ASSITTEJ’den Miğfer’in Yasaklanmasına Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatroda Sansür Kabul Edilemez Bir Uygulamadır!

Mersin’de 1992 yılından beri tiyatro çalışmalarını aralıksız sürdüren Merhaba Sanat Tiyatrosu’nun, bu sezon sahneledikleri “Miğfer” adlı çocuk oyununun, Dörtyol Kaymakamlığı tarafından sahnelenmeye uygun bulunmadığı gerekçesiyle oynanması yasaklanmıştır.

“Miğfer” oyunu, Ayla Çınaroğlu tarafından yazılmış ve 1982 yılında, içinde psikolog, yönetmen, oyuncu ve yazarların olduğu uzman bir jüri tarafından değerlendirilerek TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) başarı ödülünü almıştır. İzmir ve Ankara Devlet Tiyatrolar’ında defalarca sahnelenmiştir.

Çocuklara barışı anlatan ve savaşın olumsuz yönlerini gözler önüne seren çocuk oyunu “Miğfer”, Merhaba Sanat Tiyatrosu tarafından Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde oynanarak, çocukların sanatsal eğitimlerine ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmuştur.

Değerli bir yazarımız olan Ayla Çınaroğlu’nun barış temalı oyunu sanatsal ve eğitsel açıdan çocuklar için uygundur. Antakya Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulan komisyon kararına dayanarak oyunun Dörtyol ilçesinde oynanmasını uygun bulmamıştır.

Alanında Türkiye’de önde gelen uzmanlarca onay verilen, Devlet Tiyatyrolar’ında sahnelenen, 18 yıldır tiyatro çalışmalarını başarıyla sürdüren Mersin Sanat Tiyatrosu tarafından 20.000 çocuğa ulaştırılan bir çocuk oyununun, çocuklara oynanmasını uygun bulmamak komisyonun yetkinliğini ve kararını tartışmaya açmıştır. Ayrıca bu karar çocuk oyunlarının il ve ilçelerde ayrı ayrı komisyonlarda gözden geçirilmesi hatasını da tartışmaya açması bakımından önemlidir. Sanat, sanatçıların ve çocuk tiyatrosu alanında uzmanlaşanların işidir. Sanatsal değerlendirmeyi komisyonlara bırakmanın sakıncaları bu kararla bir kez daha öne çıkmaktadır.

ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi olarak, yetkin bir çocuk oyununun yasaklanması kararının çok önemli bir hata olduğunu düşünüyoruz. Çocukların sanatsal eğitimlerini desteklemesi gereken Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu kararı, kendi ilkeleriyle çelişmekte ve komisyonun yetkinliği hakkında şüphe duyulmasına neden olmaktadır. Ayrıca, bu tür gelişi güzel alınmış kararlar örnek teşkil edeceği için, sanatsal ve eğitsel açıdan da tehlikelidir.

Türkiye’de çocuk ve gençlik tiyatrolarının gelişmesine öncülük eden ve destekleyen ASSITEJ Türkiye Merkezi olarak, bu talihsiz kararın bir an önce gözden geçirilip düzeltilmesini talep etmekteyiz ve  konunun takipçisi olacağımızı  bildiririz.

ASSITEJ Türkiye Merkezi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.