Ve Perde Kapandı… Sinemaseverler Sokakta!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul’da sanat mekanlarına dönük saldırılar devam ediyor. AKM, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Alkazar Sineması gibi sanat mekanlarının kapatılmasının ardından Emek sinemasının kapatılacağı söylentileri, mekanın festival programında yer almamasıyla birlikte ortaya çıktı.

ilk olarak Mart ayının ortalarında “facebook” grupları üzerinde Emek Sineması’nın yıkılacağı duyulmaya başladı. Sonra festival seyircilerinin tepkileri geldi ve ardından emek sineması için örgütlenmeye başlanıldı. Sinemaseverler İstanbul’daki sinema salonlarına sahip çıkmak için “Emek sinemasını yaşatalım” adı altında toplanmaya başladılar.

Önce Alkazar kapandı: “Tek dileğimiz, başka beyaz perdelerin kararmamasıdır”

Beyoğlu’ndaki Alkazar Sineması uzun süredir yaşadığı zorluklar nedeniyle kapanacağını açıkladı. Uzun yıllar boyunca piyasa filmlerinden kaçınarak sanat filmlerine perdelerini açan sinema ‘maddi ve manevi’ olarak daha fazla direnemeyeceğini belirten sinema yönetimi seyircilerden özür dilediği açıklamada “Büyük alışveriş merkezlerindeki son derece yüksek yatırımlarla yapılan, teknolojik olanaklarla donatılmış olan ve popüler, ticari filmleri izleyiciye sunan 8-10 perdeli sinema salonlarına karşı ya da yanı başında adeta kahraman bakkallar gibi küçük, iddiasız sanat sineması olmayı sürdürecek gücümüz ne yazık ki kalmadı” dedi.

İstanbul Film Festivali’nin gündemi emek sineması…

3 Nisan’da başlayan İstanbul Film Festivali duyurusunda festival yönetimi bu sene Emek ve Reks sinemalarının, salonlar arasında yer almayacağını açıkladı. Azize Tan konuşmasında, festivalin bu yıl kapanan sinemaların yarattığı olumsuz bir ortamda yapılacağını ifade ederek, “Festivalin ana mekanı olan Emek Sineması maalesef kapalı durumda. Bu yıl Emek Sineması’nı kullanamayacağız. Beyoğlu Sineması ise festival filmleriyle ayakta durma çabası veriyor. Sinepop’un da festival sonrasında kapanma ihtimali var. Sinema, Beyoğlu ile var ve biz bu özelliğinin devamını istiyoruz. 2011 yılı için de Emek Sineması’nın yine Festivalin ana mekanı olması için girişimlerimizi sürdürüyoruz ve bu yöndeki tüm çabaların da takipçisi olacağız” dedi.

2 Nisan akşamı İstanbul Film Festivali protestolarla başladı. Hem İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, hem de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın konuşmaları, salonda bulunan bir grup tarafından borazanlar ve alkışlarla protesto edildi. Açılışta borozanlarla yetkilileri protesto eden festival seyircileri bu sefer “Emek bizim istanbul bizim” diyerek bir platform altında toplandı: İstanbul kültür Sanat Varyatesi (İKSV). Bu aynı zamanda İKSV’nin içinde bir parçalanmaya yol açtı.

Sağır kulaklara düşer sıradan insanların sesi. Toplumsal muhalafet ne kadar yüksek perdeden bağırırsa bağırsın muktedirler duymamakta ısrar ederler. Söz tükenmez ama bazen sahne ışıkları altında mikrofondan hep aynı kelimeler dökülürken, zengin hanımefendiler mücevherlerini şıkırdatırken ve beyefendiler kravat iğnelerini düzeltirken söylenebilecek bir tek şey vardır: zaaaaaaaaart!

Emek Sineması’nda tatsız şeyler oluyor

2000 yılından beri Mars Entertainment’ın işlettiği Emek Sineması’nın, içinde bulunduğu, yine devlete ait Serkldoryan (Cercle d’Orient) bina grubuyla birlikte bir inşaat şirketine kiralandığı ve bu inşaat şirketinin Emek sineması dahil tüm bloğu yıkıp bir alışveriş merkezi inşa ederek Emek sinemasını yapacağı kardeş sinema salonlarının yanına, üst kata taşıyacağı söyleniyor. Bu yeni AVM sinema salonlarını Mars Entertainment’in işleteceği yolunda çeşitli haberler çıkıyor. Ortada birçok iddianın olmasına karşı konu hakkında bu şirketlerden herhangi bir basın açıklaması yapılmaması dikkat çekiyor.

Kültür Bakanı: “Bir an önce yıkılsın! Amin”

Film Festivali açılışında protestolara uğrayan Bakan Ertuğrul Günay, tepkileri üzerine alınmamış “İKSV’nin açılışında protestolar bana değildi, bunu canlı yayını izleyen herkes gördü ama festivaldekilere de değildi. Kime olduğu belli değildi zaten. Kimi protesto ettiklerini sanırım kendileri de bilmiyorlardı” şeklinde konuşmuştu.

Protestoların büyümesinden korkan Günay, daha sonra çareyi dua etmekte bulmuş ve şu ifadeler imza atmıştı: “Ben bu kirli, oturulmaz koltuklarda, o yağlı ortamda oturmaktansa bir-iki yıl sonra yenilenmiş salonda oturmayı tercih ederim. Dua edelim de, yargısal bir girişimde bulunulmasın, bir an önce bitirelim.”

