13. İstanbul Kukla Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul’un en önemli, eğlenceli ve renkli etkinliği Uluslararası  İstanbul Kukla Festivali bu yıl 13. kez izleyici karşısına çıkıyor. 4 – 16 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenecek olan Kukla Festivali, 15 ülkeden 25 topluluğunun 75 gösterisiyle, mayıs ayını kukla şölenine çevirecek.

Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek olan festivalde Almanya, ABD, Fransa, Rusya, Bulgaristan, Finlandiya, Portekiz, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İspanya, Macaristan, Vietnam ve Türkiye’den önemli kukla tiyatroları katılacak.

Festival açılışında, Moliere’in ünlü oyunu “Cimri”yi bu kez obje tiyatrosu olarak izleyeceğiz…

Festivalin açılışı  4 Mayıs’ta Garajistanbul’da, İspanya’dan katılan Tabola Rassa’nın “Cimri” adlı gösterisiyle yapılacak. Tabola Rassa’nın eseri sayesinde, ülkemizde de pek çok kez sahnelenen Moliere’in ünlü oyunu “Cimri”yi bu kez obje tiyatrosu olarak izleyeceğiz. Bütün karakterlerin musluklarla sembolize edildiği eserde, oyunun başkahramanı para yerine su biriktiriyor. Hızla yok olup giden doğal kaynaklara gönderme yapan oyun, dünyada 500’ün üzerinde sahnelendi; pek çok ödüle değer görüldü.

Shakespeare’in önemli oyunları kukla festivalinde izlenebilecek.

Bu bölümde Teatr Malabar Hotel (Polonya), tiyatronun yanı sıra opera ve baleye de aktarılan “Othello”yu sunacak. Oyun, mask, aktör ve müzik – alan ilişkisiyle anlatılıyor. Wilde & Vogel Figurentheater (Almanya)“Kral Lear”i sahneye taşıyacak. Oyun aslında Shakespeare’in yazdığı şekliyle bire bir oynanmıyor. Eser, Samuel Beckett’in “Kral ve Soytarı” için yazdığı denemelerle oluşturduğu “Endgame” adlı çalışmasının bir devamı niteliğini taşıyor. The Independent Eye (ABD), aktör, dev kukla, mask, gölge, video projeksiyon ve Elizabeth Fullers’in müziğiyle “Fırtına”yı ele alıyor. Anatomia Ensemble (Finlandiya) “Kral Lear”i, İtalyan el kuklası Arlecchino’nun en önemli oynatıcıları arasında yer alan Gigio Brunello (İtalya) ise “Macbeth”i sahneliyor. İki kişinin birbirini ne kadar sevdiğine tanık olmak ister misiniz? O zaman size Burgas State Puppet Theatre’ın (Bulgaristan) “Beğendiğiniz Gibi” adlı oyununu tavsiye ediyoruz. Shakespeare’i seviyorsanız bu çılgın, komik, eğlenceli, edepsiz, saçma ve bir o kadar da romantik hikâyeyi kaçırmayın diyoruz. Shakespeare oyunları bölümünde Türkiye’den de Tiyatro Tem yer alıyor. Topluluk Shakespeare’in “Kral III. Richard Tragedyası” adlı oyundan hareketle beş oyuncu ve bir kukla için üretilmiş tek perdelik oyunu “III. Riçırd Faciası”nı izleyiciye sunuyor.

Modern kukla uygulamalarının yanı sıra klasik kuklanın özgün uygulamaları da festivalde kendine yer buluyor. İsviçre’den Les Pannalals, Çek Cumhuriyeti’nden Pavel Volny, Portekiz’den Trule, İspanya’dan Toni Zafra ve Türkiye’den Hakan Arısoy, Cengiz Özek ve Alpay Ekler’in gösterileri bunlardan sadece birkaçı.

Festivalin dikkat çeken diğer bir etkinliği ise Vietnam’dan geliyor!

Taksim Meydanı’nda bir ilk: Vietnam Su Kuklası…

Dev bir havuz içinde, hareket eden yüzlerce kukla… Nasıl ve kimlerin hareket ettirdiği ise bir sır. Ağzından ateşler saçan canavarlar. Dans eden kuğular, balık avlayan balıkçılar, bale yapan kızlar, yılanlar, ejderhalar ve niceleri… Vietnam Su Kukla Tiyatrosu Taksim Meydanı’nda 2010’un ve festivalin İstanbullulara hediyesi  olarak 10 gün boyunca sahnelenecek.

Dünya Kuklası Sergisi 16 Mayıs’a dek görülebilir…

Festival sadece kukla gösterilerine ev sahipliği yapmakla yetinmiyor. “Kuklanın Yüzü ve Kuklanın Bedeni” başlıklı iki bölümden oluşan ve Kukla İstanbul’da izlenebilecek olan “Dünya Kuklası” adlı sergi 16 Mayıs’a kadar, İstanbullulara kuklanın tadını, enerjisini sunuyor.

Festival bu yıl 2010 İstanbul AKB’nin yanı sıra Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Ümraniye Meydan AVM ve Kukla İstanbul tarafından destekleniyor. Tüm oyunlar Fransız Kültür Merkezi, Kukla İstanbul, Garaj İstanbul, Sefaköy Kültür Merkezi,  Ümraniye Meydan AVM, Taksim meydanı ve Santa Maria Kilisesi’nde izlenebilecek.

Oyun biletlerini ise, Biletix, AKM (önü Devlet tiyatroları prefabrik gişe), oyun saatlerinden bir saat önce salon girişlerinden alınabilir. Bilet ücretleri ise 15 TL.

Detaylı bilgi için

Kukla İstanbul 0212 243 47 04 ve www.istanbulkuklafestivali.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.