Devlet Tiyatroları Moldova’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun Gran Prix Ödüllü “Deli Dumrul” adlı oyunu, Moldova’da gerçekleştirilen “9. International BITEI 2010 Festivali”ne katılacak.

“Deli Dumrul”, 21-30 Mayıs tarihleri arasında Moldova’nın Chisinau şehrinde gerçekleştirilen “9. Eugene Ionesco Moldova Uluslararası Performans Sanatları BITEI Bienali” kapsamında 28 Mayıs’ta temsil edilecek.

Ukrayna Homo Ludens (Oynayan Adam) Festivali’nde Devlet Tiyatroları’na Gran Prix (Üç Yıl İçindeki En İyi Oyun) Ödülünü kazandıran “Deli Dumrul”bu kez de Moldova’da sahnelenecek. Güngör Dilmen yazdığı, Yücel Erten yönettiği oyunun dekoru Hakan Dündar, kostümleri Sevgi Türkay, ışık tasarımı Yüksel Aymaz, müziği Babür Tongur, dans düzeni Salima Sökmen tarafından hazırlandı.

Başlıca rolleri Fatih Topçuoğlu, Zeynep Ekin Öner, M. Fatih Dokgöz, Şebnem Dokurel, Erşan Utku Ölmez, Sinem Şahin, M. Ceyhun Gen, Elif Şeker Saka, Başak Anat, Ufuk Şener, Aslı Artuk Şener, Kadri Özcan, Şevki Çepa, Birkan Görgün, Duygun Dokgöz, Duygu Ertan’ın paylaştığı oyunun konusu şöyle: “Dede Korkut söylenceleri yazılı kültür çağından önce oluşmuş, Oğuz Türklerinin 9. yüzyıldan 13. yüzyıla uzanan döneminden izler taşıyan epik anlatı ürünleridir. Halk yaratıcılığının bir anıtı olarak ozanlarca çalınıp söylenmiş, sözlü edebiyat türünün bir örneği olarak tarih ve coğrafya içinde nehir gibi akmıştır. 15. yüzyılda adını bilmediğimiz bir ozan, bu söylenceleri ‘Dede Korkut Kitabı’ adıyla yazıya geçirerek kalıcı kılmış ve Türk Kültürüne armağan etmiştir. “Duha Koca Oğlu Deli Dumrul” öyküsü de bu elyazmasının çok tanınan öykülerinden biridir. Güngör Dilmen, bu öyküyü büyük bir sevecenlik ve ustalıkla bir sahne yapıtı olarak yeniden dillendirirken, oyunun başına şöyle bir not düşüyor, Oyun, bin yıl önce bugün, Oğuz illerinde Anadolu’da geçer.”

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.