Ankara Umut Sahnesi’nden “Yobaz”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yobaz

Fransa’nın büyük mizah dehası Moliere’in ilk olarak 1664’te sahnelenen ve bütün dünyada hem en sık, hem üzerinde en çok konuşulan, tartışılan; hem de genel olarak büyük yazarın başyapıtı olarak kabul edilen oyunu Tartuffe’ün  Metin Balay tarafından günümüze uyarlanması ile ortaya çıkan Yobaz, ülkemizde sıkça rastladığımız din simsarlarını konu alıyor. Oyun tarikat lideri olan Şeyh Nuriddin’in inancı için her şeyi gözünü kırpmadan yapan Mümin’in evine yerleşmesi ve evde bulunanları kendi kötü emelleri için kullanmaya çalışırken tüm düzenbazlıklarının ortaya çıkması sürecini anlatıyor. Daha önce farklı tiyatro grupları tarafından da sahnelenen oyun, Ankara’da ilk kez sahnelenecek olma özelliğini taşıyor. 7 Mayıs’ta  Yılmaz Güney Sahnesi’nde sergilenecek oyun, Öncü Murat Açıkgöz’ün rejisi, Ulaş Akyol’un müzikleri ve Ankara Umut Sahnesi farkıyla seyircisiyle buluşuyor.

Ankara Umut Sahnesi

Umut Tiyatrosu adı altında 1998 yılında Nazilli’de değerli hocamız  Doğan Ediz tarafından kuruldu. Ege bölgesinde çeşitli il ve ilçelerde Bozuk Düzen ve Kadınlık Bizde Kalsın adlı oyunları sergiledi.. Amatör tiyatro topluluklarının klasik sorunları sebebiyle duraklama yaşayan grup,  2004 sonrasında  Ankara’da Öncü Murat Açıkgöz tarafından Ankara Umut Sahnesi adıyla yeniden faaliyete geçirildi.Bu sürece Temaşa adlı kendi üretimleri olan müzikli güldürü ile başlayan Ankara Umut Sahnesi sonrasında Öncü Murat Açıkgöz’ün kaleme aldığı “Hamdolsun” isimli politik komedi ile devam etti.Hala oynamayı sürdürdüğü Hamdolsun’a ek olarak bu yıl da Melih Cevdet Anday’ın “İçerdekiler” ve Metin Balay’ın Moliere’in Tartuffe uyarlaması olan “Yobaz”isimli oyununları sahneliyor.

Temel olarak sanatsal değerlerden ödün vermeyen aynı zamanda da üretimlerini toplumsal fayda gözeterek yapmayı ilke edinmiş grup bu ilkeyi tavizsiz uygulamayı hedeflemiştir.Amatör grup kavramının ülkemizde yanlış değerlendirildiği , amatör ve profesyonel ayrımının vergi levhasıyla ölçülebilir kılındığı bir görüşü de reddeden Ankara Umut Sahnesi , bunu kabullenme sürecine bir meydan okuma olarak amatör ruhla profesyonel işler yapmayı ilke edinerek bir repertuar tiyatrosu olma yolunda ilerlemektedir.Önümüzdeki yıl sezona 5 oyun ile birden girmeyi planlayan grup 15 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. Şimdiye kadar Kültür Bakanlığından hiçbir şekilde destek alamayan Ankara Umut Sahnesi Seyircinin desteği ile yoluna devam etmekte ve bu süreci kararlı bir şekilde yürütmektedir.

YOBAZ

(2 Perde/Müzikli Güldürü)

Yer: Yılmaz Güney Sahnesi

Şehit Gönenç Cad.

Eski Maltepe Pazarı karşısı

Maltepe / Ankara

Tarihler: 7 Mayıs 2010 Cuma  19:30

11 Mayıs 2010 Salı 19:00

Yazar: Metin Balay

Yönetmen: Öncü Murat Açıkgöz

Oyuncular: Ayşe Tuna, Aysun Koca, Bahar Doğan

Emre Özcan, Hasan Şimşek, Nazife Yüksek,Murat Tıkız

Öncü Murat Açıkgöz, Ulaş Akyol, Varol Elibol

Işık&Ses: Gülizar Akay

Sahne Amiri: Hakime Akyol

Sanat Danışmanı: Erhan Kemal Mert

e-posta:                iletisim@umutsahnesi.com

Internet adresi:  www.umutsahnesi.com


Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.