Gazi Mahallesi’nde, Barış İklimi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Barış İklimi Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Gazi Mahallesi’nde faaliyet yürüten az sayıdaki dernekten biri…

Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde 2008 yılının Ağustos ayında çalışmalarına başlayan Barış İklimi Kültür Sanat ve Eğitim Derneği iki yıldır kültürel çalışmalar yürütüyor.

Mahallelerinde kültür, sanat ve eğitim adına bir şeyler üretmek isteyen bir grup arkadaş bu ürettiklerini de mahalle halkıyla paylaşma fikriyle dernek çalışmalarını başlattılar. Dernekleşme ile birlikte iki yılını geride bırakmaya hazırlanan dernekte, tiyatro gösterimleri, konserler, seminerler ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Derneğin bünyesinde çalışmalarını yürüten ve yine dernek bileşenlerinden oluşan Barış İklimi Tiyatrosu biri çocuk oyunu olmak üzere şimdiye kadar beş oyunu sahneye taşıdı.

Dernekte ilkokulda okuyan çocuklara destek için derslerde veriliyor. Hafta içi seviye belirme sınavına girecek olan öğrencilere yönelik dersler verilirken, hafta sonunda etütler yapılıyor. Ayrıca çocuklara bir saat İngilizce eğitimi ve bir saatte kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için okumalar yapılıyor.

Bu kurslara katılan öğrenci sayısı ise 100’ü aşkın. Aynı zamanda gerek dernek bünyesinde bulunan gerekse de mahalle halkının çoğunluğuna Kürtçe Zazaca dil dersi de veriliyor. Geçen yıl 25 Temmuz’da kardeş halkların ezgilerinin buluştuğu “Uzaklar Yakınlaşıyor Kültürler Buluşuyor” şiarıyla 25 Temmuz’da Sokak Festival Grubu ile ortaklaşa örgütlenen Sokak Festivaline binlerce kişi katılmıştı.

DESTEK ÇAĞRISI

Dernek yöneticisi ve aynı zamanda tiyatro oyuncusu olan Yılmaz Cantekin, yaptıkları çalışmalara ilişkin başta mahalle halkı olmak üzere olumlu tepkiler aldıklarını ve çalışmalarını mahalle ile sınırlandırmak istemediklerini belirtti.

Cantekin, “Şehrin belli yerlerinde sınırlandırılan ve kenar mahallerdeki insanların ulaşamadığı sanatsal ve kültürel faaliyetleri imkanları ölçüsünde mahallemize taşımak istiyoruz” diyor.

Bütün çalışmaların gönüllü kişiler tarafından yapıldığını belirten Cantekin, herkesin bu çalışmalara destek olmasını beklediklerini ifade etti.

Dernek yöneticisi Hüseyin Polat, muhalif olan bir grup arkadaşın alternatif olmak ve bunu toplumla paylaşma fikriyle yola çıktıklarını söylüyor. Polat, derneğin faaliyete geçmesiyle birlikte, çok sayıda insana ulaştıklarını anlatıyor.

Mahalle halkının dışarıdan gösterildiği gibi, ‘bölücü’ ve ‘terörist’ olmadığını söyleyen Polat, “Bu mahallede bulunmaktan mutluyum. Mahalle halkı aydın bir halk, sorgulayan bir halk, sistem bilinçli olarak mahallemizi farklı göstermeye çalışıyor” diyor.

Geleceğe yönelik çalışmalarda düşündüklerini ifade eden dernek yöneticilerinden Yalçın Elidar ise “İleriki zamanlarda dünya çapında bir balerin, bir kemancı neden Gazi Mahallesinden çıkmasın. Yapmaya çalıştığımız çalışmalarla bunun altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz” sözleriyle hedeflerinin kapsamını anlatıyor.

ANF

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.