29 Nisan 2010 Dünya Dans Günü Resmi Bildirgesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Birleşmiş Milletler 2010 yılını Uluslararası Kültürlerin Uzlaşma Yılı olarak ilan etti ve UNESCO’yu, insanların karşılıklı bilgi ve anlayışını geliştirme konusunda 60 yıldan fazla bir tecrübeye sahip olmasına duyduğu saygıdan dolayı, bu kutlamalara öncü kurum olarak atadı.

UNESCO’nun yeni Genel Müdürü Irina Bokova, “yeni hümanizma” adını verdiği evrensel bir görüş önerisinde bulundu; küreselleşmeye ve krize insancıl bir yanıt veren, sosyal uyumu ve barışı muhafaza etmeyi hedefleyen, bütün insan topluluklarına açık bir görüş.

Her kültürün içinde önemli bir yer tutan dans, farklı ülke insanlarını bir araya getirmek için ideal bir vasıtadır.  

Festivaller en canlı şekilde karşılıklı bilgi alışverişini ve çeşitliliğin itibarını arttırır; her yıl on binlerce insan uluslararası dans festivallerine akın ediyor. Öğretmenler yabancı ülkelerde dersler vererek genç dansçılar ile aralarında yakın köprüler kurarlar; her yıl yüzlerce öğretmen ülke sınırlarını aşıyor. Kongreler ve açık hava konferansları kişinin çalışmalarını kendi izleyicisine gösterme imkanı verir; her yıl dans araştırmacılarının, tarihçilerinin ve eleştirmenlerinin katıldığı düzinelerce uluslararası toplantı düzenleniyor.

Hatta bazen festivallerin, derslerin ya da konferansların haricinde sadece televizyonda yabancı bir ülkeden dans izlemek  bir etnik grubun imajının en vurucu, en çekici ve en doyurucu örneğini bize sunabilir.

Kültürel çeşitliliği en renkli şekilde tasvir etmek ve uzlaşmayı somutlaştırmak için, danstan daha iyi bir araç yoktur.

Prof. Alkis Raftis

Uluslararası Dans Konseyi Başkanı (CID)

UNESCO, Paris.

 

 

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.