TTB: Sanat Yapması Yasaklanan Sanatçıların Yanındayız

Pinterest LinkedIn Tumblr +

9 Nisan 2010 tarihinde, Batman Kültür Sanat Festivali, Newroz kutlaması ve çeşitli basın açıklamalarında “def çalıp insanları coşturdukları” gerekçesiyle Bahar Kültür Merkezi, Müzik ve Tiyatro Grubu üyelerine sanat yapma yasağı getirildi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 tiyatrocu ve müzisyene 10’ar ay hapis cezası vermekle kalmadı, bu sanatçıların 5 yıl boyunca herhangi bir sosyal ve sanatsal etkinliğe katılmalarını da yasakladı.

Böylece sanat yapma olanaklarının altyapı imkânları daraltılarak kısıtlanmasından, oyunların yasaklanmasına kadar varan baskı örneklerine Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi absürdizmin sınırlarını zorlayarak bir yenisini daha ekledi.

Sanatçıların katıldıkları toplumsal etkinliklerde sanatsal üretimleriyle var olmalarından, sanatlarını icra etmelerinden daha doğal bir şey var mıdır? Sanatçıların sanatsal ifade haklarının ellerinden almaya çalışan zihniyet, insanlarının kendilerini anadillerinde ifade etmelerini yasaklayan zihniyetin uzantısından başka nedir? Kürt sanatçıların kendilerini ifade etme olanaklarını kısıtlayarak, yasaklar koyarak toplumsal barışa katkı sunulabilir mi?
TTB olarak, bir “adalet” kurumu tarafından verilen bu rezalet kararı şiddetle kınıyor, BKM sanatçılarıyla her türlü dayanışma ilişkisine açık olduğumuzu duyuruyoruz
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.