23 Nisan’da neşe değil, hüzün vardı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle sokaklara çıkan çocuklar ve gençler, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Mizgin Özbek, Sevcan Yavuz başta olmak üzere devlet kurşununun hedefi olan çocukları anarken, cezaevlerinde yaşlarının 2-3 katı cezalarla yargılanan çocukları selam gönderdi.

Halkların Kardeşliği İçin Gençlik Platformu üyeleri 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda öldürülen ve TMK kapsamında yargılanan çocuklara dikkat çekmek için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. ‘Bu gün 23 Nisan neşe dolmuyor insan, 4 bin çocuk hapiste Ceylanlar Uğurlar Mehmetler mezarda’ pankartı açarak, Ceylan Önkol ve Ugur Kaymaz fotolarıyla yürüyüşe geçen platform üyeleri Taksim Meydanı’nda kadar ‘İstanbul’dan Amed’e direnen çocuklara bin selam’, ‘Katil devlet hesap verecek’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Kürdistanlı çocuklar yalnız değildir’ sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan 8. sınıf öğrencisi Göktun Avcı, 23 Nisan çocuk bayramında binlerce çocuğun cezaevlerinde olduğuna dikkat çekti. ‘Başbakan’ın çocukta olsa vurun dediği bir ülkede 23 Nisan çocuk bayramını kutlamak manasızdır’ diyen Avcı, ‘TMK mağduru çocuklar işkence ve kötü muameleye uğruyor, aileleriyle görüştürülmüyor, kolluk güçlerince yaralanan binlerce çocuk var. Henüz ismi konmamış bebekler Uğurlar Ceylanlar Mehmetler çocuk yaşlarında devlet tarafından katledil, çocuk katili çocukları polisler beraat ediyor’ diye konuştu.

‘Gökyüzünde bir çocuğa daha yer açmayın’

İ.Ü, İTÜ, MSGSÜ ve YTÜ’den öğrenciler ‘Uluslara Egemenlerin ve Çocuklarının Bayramı’ başlığı ile Beşiktaş Meydanı’nda izleyenleri oldukça düşündüren bir eyleme imza attı. Siyah balonların taşındığı eylemde Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol’un fotoğrafları taşındı. Öğrenciler, çocuklar için yaptıkları ‘meçhul öğrenci’ anıtını meydana yerleştirdikten sonra anıta üzerinde ‘Büyümez ölü çocuklar” yazan siyah bir çelenk bıraktı. ‘Saygı ve kaygı’ duruşu başlığı ile bir dakika sessizce bekleyen eylemciler, ardından Uğur Kaymaz’a yazılan ’13 Kurşun’ şiiri okundu ve ardından üzerinde Kaymaz’ın fotoğrafının bulunduğu siyah balonu gökyüzüne uçurdu. Daha sonra ‘Ceylan Önkol ve havan korusu’ ismi ile bir grup öğrenci ‘Gezme Ceylan Bu Dağlarda Seni Avlarlar’ türküsünü seslendirdi ve Önkol’un balonud a gökyüzüne bırakıldı.

‘Çocuklar için yazılan şarkılar seslendirildi’

