Kargart’tan İki Atölye

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kargart’tan Mayıs ayında açılacak iki atölye…

Atölye Adı: SHAKESPEARE EXPLORER – WWW.Romeo&Juliet.Ara.Com

Eğitmen: Dorina Harangus

Tarih: 8 Mayıs Cumartesi, Saat: 13:00- 17:00

Katılımcı Sayısı: Katılımcı sayısı en az 6 en fazla 12 kişi ile sınırlıdır

Ücret: Tam 150 TL, Student: 100 TL

elektro gitar: çağdaş tokatlıoğlu

neyzen: kadir boztaş

video: niyazi selçuk

ses: ramazan güngör

video oyuncuları: emre saka

attila geridönmez

sinan dulger

aysun şişik

ve…

süleyman kaptan

enis kaptan

burak özden

niyazi selçuk

Neden Tiyatro? Neden Workshop?

Bir tiyatro workshopu,  özel çalışma metotlarıyla doğaçlama, yaratıcılık yeteneklerini geliştirmek için katılımcılarla birlikte gerçekleştirilir. Teatral bir yolla birliktelik fikrini gerçekleştirmeyi; diğerini kabul edebilme, diğerleri tarafından kabul görme niteliklerini kazandırmayı amaçlar. Bunu yaparken en doğrudan ve derin teatral gerçekliği homini ludentis olarak kullanır.

Tiyatro, insanın kendi ve dünya ile algılarına meydan okur. Tiyatro pratik bir bakış açısıyla iletişimi geliştirir: tiyatro workshoplarına katılan kişiler topluluk önünde konuşmakta zorlanmazlar, iletişim anında daha ikna edici olurlar, kendine güvenli ve pozitif bir imaj ortaya koyarlar. Takım çalışmalarına yatkın hale gelirler. (Mevcut dünyada takım çalışması fikri başat öneme sahiptir.) İnsan olarak daha toleranslı olabilmeyi sağlar ve empati yeteneğini geliştirir, diğer insanlara anlayışla yaklaşabilme niteliği kazandırır.

Tiyatro temsilinin estetik olduğu kadar, terapi etkisinden kaynaklanan bir değeri de olduğu bilinen bir durumdur. Rahatlama teknikleriyle desteklenen fiziksek egzersizler, aynı şekilde yaratıcı çalışmalar katılımcıların duygusal bariyerlerinden kurtulmasına yardım eder.  Drama sürecinde yer almak, katılımcılara rekabetçi olmayan, bütünüyle özgür bir ortamda hayatla ilgili görüş ve düşüncelerini ifade edebilme yeteneği kazandırır. Beden çalışmaları, (duygu ve farkındalık yoluyla) en derinlerde kalmış duyguların açığa çıkmasını sağlar. Böylelikle bütün bu duygular, belirlenmiş yöntemlerle sahnede bütünüyle ortaya çıkar, zarar verici niteliklerini kaybederek dönüştürülür ve yaratıcı bir sürece aktarılabilirler.

Shakespaeare Explorer aşağıdaki entelektüel unsurları ortaya çıkarmak için yaratıldı: WWW.Romeo&Juliet.Ara.Com William Shakespearein Romeo ve Jüliet oyunundan çeşitli durum ve bölümlere karşınıza getiriyor. Bunu yaparken canlı müzik  (ney ve elektro gitar), projeksiyondan yansıtılan renkler, şekiller, görüntüler ve videolar katılımcıların enerji düzeyini artırmak ve  bir bakış açısı yaratmak için uyaran olarak kullanılıyor. Dört saat süren workshop, büyük oranda oyunlar ve yaratıcı egzersizlerle yapılandırıldı, eğlenceli ve rahatlatıcı bir ortam oluşturuldu.  Katılımcılar eşit seviyede bağlılık ortaya koyarken, sahnedeki karşılıklı yaratımda bütünüyle açık ve dürüst bir şekilde yer alabilmeleri öngörüldü…

Eğitmen Hakkında:

Romanya doğumlu Dorina Maria Harangus, Babes Balyai Üniversitesi Cluj-Napoca, Edebiyat Fakültesi Tiyatro Bölümü, Oyuncululuk Sanatı mezunu. Nottara Bucuresti Tiyatrosu, Cluj Napoca Ulusal Tiyatrosu, Turda Devlet Tiyatrosu, Sighisoara Ortaçağ Sanatları Festivali, Galati Acum Kültür Derneği, Satu Mare Multiart Derneği, Vechi Arad Tiyatrosu ile çalışmalarda bulundu. 1996 yılından beri çeşitli tiyatro topluluklarında yönetmenlik yaptı. Pek çok tiyatro topluluğu ile ortak çalışmalarda bulundu. Oyun yazarlığının yanı sıra çocuklar ve gençler için de çalışmalarda bulundu. 2009 yılında

Gölgesizler isimli tiyatyo grubunu kurdu ve Powered by Shakespeare projesi dahilinde Shakespearein Gücündendir adlı oyunlarını KargARTda oynadılar. KargARTda aynı proje dahilinde atölye çalışmalarına devam etmektedir.

