TTB’den Açıklama: Bir Oyun Yasaklama Daha

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ayla Çınaroğlu’nun çocuk oyunu “Miğfer” yasaklandı. Mersin’de çalışmalar yapan Merhaba Sanat Tiyatrosu tarafından sergilenen oyun Antakya Dörtyol Kaymakamlığı tarafından sakıncalı bulunarak yasaklandı.

Kaymakam Hayri Sandıkçı imzasıyla yasaklanan oyun için düzenlenen tutanakta oyunun komisyonca incelendiği ve “uygun görülmediği” belirtiliyor.

Çınaroğlu, ilköğretim çağındaki çocuklar için yazdığı Miğfer (1996) adlı oyunda “iç ve dış dünyamızı derinden etkileyen acımasız savaşların artık çağdışı kalması gerektiğini dile getirmeye çalıştığını” söyler. Ona göre; “çocuklar zaten savaşa karşılar”, “oyundan yanalar”. Bu nedenle “çocuklar için savaş karşıtı bir oyun” yazdığını dile getirir.

Çınaroğlu’nun Miğfer oyunu 1982 TOBAV başarı odülü almış, Devlet Tiyatrosu repertuvarına alınıp 1993 yılında Izmir Devlet Tiyatrosu, 2004-2005 yıllarında Ankara Devlet Tiyatrosunca defalarca sahnelenmiş bir yapıt.

Türkiye Tiyatrolar Birliği olarak bu yasaklamayı kınıyor, ve ülkede tiyatro sanatına yapılmış bir engelleme olarak görüyoruz. Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı’nın bu kararını gözden geçirmesini ve tiyatroya konan bu yasağı kaldırmasını talep ediyoruz.

Türkiye Tiyatrolar Birliği

Paylaş.

Yanıtla