve çocuklar, tulum eşliğinde önce horon tepti ardından da halay çekti.

‘BARIŞALIM ARTIK’

Çocuklar için sahnelenen kısa bir etkinliğin ardından yürüyüşe geçen sanatçı ve çocuklar, Türkçe ve Kürtçe “Barışalım artık!” yazılı tek pankartla Cegerwxin Kültür Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti. Erbane ve çalınan tulum ritmiyle yürüyen sanatçılar sık sık, “Sustur savaşın sesini sustur” ve “Yükselt barışın sesini yükselt sloganı attı. Yer yer ana caddeyi trafiğe kapatan sanatçılar, “Sustur savaşın sesini sustur” sloganına ritim tutarak oturdu, “Yükselt barışın sesini yükselt” sloganıyla da yürüyüşe devam etti.

Uzun bir yürüyüşün ardından Cegerxwin Kültür Merkezi önüne gelen sanatçılar burada açıklama yaptı. Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamayı Barış İçin Sanat Girişimi adına tiyatro sanatçısı Ömer Şahin Kürtçe, Kardeş Türküler solistlerinden Feryal Öney ise Türkçe okudu.

Barışa hasret halkların sesine ses katmak için Diyarbakır’a geldiklerini belirten Feryal Öney, “Tüm savaş tacirlerine inat bir kez daha haykırıyoruz. Savaş ile barışın arafı olmaz. Hayat dururken ölüm savunulmaz. Savaşın sesi sussun, barışın sesi yükselsin artık. Bu memleket sahte açılımlar, çözümlerle oyalanmasın. Samimi bir barış için sağlam adımlar atılsın” dedi.

ÇOCUKLARA BOYLARINDAN BÜYÜK CEZA VERİLİYOR

TMK kapsamında tutuklanan çocukların durumuna dikkat çeken Öney, “Masal çağındaki çocuklara boylarından büyük cezalar verilerek, TMK ile yargılanıp, potansiyel suçlu, terörist ilan edilerek, işkencelerden geçirilip hayalleri karartılarak, mahkeme koridorlarında süründürülüp hapislere atılarak barış sağlanmaz” dedi.

Öney açıklamasına şöyle devam etti. Anadilinde şarkı söyleyen sanatçıların evleri basılarak, gözaltına alınıp, yargı tehdidiyle baskı altına alınarak, anadilde eğitim hakkı gasp edilerek, dilleri susturularak barış sağlanmaz. Seçilmiş siyasetçiler, belediye başkanları, siyasi parti üyeleri gözaltına alınarak, ellerine kelepçe vurularak, partiler kapatılıp seçmenin iradesi yok sayılarak, sürekli operasyon mantığıyla barış sağlanmaz” dedi.

Açıklamanın ardından çocuklar için sokak tiyatrosu sergileyen sanatçılar, çocuklara keyifli anlar yaşattı. Cegerxwin kültür Merkezi’nde çocuk konulu resim sergisi açan sanatçılar akşam saatlerinde de konser verecek.

ANF

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.