TEB 2009-2010 Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

UNESCO’nun sivil toplum örgütlerinden Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC)’nin Türkiye Merkezi’nce (TEB) verilen geleneksel yılın tiyatro ödüllerinin 2009–2010 sezonu sahiplerini buldu. Sultanahmet’deki Hotel Arkadia’nın terasında yapılan ödül töreninde “2009–2010 TEB Yılın Tiyatro Ödülü”nü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Ragıp Yavuz’un yönetmenliğinde gerçekleştirdiği yapımı “Mefisto” aldı.

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin tüm üyelerinin kapalı oyla belirledikleri geleneksel ödül oylamasında Çağlar Yiğitoğulları da 2009–2010 sezonu “Genç Yetenek” ödülüne değer görüldü. Yiğitoğulları’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda bu sezon oynadığı oyunlardaki (“Mefisto”, “Bakhalar”, “Keşanlı Ali Destanı”) başarısı; Garaj İstanbul’da İlyas Odman’la yaptığı  “Cam Adamlar” ve 22/11 Proje Topluluğunun “Bana Islak Mayonuzu Gösterin” adlı yapıtındaki performansları ödüle gerekçe olarak gösterildi.

Diğer taraftan, Uluslararası  Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi’nin onur ödülü  bu yıl Yıldız Kenter’e verildi. Birlik Başkanı Üstün Akmen, ödülün bu yıl Yıldız Kenter’e verilmesinin bir değil pek çok gerekçesi olduğunu söyledi. Üstün Akmen, gerekçeleri Yıldız Kenter’in unutulmayan rolleriyle adını tiyatro tarihine kazıması; kurduğu kent oyuncuları topluluğu’nda yarım yüzyıldır Türk ve dünya tiyatrosunun önemli eserlerini sahnelemesi; Kenter Tiyatrosu sahnesiyle Türk tiyatrosunun gelişmesine katkı sağlaması; dünyanın pek çok ülkesinde İngilizce ve Türkçe oyunlar sergileyerek Türk tiyatrosunun tanınmasına vesile olması; 60 yılda 100’ün üstünde oyun sergilemesi ve bir o kadar da oyun sahnelemesi; pek çok önemli dünya yazarının yanı sıra türk yazarlarının da oyunlarını sahneye koyması ve oynaması; 40 yıldır konservatuardaki sahne hocalığıyla yüzlerce tiyatrocunun yetişmesini sağlaması; tiyatroya olan tutkulu yaşamı, sanatındaki başarıları ve topluma karşı sorumlu sanatçı kimliğiyle, yaşamı boyunca tiyatro dalında üzerinde yürüdüğü başarılı çizgisini 60 yıldır sürdürmekte oluşu olarak açıkladı.

Ödül törenine birlik üyeleri dışında Güzin Özyağcılar, Sumru Yavrucuk, Ayşenil Şamlıoğlu, Doğan Hızlan, Erol Keskin, Zerrin Tekindor, Gülsen Tuncer, Engin Ayça gibi isimler katılırken, birliğin Ankara Temsilciliğinin de aynı yöntemle yaptığı seçimle “2009–2010 TEB Anadolu / Yılın Tiyatro Ödülü”ne Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı, Sevim Burak’ın yazdığı İskender Altın’ın yönettiği “İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar” başlıklı oyunu değer gördü. “Anadolu Genç Yetenek Ödülü”nünse Erzurum Devlet Tiyatrosu yapımı “Cumhuriyetin İlk Sadası” oyunundaki başarısıyla İrfan Kılınç’a verilmeyi kararlaştırdığı açıklandı. “2009–2010 TEB Anadolu / Yılın Tiyatro Ödülleri” bu ay içinde Ankara’da düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.