Siirt’te Tecavüz Skandalı – Tiyatrocu Kadınlardan İmza Kampanyası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(tiyatrodunyasi.com sitesinde tiyatrocu kadınların başlattığı imza kampanyası Siirt’te yaşanan tecavüz skandalı karşısında resmi yetkilileri ve yargıyı görevini yapmaya davet ediyor.)

KAMPANYA METNİ:

SİİRT SİİRT OLALI BÖYLE ZULÜM GÖRMEDİ…

“Siirt’ de dördü kardeş,yedi ilköğretim okulu öğrencisi kıza,14-70 yaş arası onlarca erkek tecavüz etti…”

21 Nisan 2010 tarihinde Hürriyet Gazetesin de yayınlanan bu haber,ülkenin gergin olan gündemini daha da keskinleştirdi.

Kız kardeşlerin dramı iki yıldır devam ediyordu,ama olay 10 Nisan 2010 da ancak yargıya taşınmıştı.Mecliste halkı temsil eden bir milletvekilinin “Siirt halkı muhafazakardır,ahlaklıdır…” sözleri kimseyi ikna etmemişti. Kimler, ne için korunmaya çalışılıyordu? Kasabanın namusu kasabanın esnafı tarafından bizzat kirletilmişti. Ama sır bir kez çözülmüştü.

Söz konusu şiddetin Siirt’te,ya da bir başka şehirde gerçekleşmesinin öneminden çok bu şiddetin göz göre göre yaşanmasının önemi üzerinde durulmalı. Yetkililerin görevi, şiddeti kutsamak,tecavüzcülere arka çıkmak değil,ülkemizde “Çocuk Bayramı” nın kutlandığı bu günlerde,çocuklara tecavüz eden zihniyeti yargı önüne çıkarmaktır.

Biz tiyatrocu kadınlar, o çocukların anneleri, ablaları,kardeşleri olarak; suça sessiz kalınmasın,suçlar ört bas edilmesin ve suçlular yargı önüne derhal çıksın dileğiyle, çocuklarımızın geleceğinden ve güvenliğinden sorumlu kişileri ve kurumları göreve çağırıyoruz.

KONUYLA İLGİLİ GÜNDEM GAZETESİNİN 23 Nisan 2010 TARİHLİ HABERİ:

Tecavüzcüleri korumak istiyorlar

Siirt’te ortaya çıkan tecavüz skandalına tepkiler artıyor. BDP Siirt İl Kadın Meclisi de yaptığı basın açıklamasıyla tecavüzcüler ve onları koruyanları protesto etti. Valinin açıklaması ve dosyadaki gizlilik kararına tepki gösteren Belediye Meclis Üyesi Gülbahar Karataş, failleri korunmak istendiğine dikkat çekti.

Tecavüzü protesto edenlere engel

BDP Siirt İl Kadın Meclisi üyeleri, tecavüz skandalına ilişkin açıklama yaptı. Kadınlara, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, Eruh Belediye Başkanı Melihan Oktayı, BDP İl Başkanvekili Ali Kayar, BDP PM Üyesi Nezir Gülcan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi. BDP Siirt il binası önünde bir araya gelen kitle, tecavüz skandalında ismi geçen okulun önüne kadar yürüyüş yapmak istedi. Polis tarafından engellenen kitle, yağan yoğun yağmura rağmen Özel İdare İş Hanı önüne kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşün ardından BDP Siirt İl Kadın Meclis Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Gülbahar Karataş açıklamayı okudu. Yaşanan tecavüz olayının resmi görevliler tarafından uzun bir süre bilinmesine rağmen, olayın yeniymiş gibi gösterilmeye çalışılmasının düşündürücü olduğunu belirten Karataş, ‘Bu cinsel istismarı yapanların Siirt kamuoyunda bilinen polis, askerlerin, şeyhin, milletvekili yakınların, okul idarecilerinde içinde olduğu yaklaşık 100 kişilik bir şebekenin ortaya çıkması bizi düşündürmektedir’ dedi.

FAİLLER KORUNMASIN

Valiliğin dünkü açıklamasında olayın içinde polis ve askerin olmadığı iddiası, mahkemenin soruşturmaya gizlilik kararı vermesi, olaya karışanların korunacağı kaygısını oluşturduğunun altını çizen Karataş, ‘ Bir an evvel bu olayın tüm yönleriyle araştırılması, incelenmesi ve bu konuda ihmali olanların ve suç işleyenlerin mahkeme önüne çıkarılıp yargılanmasını talep ediyoruz’ dedi. Diyarbakır’da BDP’li kadın çalışanlarına polisler tarafından tacizde bulunulduğu iddiasına da değinen Karataş, ‘Bu ülkede cinsel istismar, çocuk işkenceleri ve tutuklamaları serbest, barıştan ve demokrasiden söz etmek yasaktır. Bu kirli ilişkiler antidemokratik uygulamaların ve savaşın sonucudur. Mülki amiri olan Siirt Valisi’nin sorumluluğunda ilimizde bu olayların yaşanması valinin derin bir ihmali olduğunu gösteriyor’ dedi. SİİRT – DİHA

Paylaş.

Yanıtla