OYÇED’den Açıklama: Yazarların Sözcükleri Artık Yasaklanmasın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1982 yılında TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) tarafından 1. Çocuk Oyunları Yarışmasında; övgüye değer bulunan MİĞFER isimli tiyatro oyununun İlçe İnceleme Komisyonunun değerlendirme raporu doğrultusunda Dörtyol Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştır.

1982 yılında Turğut Özakman, Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu, Rutkay Aziz, Yücel Erten ve Tamer Levent’ten oluşan jüri tarafından seçilen oyun, Dörtyol Kaymakamlığı tarafından kurulan İnceme komisyonu tarafından eserde “sıkça argo sözcük kullanılmış olması, karakterlerin olumsuz davranışlar sergilemesi, orduyu rencide edici ifadelerde bulunması, mesajın yanlış yollarla verilmesi, espirilerin seviyesizliği nedenlerle çocuklara oynanması sakıncalı bulunmuş”; söz konusu komisyon raporuna dayanarak da oyunun sahnelenmesi yasaklanmıştır.

1982 yılında uzman bir jüri tarafından seçilen 28 yıldır tüm Türkiye’de sergilenen bu oyunun; Dörtyol Kaymakamlığınca kurulan inceleme komisyonu tarafından yasaklanmasını doğru bulmuyoruz.

Bu yasaklama ile ülkemizde sanat alanında uzmanlık ve yetkinlik özellikleri dikkate alınmadan, liyakat tartışmasına neden oluşturacak bir uygulama ile karşı karşıya bırakılmaktayız.

Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) olarak, mesleğimizin geleceğinde de önemli sorunlar yaratabilecek bu uygulamada yapılan yanlışım düzeltilmesini; Dörtyol Kaymakam’lığında kurulan inceleme komisyonun karalarını yeniden gözden geçirmesini talep ediyoruz.

Ülkemizde, böylesi sorunların tekrarlanmaması için, köklü uzmanlık kuruluşlarının konseyleri şeklinde, bir özerk sanat konseyi ile sistemleştirilmesinin önemli bir gereksinim haline geldiğini kamuoyumuza duyurmayı önemli bir sorumluluk olarak görmekteyiz.

OYUN YAZARLARI VE ÇEVİRMENLERİ DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.