“Ölüm Uykudaydı” ile Perdeler Kapanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çüvaldız’ ve ‘Boyunduruk’ oyunları ile 2010 yılında perdelerini açan Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu , Bingöl ve Tatvan turnelerinden sonra Diyarbakir Kültür Sarayı’nda Cuma Boynukara’nın yazdığı ve M.Sait Alpaslan’ın yönettiği ‘Ölüm Uykudaydı’ adlı oyunun galasıyla perde kapatıyor.

‘Mem ü Zin’, ‘Zembilfroş’, ‘Sefiller’, ‘Jana Zirav’, ‘Wendayi/Kayıp’, ‘Şüjin/Çuvaldız’ gibi oyunlara imza atan Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu, Cuma Boynukara’nın yazdığı Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu genel sanat yönetmeni M.Sait Alpaslan’ın yönettiği ve oynadığı ‘Ölüm Uykudaydı’ oyunu 23 Mayıs’ta Kültür Sarayı’nda sahnelenecek.

Yönetmen Alpaslan, “Latin Amerika’da, bir ülkede, darbe sonrası tutuklanan aydın ve sanatçıların cezaevinde yaşadıklarını konu alan oyunumuz, bu sanatçılardan tiyatrocu Mauricio Varella’nın anlatımlarına dayanmaktadır. Sanatçı, yaşananları bir komite önünde anlatırken sık sık geri dönüşler yaşayıp projeksiyonla desteklenen bir sahne ve dekor düzeninde hatırladıklarını canlandırmaktadır. 10 ayrı tip ve karakteri canlandıran sanatçı, yaşadıklarının izdüşümü olan teslimiyet-direniş çelişkisini tüm oyun boyunca, seyirciye en yoğun şekilde aktarmaktadır. Benzerini olağanüstü dönemlerde birçok 3. Dünya ülkesinde gördüğümüz bir işkence, teslimiyet ve hemen ardından gelen direnişi anlatan oyunumuz, seyircimize ülkemizde ve bölgemizde de neredeyse her 10 yılda bir yaşanan kanlı satrancın, aslında bütün baskıcı yönetimlerde neredeyse birer bir yaşatıldığını, hakim bir gücün varlığını, bu gücün menfaati uğruna birçok ülkede aynı senaryoyu yürürlüğe koyduğunu ve halklara aynı şeyleri, birebir kopyaymışçasına yaşatacaktır. Türkçe yazılıp kısa bir süre önce Kürtçe’ye çevrilen ve Lis yayınevi’nce yayımlanan oyunu, tiyatromuz Türkçe ve Kürtçe olmak üzere çok dilli bir şekilde sahneleyecektir. Daima nitelikli eserleri seyircisine ve bölge seyircisine taşıyan Sanat Tiyatromuz, 23 Mayıs 2010 tarihinde, yine perdelerini aykırı bir oyunla; uykusundan uyandırılmaya namzet ölümün uyandırılışına kapatacak. Tüm seyircilerimizin ve tiyatro severlerin anılan tarihte bizimle birlikte salondaki yerlerini alarak tarihe şahitlik etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

haberdiyarbakır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.