Avrupa’ya Karagöz ve Hacivat’ı Tanıtıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Karagöz sanatçısı Hayali Mustafa Mutlu, Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan emekli olduktan sonra Avrupa’yı karış karış dolaşarak gölge oyunu Karagöz ve Hacivat’ı Türk çocukları ve yabancılara tanıtıyor.

Karagöz ile Hacivat oyununu Hayali Mustafa Mutlu şöyle anlatıyor: “Karagöz’ün doğuşunda şöyle bir rivayet vardır: Orhan Gazi zamanında Bursa’da Ulu Cami’nin inşaatında çalışan 2 işçi olan Karagöz ve Hacivat, çok şakacı insanlarmış. Anlattıkları hikayeler o kadar komikmiş ki bu yüzden diğer işçiler işlerini güçlerini bırakıp onları seyredermiş. Bu yüzden işler durmuş. Padişah, işlerin durduğunu öğrenince sinirlenmiş, Karagöz ve Hacivat’ı cezalandırmış. Sonunda kendi de çok üzülmüş.”

Hayali Mustafa Mutlu, “40 sene tiyatro yaptım. Emekli oldum, hocalarımın hepsi rahmetli oldular. Hayali Küçük Ali, Metin And bunlar Karagöz oyununun ustalarıydı. Metin And bunun nazariyesi hakkında konservatuarda ders verirdi. Ben bunlardan pratiğini aldım. Şimdi devamlı turnelerimiz oluyor. Karagöz gölge oyununu 30 ülkeye tanıttım. Ayrıca seminerler ve atölye çalışmaları yaptık. En sevinçli olduğum olay, UNESCO’nun bunu tescil etmesidir. Bu Karagöz oyunu Türklerindir dediler ve mührü vurdular. Zira bütün herkes şunu bilmelidir, Karagöz 700 yıldır bir Türk gölge oyunudur.”

İsveç’te tiyatro ve müzik sanatçısı Fikret Çeşmeli de Karagöz oyunu hakkında şunları söyledi: “Karagöz oyunu benim çocukluğumdan beri hayran olduğum bir sanat dalıdır. Bunu hep yapmak istemiştim. Ama bütün çalışmalarımı araştırarak yapıyorum. Bilmediğim işi yapmak istemem. Mustafa hocanın anlattığı gibi ölmeye yüz tutmuş bir sanat dalı. Ben Karagöz oyununun İsveç’te yaşamasını istiyorum. Halen tiyatro oyuncusu olarak devam ediyorum. Bu projemi İsveç sanatçılar kurulu destekledi. Onlardan maddi kaynak aldım. Fakat ne yazık ki Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı’na baş vurdum, hiçbir şey alamadım. Bana en büyük yardımı Stockholm kültür müşaviri Filiz Köse yaptı. Bana Mustafa Mutlu hocayı tanıştırdı. Şimdi Mustafa hoca beni eğitiyor. Ben de Karagöz ve Hacivat’ı İsveççe oynayacağım. Bu oyunumuzu bütün İsveç’e tanıtmak istiyorum.”

BEYAZGAZETE

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.