“1. Güneydoğu Anadolu Arjantin Tango Festivali” Start Aldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır’da “1. Güneydoğu Anadolu Arjantin Tango Festivali” Ciwan Haco’nun Kürtçe müziği eşliğinde yapılan Tango ile başladı.

Arjantin tangosunu Türkiye’ye getiren kişi olarak bilinen tango ustası Metin Yazır’ın organize ettiği festivalin açılışı, dün akşam tarihi Kervansaray Oteli’nde düzenlenen açılış milongasıyla yapıldı. Festivale konuk olarak katılan dans eğitmeni Tolga Han, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge insanının dansa ilgi duymasının sevindirici olduğunu söyledi. Diyarbakır halkının tangoyu benimseyeceğine inandığını belirten Han, şöyle konuştu:

“Bu yörenin halkı dansa çok büyük ilgi duyan ve dansı çok seven bir halktır. ‘Kapı gıcırtısına oynarız’ derler ya aynen öyle. Dans sadece yöresel olmakla kalmıyor, evrenselliği var. Tango, evrensel danslardan, ‘dünyanın toplum dansı’ olarak tanımladığımız danslardan biri. Tango, Türkiye’de 1930’lu yıllardan bu yana müzikal olarak yapılmış bir danstır. Sanki bugün Diyarbakır’da ilk kez tango yapılıyormuş gibi intiba uyandırılıyor, aslında böyle bir şey söz konusu değil. Tango yüz yıllık bir dans ve

ülkemizde de en az 50 yıllık geçmişi var. Bazı danslar eğitimle kendini kabul ettirir ve eğitimle gelişebilir. Tango ancak eğitimle insanlarımızın ilgisini çekebilecek ve kendisini geliştirebilecek bir danstır” dedi.

Diyarbakır’da Dans Sporları Kulübü kurulmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Tolga Han, şunları kaydetti:

“Demek ki spor kelimesinin dansın içinde yer alması kendine özgü bir ayrıcalıktır. Sevdiğimiz bir dansı Diyarbakır’da spor olarak tanımlayabiliyorsak bu ayrı bir güzelliktir. Gün gelecek Diyarbakır bu dansı çok benimseyecek. Ancak yerel yönetimlerin buradaki bakış açısı, evrensel insanlarımızın desteğiyle gelişir. Destek olmadan dans hiçbir zaman hiçbir yerde bir yere gelmez.”

Festival kapsamında Kervansaray Otel’e gelen Tango ekiplerinin bu kez bir ilk olarak Ciwan Haco’nun Kürtçe şarkıları eşliğinde Tango yapmaları ise dikkat çekti.

REMZİ BURULDAY
DİYARBAKIR (İHA)
HaberX

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.