Bakanın yanı sıra AKP’li Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da sinemanın yeni yeri ile ilgili konuşurken “Ha bodrumda durmuş, ha ikinci katta. Önemli olan o binanın içinde Emek Sineması’nın olması”demişti.

Proje ortaya nasıl çıktı?

Mimarlar Odası, sinemanın yıkılmasını öngören ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayladığı ön proje aleyhinde 12 Mart’ta dava açmıştı. Mimarlar Odası Genel sekteri şimdiye kadar gizlenen 8 katlı alışveriş merkezi projesini kamuoyuna duyurdu. Böylece süreç yeni bir aşamaya girmiş oldu.

yikilmishali.JPG
Projenin altındaki imzacılar ise şu şekilde: SGK (bina sahibi), Kültür Bakanlığı, İBB, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul 2010 Kültür Ajansı.

AKP’nin yıkım projelerine karşı sinemaseverler ayakta

Projenin ortaya çıkmasının ardından artan tepkiler üzerine İKSV, tarafları bir toplantıda buluşturdu. İKSV Başkanı ve 2010 Kültür Ajansı Mimarı Emek Sineması’ndan yana tavır almak zorunda kalırken, toplantının gündemine damgayı yıkım projesinin yürütücüsü mimarlık firması temsilcisi Fatih Kesgün ve MMO’dan Mücella Yapıcı’nın tartışması vurdu.

MİM Yapı Mimarlık Limited Şirketi’nin Genel Müdürü Fatih Kesgün’ün “Bir yapılar topluluğunu ele alan bir koruma projesi ürettik. Hiçbir kültür varlığı yıkılmayacak” sözlerine Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı “Bu yıkımı öngören bir projedir” diyerek tepki gösterdi. Kesgün, Emek sinemasının yerine bir alışveriş merkezi yapılacağı yönünde basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Projeyi projeksiyonla sunan Kesgün’ün sözleri sık sık yuhalamalar ve alkışlarla kesildi. Şirket yetkilisinin “Sinema sektörüyle görüştüğümüzde bize ‘Emek’in tek başına varlığını sürdürebilmesi olanağı yok’ dediler” sözlerine üzerine yönetmen Özcan Alper şu tepkiyi verdi: “Hangi sektör temsilcileri? Bütün sinema sektörü şu anda burada ve biz onaylamıyoruz. Siz de Kültür Bakanı da yalan söylüyorsunuz ve bunu her platformda dile getireceğiz. Bizim adımızı kullanmanızı istemiyoruz. Sizi teşhir etmeyi uygun buluyoruz. Siz Emek’i yıkıyorsunuz. Ama biz Emek’i yıktırmayacağız.”

Olayın ardından Fatih Kesgün ve Mücella Yapıcı CNNTürk’te 5n 1k programına katıldılar. Mimar Mücella Yapıcı tüm gerçekleri canlı yayın ortaya koyarken avan projenin nasıl onaylatıldığı, proje sahibi Fatih Kesgün’ün aynı zamanda Koruma Kurulu’nda çalıştığı gibi bir çok şaibeli başlığı gündeme getirdi. NTV’de ise Mücella Yapıcı, bu defa Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’la karşı karşıyaydı.

Emek sineması için sokağa çıkma vakti

emeksinemasiniyasatalim.org adresinde devam eden imza kampanyasına destekler her geçen gün artarken Emek Sineması için bugün İstanbullular sokağa çıkacaklar.

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin kapanış gecesinde de Emek Sineması için yürüyüş gündeme geldi. Engin Günaydın, Pelin Esmer, Güven Kıraç, Yeşim Ustaoğlu, Durul Taylan ve Semih Kaplanoğlu’nun da aralarında birçok ismin konuşmasında Emek Sineması ön plandaydı. Kaplanoğlu, Emek’in koltuklarının yağlı olduğunu söyleyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a referans vererek, “Filmimin Emek’te sizlerle buluşmasını çok isterdim. Emek, hiçbir zaman yağlı ve kirli olmadı” dedi. Durul Taylan Altın Lale Ödülü’nü Emek Sineması’nı yıktırmamak için mücadele eden insanlar adına aldı. Güven Kıraç, herkesi bugün 17.00’de Taksim Meydanı’ndaki Emek Sineması için yapılacak yürüyüşe çağırdı.

Emek Sineması için yapılacak yürüyüş, AKP’nin yıkım politikasına karşı oluşturulacak tepki açısından da büyük önem taşıyor, uzunca bir süredir sinemaseverlerin ve İstanbulluların gündeminde olan Emek Sineması için düzenlenecek eyleme yoğun katılım bekleniyor.

Eylem çağrısı şu şekilde:
Festivalimizin de kurucularından Onat Kutlar’ın dediği gibi ‘bahar isyancıdır’. Festivalin kapanışında hepinizi Beyoğlu’nun talanına karşı alkışlarımızla, ıslıklarımızla, minik borazanlarımızla protesto etmeye, Emek Sineması’na sahip çıkmaya davet ediyoruz.

18 Nisan Pazar: 17:00 Taksim Tramvay durağında toplanma ve Emek Sineması önüne yürüyüş, 19:00 Emek Sineması önünde Plastik Lale Ödül Töreni, 20:00 Kapanış film gösterim.

soL – Haber Merkezi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.