Sinefiller Emek Sinemasına Sahip Çıkıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yıkılarak alışveriş merkezi yapılması planlanan Beyoğlu Emek sinemasına sahip çıkan bir grup eylemci cumartesi akşamı herkesi Dziga Vertov’un Kameralı Adam filminin gösterimi için sinemaya çağırdı.

İstanbul Kültür Sanat Varyetesi (İKSV) eylemi İstanbul Film Festival’inin açılış gününe denk getirdi. İnternet üzerinden örgütlenen eylem saat 20.00’da.

Çağrı şöyle:

“Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ya da öncesinde Sinema Günleri’nin bütün önemli etkinliklerinin gerçekleştirildiği Emek Sineması’nın son sekiz aydır kapalı olmasına İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı başta olmak üzere tüm “sanat” çevresinin sessiz kalışına isyanım var!

“Yıkanların, yıkımı  gizleyenlerin, bütün bunlara şahit olup da susanların cepleri kentsel dönüşümün rantıyla dolu. AKP hükümetinin 2002’den bu yana küresel kent olma yolundaki İstanbul’da kentsel dönüşüm, yenileme, yeniden canlandırma kavramları arkasına gizlemeye çalıştığı tüm uygulamaları kamu yararına aykırı bulduğum için Emek Sineması’nın yıkılmasına karşıyım.”

875 kişilik Emek sinemasının tarihi 1924’e dayanıyor.

Beyoğlu Belediye başkanı Ahmet Misbah Demircan 11 Mart’ta yaptığı açıklamada “Emek Sineması ve bağlı bulunduğu Cercle d’Orient binasının sahibi Kültür Bakanlığı. Bu yapı bakanlık tarafından Multi Turkmall’a kiralandı. Bina ve Emek Sineması birebir restore edilecek. Binanın ve Emek’in yıkılması söz konusu değil. Beyoğlu Belediyesi olarak restorasyona destek veriyoruz. Restorasyon, Anıtlar Kurulu kararıyla yapılacak. Ne zaman başlayacağını bilemiyoruz” demişti.

Mimarlar Odası’ysa onaylanan projede sinemanın yıkılacağının göründüğünü söyleyerek dava açtı.(EÜ)

BİANET

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.