Merhaba Sanat Tiyatrosu’ndan Basına ve Kamuoyuna

Pinterest LinkedIn Tumblr +

DÖRTYOL’DA GARİP BİR YASAKLAMA İLE İLGİLİ

BASINA VE KAMUOYUNA…

20 yıldır Ülke genelinde tiyatro yapan Merhaba Sanat Tiyatrosu olarak, 2009-2010 tiyatro sezonu içi hazırladığımız  MİĞFER adlı çocuk oyununun  sahnelenmesine Antakya/Dörtyol

Kaymakamlığı’nca izin verilmemiştir.

Gerekçelerinde;

1-Eserde sıkça argo sözcük kullanılması.

2-Karakterlerin olumsuz davranış sergilemeleri.

3-Orduyu rencide edici ifadeler bulunması.

4-Mesajın yanlış yollarla verilmesi.

5-Espirilerin seviyesizliği.

Şeklinde ortaya koymuşlardır.

Oysa, Merhaba Sanat Tiyatrosu kuruluşundan bu yana çocuklara ve yetişkinlere yönelik nitelikli oyunlar seçmeye ve sahnelemeye özen göstermiştir. Bu yıl sahnelediğimiz MİĞFER adlı çocuk oyunu da bunlardan birisidir.Tiyatromuzca  2005-2006 yılında  MİĞFER  adlı oyunun  sahnelenmesi  nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığınca parasal destek sağlanmıştır.

Oyunumuzun yazarı Ayla ÇINAROĞLU, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bitirdi.1970’lerden bu yana çocuklar için onlarca öykü, masal, roman, şiir ve tiyatro türünde eserler yazdı. Öykü ve şiirleri birçok çocuk dergilerinde ve İlkokul Türkçe kitaplarında yer aldığı gibi bazı eserleri de yabancı dillere çevrildi.

Çocuk oyunları ise; çeşitli özel tiyatrolar, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatrolarında sahnelendi.

Devlet Tiyatroları Migfer adlı oyununu repertuvarlarına aldı.Miğfer adlı oyun ayrıca 1982 yılında  TOBAV’ın düzenlediği çocuk oyunları yarışmasında başarı ödülü de aldı.

Bu oyun; sevginin üstünlüğünü, paylaşmanın, kardeşliğin, birlikte dostça yaşamanın önemini vurgulayan, savaştan yana değil barıştan yana bir oyun. Ölümü değil yaşamı savunan ve çocukların severek izlediği şarkılı danslı bu oyunda adı geçen kahramanlar ve ülkeler de hayali olup, çocukların düş güçünün zenginliğini göstermektedir.

Tiyatro kurumlarının ve Devletin en üst Kültür kurumunun sahip çıktığı bu oyunu yukarıdaki beş maddelik gerekçe ile red eden Dörtyol kaymakamlığı’nın yorum farklılığı ne büyük çelişkidir. Kültür kurumları oyunu Edebiyat, Sanat ve estetik yönünden değerlendirirken; Kaymakamlığın oyunu hangi açıdan yorumladığını anlamış değiliz. Yukarıdaki öngörülerin nekadar zorlama ve taraflı düşünceler olduğu görülmektedir.. Irakta masum çocukları öldüren Amerikalı askerler ile Filistindeki çocukları katleden İsrail askerlerinin kafalarınadaki sahan kapağına benzeyen nesnenin adı sizce de MİĞFER değil midir?

MİĞFER’i anlamak biraz da edebiyatı,.tiyatroyu ve mizahı anlamakla da ilgilidir Özdemir NUTKU’nun dediği gibi “….çocuk tiyatrosunun en önemli hedeflerinden biri, çocukları ruhen geliştirmektir. Bunun için de, dünyayı tüm karmaşıklığı içinde çocuklara açmak gereklidir.Dünyadaki güzellikleri gösterirken, çirkinlikleri de ele almalıyız. Doğruları verirken yanlışları da vurgulamalıyız.Bizim dünyamızdan daha iyisini yaratabilmeleri için, onları şimdiden uyarmalıyız.Büyük düşünür Bertrand Russel’ın da dediği gibi ‘insanları susta durdurarak ve onları çekingen bir duruma getirerek iyi bir dünya yaratamayız.Güzel ve doğru bir dünya, ancak korkusuz, açık sözlü ve başkalarını düşünen insanlarla yaratılabilir.’ Çocuk ,televizyonlarda, gazetelerde birbirini öldüren insanları, toptan yok etme silahlarını gördükçe soruyor: “..bunlar neden birbirlerini öldürüyorlar..” diye.Küçük çocuklara bunun yanıtını nasıl vereceğiz? Elbette tiyatronun gücü ile. Tiyatro sözden çok ötede, çok daha etkilidir…”

Bu söylenenler de yeterli bulunmaz ise konuyu yüksek lisans öğrencilerine bırakmaktan başka çıkar yolunuz yoktur.Oysa tarihimizin çeşitli dönemlerindeki yasaklamalar ve bu tür sığ yaklaşımlarla evrensel kültür birikimimize hiçbir katkı sağlanmadığı bilinmelidir.

Merhaba Sanat Tiyatrosu bütün oyunlarında olduğu gibi bu oyununda da; yazarından yönetmenine, oyuncusundan teknik kadrosuna kadar hepsinin mesleki sorumluluk bilinci ve ahlakı ile hareket ettiklerinden kimse kuşku duymamalı. Dünyanın hiçbir ülkesinde rastlanmayann bu tür ayıplarla bundan sonra karşılaşmak  istemiyoruz.

Ayrıca bilinmeli ki;Dörtyol Eğitim Sen Temsilciliği’nin böylesi nitelikli bir eseri öğrencilerle buluşturma istekleri saygı ve takdirle karşılanmalıdır.

Merhaba Sanat Tiyatrosu

Genel Sanat Yönetmeni

Ramazan VELİECEOĞLU

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.