TİYATRO DERGİSİ ve TİYATROM’dan Yine Sansür

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mustafa Demirkanlı’nın editörlüğünü yaptığı TİYATRO DERGİSİ ve Ertuğrul Timur’un maliki olduğu TİYATROM, Türkiye Tiyatrolar Birliği (TTB) bildirilerini sansür etmeye devam ediyor.

En son, TTB, Ayla Çınaroğlu tarafından yazılan ve Merhaba Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Miğfer” adlı çocuk oyununun Antakya Dörtyol kaymakamlığı tarafından yasaklandığı bildirimi üzerine bir protesto metni kaleme alıp basına duyurmuştu. Bu duyuru, şahsi yayıncılık yapmadıkları iddiasındaki TİYATRO DERGİSİ ve TİYATROM tarafından yayınlanmadı.

Sansür sadece Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin bildirisine dönük değil. TİYATRO DERGİSİ, SOL sitesinden aldığı haberi eksik yayınladı. SOL’u kaynak göstererek haberi şu şekilde verdi:

“Ayla Çınaroğlu’nun 1993 yılında İzmir Devlet Tiyatrosu, 2004-2005 yıllarında Ankara Devlet Tiyatrosu’nca defalarca sahnelenmiş olan Miğfer isimli oyunu yasaklandı. Mersin’de yerleşik olarak tiyatro çalışmaları yapan Merhaba Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun, Antakya Dörtyol’da okuyan çocuklarla buluşturulmak istenince Kaymakamlığın engellemesiyle karşılaştı. / Kaymakam Hayri Sandıkçı imzasıyla yasaklanan oyun için düzenlenen tutanakta “oyunun komisyonca incelendiği ve uygun görülmediği” belirtildi. Çocukların “oyundan” yana “savaşa” karşı olmasından yola çıkan oyun, ilköğretim öğrencileri için oluşturulmuş yapısıyla “savaşın kötü bir şey” olduğu mesajını taşıyor. / Kaynak: SolHaber” (bkz.)

Oysa TİYATRO DERGİSİ’nde sansürlenen SOL kaynaklı haberin devamında şu yazıyor:

“Türkiye Tiyatrolar Birliği yaptığı basın açıklamasıyla yasağa tepkisini dile getirirken, Kaymakamlığı verdiği kararı gözden geçirmeye ve tiyatroya koyduğu yasağı kaldırmaya davet etti.”

TİYATRO DERGİSİ’nin hem Türkiye Tiyatrolar Birliği’ni hem de SOL’u sansür eden yaklaşımına karşılık, TİYATROM sadece Türkiye Tiyatrolar Birliği’ni sansür etti ve Sol’un konuyla ilgili ve Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin tavrını da içeren haberini yayınlamayıp sadece link vermekle yetindi.

Bilindiği gibi, Mustafa Demirkanlı “Ah şu Afyon meselesi” yazısında Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin bitişi ilanlarında bulunmuştu. Dolayısıyla, bitmiş bir örgüte varmış gibi yaklaşan ya da varlığına işaret eden yayınları sansürlemesi kendi içinde gayet tutarlı. Sorun şu: Realiteye uygun değil. Buna karşılık Ertuğrul Timur, örtülü olarak Türkiye Tiyatrolar Birliği’nin varlığını kabul ediyor ya da TTB’nin şu yüzü iyi, bu yüzü kötü diyerek “kendine göre” TTB’ye biçim verme, olmadı mahkemelerde süründürme ve bunun için sanal kamuoyu oluşturma uğraşının tam ortasında yer alıyor.

NOT: Bu yazıyı yazdıktan sonra yaklaşık bir gün bekledim ve TİYATRO DERGİSİ ve TİYATROM’un sitelerini bir kez daha kontrol ettim. TİYATRO DERGİSİ cephesinde yeni bir şey yok. Buna karşılık TİYATROM, gelen tepkiler üzerine oyun yasağının kaldırılmasını haber yaparken, hatasından dönen kaymakam, OYÇED ve TOBAV’ın yanı sıra TTB’yi de kutlamış. Yani bu olay bağlamında TTB’nin bildirisine değil ama varlığına koyduğu sansürü kaldırmakla kalmamış, sanal âlemdeki yüksek makamından ilahi bir jest yapma gereği de duymuş. Yine, eğer bir yerlere gizlenmediyse ya da yanlış görmediysem, kamuoyu nezdinde TTB’yi kriminalize etmek üzere devreye soktuğu anket de siteden buharlaşmış. TİYATROM’un maliki Ertuğrul Timur niçin birdenbire geri adımlar atma gereği duyduğunu açıklamış değil. Ertuğrul Timur son yazısında “gerek duyarsa” bana karşı söyleyecek sözleri olabileceğini belirtmişti. Anlayamadığı hâlâ şu: Benim kişilerle, kişiliklerle işim olmaz. Bu tip işler magazin kulvarına aittir ve tamamen vakit kaybıdır. Kişilerin örneğin kendilerini örgüt yerine koymalarıyla, hatta hızını alamayıp örgütler üstü iddialarda bulunmalarıyla ya da yaptıkları işlerin (bu vakada yayıncılığın) sonuçlarıyla ilgilenirim. Brecht’ten bir ders: Öncelikle kişiliklere değil (toplumsal) jestlerine odaklanın. Tiyatrodan da anlayabilene…

GÜNCELLEME (15 Nisan 2010 / 17:25):

TİYATROM oyun yasaklamasıyla ilgili TTB bildirisine uyguladığı sansürü kaldırıp yayınladı. TİYATRO DERGİSİ cephesinde yeni bir şey yok. Gerek TTB’ye gerekse SOL’a uyguladığı sansür devam ediyor.

http://fkurhan.blogspot.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Ömer F. Kurhan

1 Yorum

  1. GÜNCELLEME (15 Nisan 2010 / 17:25):

    TİYATROM oyun yasaklamasıyla ilgili TTB bildirisine uyguladığı sansürü kaldırıp yayınladı. TİYATRO DERGİSİ cephesinde yeni bir şey yok. Gerek TTB’ye gerekse SOL’a uyguladığı sansür devam ediyor.

Yanıtla