KargART Sahne Çalışmaları Sunar:

Prova Atölyesi

Yönetmen / Eğitmen: Ceyda Erdemli

Seçmeler için Tarih: 15 & 16 Mayıs, Saat: 11:00- 18:00

Atölye Tarihleri: 20- 30 Mayıs tarihleri arasında (Tam günler seçmelerden sonra duyurulacaktır)

Ücret: Atölye aşaması için 300 TL ( Toplam 40 saat)

PROVA  ATÖLYESİ

KargART Sahnesi bünyesinde gerçekleştirilecek olan performans çalışması için seçmeler 15 / 16 Mayıs 2010 tarihlerinde gerçekleşecektir. İki aşamadan oluşan prova atölyesi sonucunda oluşturulacak performans Ekim 2010’da KargART’da sergilenmeye başlayacaktır.  Ana hatları ile Prova Atölyesi:

* Prova Atölyesi, atölye ve prova olarak iki aşamada yapılmaktadır.

* Atölye bölümüne katılım 15 ve 16 Mayıs 2010 tarihlerinde saat 11:00-18:00 arasında yapılacak olan seçmeler sonucunda olacaktır. Adaylar önerilen iki tarihten kendilerine uygun olan bir tanesinde belirlenen saatler arasında seçmelere katılacaklardır.

* Atölye bölümü provaya hazırlık amacında 40 saatlik bir eğitim sürecidir. Bu eğitim atölyesi KargART’da gerçekleşecektir.

* Prova atölyesinin ilk bölümü, Le Coq ve Grotowski Performans teknikleri üzerinden hazırlanmış hareket, beden, koro, alan ve ritim çalışmalarından oluşan bir eğitim altölyesidir. İlk aşama sonunda oluşacak olan performans grubunun temeli olan ortak beden dilini oluşturmak üzere teknik ve bu tekniğin grup içinde uygulaması kapsamında işleyecektir.

* Prova aşamasına, atölye çalışmasından sonra ‘bir performans grubu’ oluşturabilen ve devam etmek isteyen katılımcılar geçecekler ve Ekim ayında sergilenecek olan performansı hazırlayacaklardır.

* Prova aşaması ise Eylül’ün ikinci haftasından itibaren 4 haftadır. Prova aşaması için mekân ve tam tarihler Haziran’da belli olacaktır.

* Prova atölyesinin ilk aşaması ücretlidir.

Yönetmen / Eğitmen Hakkında:

1977de İstanbulda doğan F. Ceyda Erdemli Hacettepe Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Öğrenciliği sırasında, 1999 yılında Freiburg Universitesinde 2 aylık tiyatro, yaratıcı yazı ve felsefe kursuna katıldı. Burada Jacop Jenish ile Kurgu Tiyatrosu ve Reji üzerine çalışma olanağı elde etti. Yüksek Öğrenimi bitince profesyonel Tiyatro Çalışmalarına 2000 yılında Ankara Sanat Tiyatrosunda Metin Balayın reji asistanı olarak basladı. 2001-2002 yılları arasında da Ankara Ekin Sanat Merkezi ndeki oyunlarda yine reji asistanı olarak birçok yönetmenle çalıştı.

2003 yılında Londrada Mountview Academy of Theatre Artsın Reji Bölümünde Yüksek Lisans yaptı. Bundan sonra çalışmalarını Londrada kurgusal ve fizisel tiyatro üzerinde yoğunlaştırarak sürdürdü. 2004 yılında, kurgusal adaptasyonlar ve fiziksel kurgu üzerine oyunlar sergileyen Look Up! Theatreı kurdu. Look Up! Theatreın yanı sıra Londradaki birçok değisik tiyatro grubu ile yönetmen olarak etkinliğini sürdüren Ceyda Erdemli, Little Angel Kukla Tiyatrosunda bir yıl kukla ve gölge tiyatrosu üzerine çalısmalar yaptı. 2006-2007 yıllarına LISPA (London International School of Perfroming Arts) ve Londranın önde gelen fiziksel tiyatro gruplarından Pants on Fire Theatreın kurucuları Erica Roberts ve Peter Bramleyden Le Coq Performans Ögretisi ve Hareket Tiyatrosu üzerine eğitim aldı. Daha sonra yine Erica Roberts ve Peter Bramley ile Maske ve Maske ile Performans Teknikleri üzerine çalıstı.

Kadife Sokak No 16 Kadıköy İstanbul www.kargart.org info@kargart.org

ph:0090 216 330 31 51 fax: 0090 216 346 55 46

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.