Antalya, Sanata Doyacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 8 Haziran – 1 Temmuz arasında yapılacak. 3 yabancı topluluğun yer alacağı festivalde, 8 etkinlik sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilecek festival, 8 Haziran’da ünlü İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin “Aida” operası ile açılacak. Ankara Devlet Opera ve Balesince sahnelenecek oyun, İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin yorumuyla seyirciyle buluşacak. Ölümsüz eserde ışık tasarımı yine bir İtalyan, Giovanni Pirandello tarafından yapılacak. TÜRKSOY’a üye ülkelerden Kazak sanatçı Şef Renat Salavatov orkestrayı yönetecek, Ahmed Agadi “Radames”, Gülzat Daurbayeva “Aida” ve Asel Bekbayeva “Amneris” rolünde sahne alacak. Eser, Ankara İtalyan Kültür Merkezi ve TÜRKSOY’un katkılarıyla seyirci ile buluşacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, 11 Haziran’da da Alexander Dumas’nın “Üç Silahşörler” adlı balesini sahneleyecek. Dumas’nın yükselişinde önemli role sahip olan eserin konusu 16. Yüzyıl Fransa’sında geçiyor. Müzikleri Verdi ve Hoinic’e ait, mizahi öğeler taşıyan ve dövüş sahneleriyle de tanınan eserde rol alan erkek dansçılar zorlu bir eğitimden geçerek, gösteriye hazırlanıyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi 14 Haziran’da, Fransız besteci Georges Bizet’nin ölümsüz eseri “Carmen” Operasını sahneleyecek. Nietzsche tarafından “Akdeniz havasıyla dolu müziğin gerçek temsilcisi” olarak betimlenen Bizet’nin baş yapıtı, Prosper Merimee’nin aynı adlı romanından aktarıldı. Carmen, toplum standartları, kimlik arayışları, ahlak değerlerinin yıkılışı, dürüstlük, tahrik, tutku, geleneksellik ve kıskançlık gibi kavramlar girdabında, bir uçtan diğerine savrulan mutlak bir özgürlükçünün öyküsü.

JAPONYA, ALMANYA VE MAKEDONYA’DAN KONUKLAR

Japonya’dan gelen Tokyo Balesi, Aspendos Antik Tiyatrosu’nun büyülü atmosferinde üç farklı eser ile izleyici karşısına çıkacak. Mozart’ın “Don Juan”, Theodorakis’in “Yunan Dansları” ve Ravel’in eşsiz eseri “Bolero”yu dünya dans arenasının ünlü ismi koreograf Maurice Bejart’ın yorumu ile sahneleyecek topluluk, 17 Haziran’da sahne alacak.

İlk kez seslendirildiği 1937 yılından itibaren dünya sahnelerinin en popüler konser seçeneği olmayı sürdüren “Carmina Burana”, festivalin bir diğer yabancı konuk topluluğu olan Berlin Radyo Korosu ve çeşitli ülkelerden bir araya gelen 450 koro sanatçısıyla oluşan Sing Along Turkey Korosu tarafından seslendirilecek. Eserde; opera yıldızları soprano Malin Christensson, tenor Erdem Erdoğan ve bariton Mark Stone dünyanın önde gelen koro şeflerinden Simon Halsey şefliğinde akustik harikası Aspendos Antik Tiyatrosu’nda 19 Haziran’da seyirciyle buluşacak.

Festivalin üçüncü konuk topluluğu Makedonya Opera ve Balesi, Verdi’nin “En sevdiğim eserim” dediği ve romantik üçlemesinin ilk halkası “Rigoletto” Operasını 23 Haziran’da sahneleyecek. Opera severlerin ezbere bildiği “La donna é mobile” aryasının yer aldığı opera; kambur saray soytarısı Rigoletto’nun herkesten sakındığı ve hayatta tek varlığı olan kızı Gilda’nın, çapkın Mantua Dükü’ne aşık olmasını konu alıyor.

19. yüzyıl Alman sanatında romantizm akımının en seçkin örneklerinden Richard Wagner’in üç perdelik “Uçan Hollandalı” operası, orijinal dilinde İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin prodüksiyonuyla seyircisiyle buluşacak. Türkiye’nin ilk profesyonel opera sanatçısı Semiha Berksoy’un 100. doğum yıldönümü adına ithaf edilen eser; çok büyük bir fırtına esnasında Ümit Burnu’nu mutlaka geçeceğine yemin etmiş ve bu yüzden şeytan tarafından yıllarca denizleri dolaşmakla cezalandırılmış yedi yılda bir karaya çıkabilen denizcinin lanetinden kurtulmasının ancak ona ölümüne sadık kalacak bir eş bulabilmesiyle mümkün olabileceğini hikaye ediyor. Opera, 26 Haziran’da sahne alıyor.

Festivalin kapanış temsili; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü projesi olan “Barbaros” dans prodüksiyonu olacak. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16. yüzyılda Akdeniz’deki Türk deniz akıncılığını çağdaş dans üslubuyla anlatan, kentin denizle olan dokusunu ve çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen dans ve müzik prodüksiyonunu İstanbul, Ankara, İzmir ve Samsun Devlet Baleleri dansçılarından oluşan topluluk sergileyecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak hayata geçen eser; denizcilikte Kabotaj Bayramı olarak kutlanan 1 Temmuz’da sahnelenecek.

Yerlerin numarasız olduğu Aspendos Antik Tiyatrosu’nda temsillerin bilet ücretlerinin 50 TL olduğu bildirildi. Temsillerden 10 veya daha fazla bilet alanlara, turizm acentalarına, öğretmen ve öğrencilere, kamu görevlilerine, emeklilere, toplu bilet alan vakıf ve derneklere yüzde 50 indirim uygulanacak.

Bilet satışı, internet üzerinden www.dobgm.gov.tr adresinden, Antalya Kalesi, Antalya Arkeoloji Müzesi, Haşim İşcan Kültür Merkezi, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Devlet Opera ve Balesi gişelerinden yapılacak.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.