Sinemacılar Toplu Karşı Çıkışta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinemanın daha düzeyli, daha eşitlikçi, daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yapılması, her türlü baskıcı ve sansürcü güce karşı, farklı seslerin kendini özgürce ifade edebileceği bir üretim ortamı yaratmak için mücadele edeceğini açıklayan Yeni Sinema Hareketi, önceki gün Ortaköy Feriye Sineması’nda basınla buluştu. Yapımcı Yamaç Okur, yönetmenler Hüseyin Karabey, İnan Temelkuran ve Özcan Alper, grubu tanıttı.

KABUĞUMUZA ÇEKİLMEYECEĞİZ

İnan Temelkuran, filmlerini çekerken aynı zorlu süreçlerden geçtiğini fark eden insanlar olarak bir dayanışma ihtiyacı duyduklarını söyledi. Temelkuran, grubun genişlemeye açık olduğunu söyledi.
Hüseyin Karabey, amaçlarının kişisel bir çıkar grubu yaratmak olmadığını; sinemanın ahlaklı ve eşit biçimde yapılması için çaba harcadıklarını ifade etti. İleride grubun ilkelerinin de yayınlanacağını belirten Karabey, “Gerektiğinde elimizi taşın altına koyacağız” dedi.
Bir soru üzerine Özcan Alper, grubun kültürel ya da estetik bir ortak payda etrafında bir araya gelmediğini, ancak etik bir duruşu paylaştıklarını ifade etti. Alper, “Tekil bir karşı çıkış yerine toplu öneriler şeklinde çaba sarf edeceğiz. İsyan edip kendi kabuğumuza çekilmeyeceğiz; yapıcı öneriler getireceğiz” diye ekledi.

ÇIKIŞTA SANILAN SİNEMA ÇAKILABİLİR

Yeni Sinema Hareketi üyeleri, ortak sorunlar etrafında bir araya geldiklerini belirttiler ve sorunlardan bazılarını sıraladılar: “Sinema eserlerinin dağıtımı, RTÜK’ün uygulamaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinemayı destekleme sistemindeki yanlışlar, bir sinema merkezinin eksikliği, yeni bir sinema yasasının hazırlanması.”
Yapımcı Serkan Çakarer ise Türkiye’de film üretiminin yılda 20’den 70’e çıkmasına rağmen devlet kurumlarının, televizyonların ve dağıtım organizasyonunun hâlâ az sayıda filme göre yapılandığını ve yapısal düzenleme yapılmazsa çıkışta sanılan Türkiye sinemasının birkaç yıl sonra çakılabileceğine dikkat çekti. Çakarer, gruptaki yönetmenlerin çoğunun aynı zamanda yapımcılığa da kafa yormak zorunda kaldığını hatırlattı.

MEVCUT ÖRGÜTLERE ALTERNATİF DEĞİL

Yeni Sinema Hareketi’nin, mevcut meslek örgütlerine alternatif olup olmadığı yönündeki soruya yanıt veren grup temsilcileri, hareketin bu tür bir alternatif teşkil etmek amacında olmadığını, halihazırda gruptaki birçok kişinin meslek örgütlerine üye olduğunu ve Yeni Sinema Hareketi’nin bu örgütleri daha işlevsel hale getirmek, kuvvetlendirmek için çaba göstereceğini belirttiler.

SEYİRCİ VAR DAĞITIM YOK

Toplantıda, filmlerin seyircisiyle buluşmasındaki en büyük sorunlardan dağıtım ve bu konudaki alternatif çözümler konuşuldu. Özcan Alper, dağıtımın birkaç şirketin iyi niyetine bağlı olmaması gerektiğini söyledi. Alper, sözlerine şöyle devam etti: “Seyircisi yok denen filmler, tanıtım yapılamadığından, yer bulunmadığından izlenemiyor. İstanbul’da bile yer yok. Halbuki Avrupa’da nüfusu on beş bini geçen yerleşim yerlerinde belediye ya da hükümet sinema salonu kurmak zorunda. Bu konu, bir sinema izleyicisi, bir sinema kültürü yaratma meselesi. Bizde devletin, belediyenin finanse ettiği sinematekler yok. Buna dair çözüm önerisi sunmak istiyoruz.”

İLK ADIM SİNEMA GÜNLERİ

Yapımcı Tolga Esmer, dağıtım konusundaki çözüm düşünceleri için bir ilk adım olarak Ortaköy Feriye Sineması’nda yapılacak olan Yeni Sinema Günleri etkinliğinden söz etti. Esmer, son yıllarda vizyona girmiş filmlerin gösterileceği etkinliğin ayrıntılarını şöyle açıkladı: “Yeni Sinema Günleri bir deneme olacak. Sinemaseverlerle bir araya gelmek ve ileride kurmayı hayal ettiğimiz sinema merkezi için bir deneme. 17 film 17 gün boyunca günün farklı seanslarında gösterilecek. Akşam seanslarında ve hafta sonları sabah seanslarında yönetmenler, yapımcılar ve oyuncularla söyleşiler yapılacak.”

(KÜLTÜR SERVİSİ)


YENİ SİNEMA HAREKETİ
Serkan Acar, Özcan Alper, Belma Baş, Mahmut Fazıl Coşkun, Serkan Çakarer, Sevilay Demirci, Murat Düzgünoğlu, Özgür Doğan, Mehmet Eryılmaz, Orhan Eskiköy, Pelin Esmer, Tolga Esmer, Selim Evci, Aslı Filiz, Hüseyin Karabey, Nida Karabol, Seyhan Kaya, Yamaç Okur, Nadir Öperli, Belmin Söylemez, İnan Temelkuran, Seyfi Teoman, Haşmet Topaloğlu, Tarık Tufan, Yeşim Ustaoğlu, Emre Yeksan, Derviş Zaim.

EVRENSEL

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.