Antalya Büyükşehir Tiyatrosu İstanbul Yolcusu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) sanatçılarının sahnelediği, ‘Barış için Aşk Grevi’ ve ‘Vatan Kurtaran Şaban’ İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

Antik dönemlerden günümüze tiyatrolara ev sahipliği yapmış bir kentin, kültür mirasının onuru ve sorumluluğu ile sanatsal üretimine 27 yıldır aralıksız devam eden bir halk tiyatrosu olan Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, tiyatronun ve sanatın bugünkü kültür başkenti İstanbul’a gidiyor.

ABT sanatçılarının sahnelediği ‘Barış İçin Aşk Grevi’ 26 Nisan tarihinde 20.30’da, ‘Vatan Kurtaran Şaban’ ise 27 Nisan tarihinde yine saat 20.30’da İstanbul’da  sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Yer: Haldun Dormen SahnesiErgenekon Caddesi İdil Pasajı Pangaltı/Şişli

Şişli Belediyesi ve SunExpress’in desteğiyle Haldun Dormen Tiyatrosu’nda sahnelenecek oyunlar öncesinde, tiyatro sahnesindeki 45′nci yılı ve tiyatro sanatının sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması adına yaptığı özverili çalışmalar anısına tiyatro sanatçısı Ercüment Balakoğlu’na, Türk tiyatrosuna verdikleri üstün emekleri ve “Vatan Kurtaran Şaban” adlı ülkemizin ilk kabare oyununun sevdirilip bugünlere kadar taşınmasında öncü olan Ahmet Gülhan, Zeki Alasya ve Metin Akpınar’a ve Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nun üretim çalışmalarına verdiği destekten dolayı Füsun Demirel’e şükran plaketi sunulacak.

Haldun Dormen Tiyatrosu fuaye alanında oyun fotoğrafları ve kulis fotoğraflarından oluşan sergi de yer alacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nun, gerçekleştireceği İstanbul turnesi çerçevesinde sahneleyeceği ‘Barış için Aşk Grevi’ ve ‘Vatan Kurtaran Şaban’ oyunlarının yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Organizasyon ile ilgili geniş bilgi İstanbul’da 0 212 211 17 22 numaralı telefondan (Özlem İşler) alınabilecek

VATAN KURTARAN ŞABAN

Büyük usta Haldun Taner tarafından 1965 yılında yazılan “Vatan Kurtaran Şaban”, bir kabare oyunudur. Taner, bu oyunda genel bozukluklara, ölçüsüzlüklere, sosyal adaletsizliklere karşı ölçüyü getiren bir alay mesafesi koyar. Yazarın kendi deyimiyle “Bir hadiseye gülerek bakmak, o hadiseye mesafeli bakmak demektir”, “O hadisenin içinde haşır neşir olmuş, o hadisenin içinden çıkamayan insanlara başka açıları hatırlatmak demektir” der kabare için.

Vatan Kurtaran Şaban’da, Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden, Kültür Sanat Müsteşarlığı’na atanan Şaban’ın bu alanda yaptığı komik ve çarpık uygulamalar hicivli bir dille anlatılıyor. Ülkedeki kültür sanat anlayışına eleştirel bir yaklaşımın da konu edildiği oyunda oldukça kalabalık bir kadro görev alıyor.

Yönetmenliğini Murat Demirbaş’ın yaptığı, günümüze Prof. Dr. Semih Çelenk’in uyarladığı oyunda, Müfit Kayacan, Durmuş Ali Emre, Murat Ercanlı, Erdal Gürcan, A. Mete Orhan, Mehmet Özgür, Recep Kamiloğlu, Saadet Yıldırım, İlhan Örenel, Seyfi Satmaz, Gizem Karasu, Cenap Aydınoğlu, Talat Türkeli, Sacide Taşaner, Ezgi Albayrak, Sultan Yumak ve Demet Kazanoğlu rol alıyor.

BARIŞ İÇİN AŞK GREVİ

1999-2004 yılları arasında Antalya’da bir fenomene dönüşen, pekçok rekora imza atarak 6 sezon kapalı gişe sahnelenen ve tiyatro dünyasında hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan ‘Aşk Grevi’ 6 yıllık bir aradan sonra yeniden izleyici karşısında. Gerçekleştirdiği Antik Tiyatrolar Turnesi çerçevesinde Patara, Perge, Side, Demre-Myra, Kaş, Nemrut, Bergama, Pamukkale-Hiyerapolis’te yüzbinlerce seyirciye ulaşan oyun, ayrıca Almanya’da Nürnberg ve Oberamstad’a, Bosna’ya ve Mısır’da Kahire Uluslararası Deneysel Tiyatrolar Festivali’ne de katıldı.

Oyun antik bir Yunan yazarından da olsa Savaş Aykılıç uyarlamasıyla günümüz yağma ve rant kültürünün eleştirisi ve bir yandan da Anadolu coğrafyasının zenginliği olan etnik kökene, kültürlere dayalı farklılıkları ‘böl yönet’ niyetlerine malzeme yapmaya çalışanların oyun içinde oyunlarına dikkat çekiyor. Günümüz Türkiye’sinin sorunlarını etkileyici bir bakış açısıyla yakalayan oyun, ayrılığa karşı birlik mesajı veriyor.

Barış İçin Aşk Grevi’nde toprak derdine düşen ve bu yüzden sürekli savaş halinde olan erkeklerini dize getirmeye çalışan kadınların hikayesi, Antik dönemden günümüze kesitler sunularak anlatılıyor. Savaşın getirdiği yıkıma daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Anadolu kadınları, ‘Bir olmazsak, biz olamayız’ diyerek kazan kaldırırlar ve topraklarına barış gelene kadar eşlerine aşk yasağı uygulamaya karar verirler.

Köy seyirlik, orta oyunu, tuluat tiyatrosu gibi geleneksel Türk Tiyatrosu biçimlerinden de özellikler taşıyan bu neşeli oyunda, komedi unsurları seyirciye müzik ve dans eşliğinde sunuluyor.

Oyunu Aristophanes’in Lysistrate’sinden esinlenerek yazan ve ilk sahnelenişte rejisini yapan Savaş Aykılıç. 6 yıl aradan sonra oyunun reji uygulaması Müfit Kayacan’a ait. Müzikler İhsan Kılavuz, dekor Cenap Aydınoğlu, kostüm Gizem Karasu, ışık Özgür Dokuyucu ve dans Mehmet Özgür tarafından yapılıyor. Barış için Aşk Grevinde Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Recep Kamiloğlu, Rüyam Olunçay, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehmet Özgür, Murat Akyol, Saadet Yıldırım, Ezgi Albayrak, Gizem Karasu, İlhan Örenel, Bülent Patoğlu ve Dilek Nuray rol alıyorlar.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.