Emek Konusunda Yalan Söylemişler!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sonunda Emek Sineması’nın yıkılacağı kesin olarak anlaşıldı. Projeyi yürüten mimarlık şirketinden bir mimar, sinemanın yıkılmasını “bilimsel” tezlerle savunmaya çalıştı. Böylece hükümet ve belediyenin aylardır göz göre göre yalan söyledikleri ortaya çıktı.

Aylardır kapalı olan Emek Sineması hakkında başta Mimarlar Odası olmak üzere tüm duyarlı kesimler “sinema yıkılacak, yerine alışveriş merkezi yapılacak” diyor, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise “Yıkılmayacak, yıkılmasına en başta biz müsaade etmeyiz” sözleriyle iddiaları reddediyorlardı. Ancak devletin yalanı kesinleşti.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Şişhane’deki binasında dün bu konunun ele alındığı geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Nuri Çolakoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya, müellif olarak Mimyapı Mimarlık’tan restoratör mimar FatihKesgün, Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, İstanbul Film Festivali  Direktörü Azize Tan ve mimar Korhan Gümüş katıldı. Dinleyiciler arasında ise Film-Yön, SİNE-SEN, SİYAD, Belgesel Sinemacıları Birliği üyesi birçok ismin yanı sıra festivalin açılışında tepkilerini borazan çalarak gösteren İstanbul Kültür Sanat Varyetesi üyeleri, çok sayıda basın  mensubu ve de ‘Emeksever’ sinemasever vardı.

Toplantıda söze ilk başlayan, projede yer alan şirketten mimar Fatih Kesgün oldu. Kesgün’ün konuşması sırasında salonda bulunanlar sık sık Kesgün’ün sözünü kestiler, tepki gösterdiler. Mücella Yapıcı da Kesgün’ün söylediklerine anında bazı verilerle yanıt verirken, “bir meslektaşının bu durumda düşmesinden üzüntü duyduğunu” belirtti.

Kesgün, konuşmasında “Asıl korunması gereken eser Cercle d’Orient binasıdır, Emek Sineması tarihi eser  değildir, dokunulmaz değildir” tezini birtakım “bilimsel” argümanlarla desteklemeye çalıştı. Kesgün locaların bulunduğu bölümün 1970 ve şimdiki zamandaki hallerini gösteren fotoğraflarla “sinemanın zaten şimdiye dek çok defa değiştirildiğini” ortaya koymaya çalıştı. Projeye göre Emek Sineması şimdiki yerinden, yapılacak olan binanın en üst katına “taşınacak”. Emek, yapılacak olan alışveriş merkezinin dördüncü katında 8-10 sinema salonundan birisi olarak “varlığını koruyacak”.

Toplantıya katılan sinemacılar da Kesgün’ün açıklamalarının ardından sert tepki gösterdi. Yönetmen Özcan Alper, proje savunucularının sürekli şekilde orada burada sinemacılardan destek aldıklarını deklare ettiğini, ama toplantı sırasında Kesgün’ün kendilerine sunduğu projenin Emek’i yok etmekten başka bir amacı olmadığını belirterek, “Bundan böyle ‘Sinemacılara danıştık, desteklerini aldık’ sözünü duymak istemiyoruz. Belediye Başkanınıza da, Kültür Bakanınıza da söyleyin, bizim bu konuda desteğimiz olamaz. Bundan böyle her platformda, bu proje hakkında yalan söylendiğini, her yerde ifade edeceğiz” dedi.

Eylem kararı

Toplantının ardından salonda bulunan birçok kesimden insan, Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı mücadeleyi sürdürmek konusunda ortaklaştı. Bu çerçevede 18 Nisan Pazar günü saat 17:00’de Emek Sineması önünde bir eylem  yapılacak.

(soL – Haber Merkezi)

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.