Daha sonra sırayla asker kurşunu ile ölen ‘Mizgin Özbek yaylım ateşi yaktı geleceğimi’ isimli öğrenciler tarafından yakılan türkü seslendirilerek Mizgin’in balonu, Hazal Beru için ‘Aç bir köpek kadar değerim yok’ şiiri ve ardında Hazal’ın balonu, Sevcan Yavuz için ‘Armutlu da doğdum da ben adım ondan sevcan benim’ şarkısı seslendirilerek, Sevcan’ın isminin yazılı olduğu balon, dershane borcunu ödeyemediği için annesinin cezaevine girmesinin ardından Semih Soner Sipahi için ‘Borcum yok bozdurdum ömrümü’ şarkısı seslendirilerek Soner’in isimin yazılı olduğu balon gökyüzüne uçuruldu. Oldukça ironik ve duygulu geçen eylemde ayrıca kendilerine ’18 yaş altı folklor ekibi’ ismini veren bir grup çocuk ‘Cezaevi yönetiminden oyunlar’ ismiyle bir oyun sundu. Son olarak basın açıklamasını okuyan Gökçe Tatlısu, ‘Diyarbakır da, Batman da, Hakkari de ‘taş attıkları’ iddiasıyla ilkokullardan alınıp cezaevine konulmuş 23 yıl ile yargılanan çocuklar bu bayramı yetişkin koğuşlarında içinde atıklar bulunan yemekler yiyerek geçirecek’ dedi. Gökyüzünde bir çocuğa daha yer kalsın istemediklerini belirten Tatlısu, ‘Çünkü geçse de yüzyıllar büyümez ölü çocuklar’ dedi. Açıklamanın ardından cezaevindeki çocukları temsilen balonlar gökyüzüne uçuruldu.

Lösemi hastası tutuklu A.A’nın annesinin gözü yine yaşlı kaldı

Kan kanseri olan ve Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi mahkûm koğuşunda tedavi olan AA’ya 23 Nisan dolayısıyla özgürlük istendi. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen TUAD, İHD ve TUYAB üyeleri AA’nın serbest bırakılmasını istedi. ‘Bu gün 23 Nisan Çocuk Bayramı, AA kan kanseri ve tutuklu iyeleşmek ve özgür yaşamak istiyor devlet yetkillerine sesleniyoruz ona yaşamını geri verin’ pankartının açıldığı eylemde ‘AA’ya özgürlük’ yazılı önlükler giyildi balonlar taşındı: Sık sık AA’ya özgürlük isteyen sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, ‘Bu gün 23 Nisan. 23 Nisan AA’ya uğramadığı gibi Türkiye’de tutuklu bulunan 2 bin 629, 4 bine varan TMK mağduru, 9 bine yakın tutuklama tehdidi ile yaşayan, 290 bin hiç okula gidemeyen engelli ve çalışan 8 milyon çocuğa hiç uğramadı’ diye konuştu. Yetkililere seslenen Yoleri, ‘Bu bayramı AA’dan esirgemeyin. Yaşama hakkını ve özgürlüğünü elinden almayın. Yaşamasına izin verin’ dedi. Yoleri’nin ardından konuşan AA’nın annesi Beyrat A’da ‘Bugün 23 Nisan ve bütün çocuklar sokaklarda benim çocuğum hasta yatağında. Yüreyimyor. Yetkililere sesleniyorum bana çocuğumu geri verin’ diye belirtti. Eyleme katılanlar yanlarında getirdikleri balon ve çiçekleri AA’ya verilmesi için annesi Beyrat A’ya verdi.

İşten atılan İSKİ işçilerinin çocukları bayram yerine eylemdeydi

İşten atılan İSKİ işçileri Aksaray genel merkezi önünde çocuklarıyla birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında üzerinde işçilerin taleplerinin yazılı olduğu renkli balonlar dikkat çekti. ‘Babalar işsiz çocuklar aç’ pankartının açıldığı açıklamada sık sık ‘Güvenceli iş bulun yada defolun’, ‘Direne direne kazanacağız’ ve ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları atıldı. Açıklama sırasında işçiler işe geri alınmaları için haykırırken çocuklar ise hiç bir şeyden haberleri olmadan palyaçonun kendilerine dağıttığı şekerleri yediler. Açıklamayı işçiler adına Adnan Kandak okudu. Kandak, ‘Biz bu ülke vatandaşıyız. İşimizi geri istiyoruz. 23 Nisan’da daha güzel şeylerden bahsetmek isterdik. Ama şuan bizim söyleye bileceğimiz tek şey babalar işsiz, çocuklar aç’ şeklinde konuştu.

Gündem Online

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.