Dicle Üniversitesi ‘1. Özgür Dicle Bahar Şenlikleri’ ile Şenlenecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörlüğü’nün düzenlediği bahar şenliklerine katılmak isterken 104 üyesi gözaltına alınarak 8’i tutuklanan DÜODER, üniversitede bulunan tüm öğrenci yapılarının destek verdiği ‘1. Özgür Dicle Alternatif Bahar Şenliği’ düzenliyor.

DÜ Rektörlüğü tarafından düzenlenen şenliklere katılmak isterken polisin müdahalesine uğrayan ve gözaltına alınan 104 üyesinden 8’inin tutuklandığı Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği (DÜÖDER), öğrencilerin iradelerini yansıttığı ‘1. Özgür Dicle Alternatif Bahar Şenlikleri’ düzenliyor. DÜÖDER Üyesi Ali Kurt, özellikle DÜ Rektörü Ayşegül Jale Saraç’ın atanmasıyla beraber öğrencilere yönelik yoğun bir baskının oluştuğunu kaydetti. Saraç’ın gelmesinin ardından üniversitede polisin cirit attığına dikkat çeken Kurt, ‘Yeni rektörün gelişiyle polis üniversitenin içine kadar girmeye başladı. Panzerler, çevik kuvvet ve diğer sivil polisler kantinlere kadar inebiliyor. Kantinlerde oturup çay içiyor. Direk kantinleri gözetliyor. Kampusun içinde sürekli geziyor. Öğrencilerin üzerinde yoğun bir psikolojik baskı yaratmak isteniyor. Normalde üniversiteler özerktir ve polisin işi ilim yuvalarında yoktur. Bu tüm dünyada böyledir’ dedi.

‘Bizimle görüşüldüğü yönündeki haberler asılsızdır’

Üniversitenin düzenlediği bahar şenliklerine katılmak amacıyla Öğrenci Konseyi, Öğrenci Derneği ve diğer öğrenci topluluklarından oluşturulan bir grup ile Rektörlük ve Dekanlıkla görüşmeler yapıldığını ifade eden Kurt, şunları kaydetti: ‘Görüşmenin sonunda tavrımızı net bir şekilde ortaya koyarak, içinde olmadığımız bir programa dahil olmayacağımızı söyledik. Ardından Öğrenci Derneği ve Öğrenci Konseyi başkanlığının programa önce dahil oldukları ardından da geri çekildikleri yönünde haberler yansıttılar. Bunların hepsi asılsızdır. Çünkü öğrenci derneği en başta içinde öğrencilerin olmayacağı hiçbir etkinlikte yer almayacağı konusunda net tavrını sergilemiştir. Ve buna yönelik protestolar gelişebileceğini de söylemiştir.’

‘Tepkimiz iradesizleştirme çabasına’

Büyük bir bölümü Kürt olan ve 17 bin öğrencinin bulunduğu Dicle Üniversitesi’nde özelikle son bir yıldır AKP’ye yakın olan bir zihniyetin üniversitede bir kadrolaşmaya gittiğin ifade eden Kurt, bu sürecin aynı zamanda üniversite içerindeki öğrenci hareketini de tasfiye etmeye yönelik bir iradesizleştirme süreci olduğunu belirtti. Bahar şenliğini protesto etmelerinin esas nedeninin iradesizleştirme politikalarına karşı duruş olduğunu kaydeden Kurt, ‘Bunun sonucunda 104 arkadaşımız üniversiteye giren panzerler, akrepler, coplar ve kalaslarla dövülüp yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Ve 8 arkadaşımız tutuklandı. Ancak hiç bir güç bizi iradesizleştiremez’ diye konuştu.

‘Öğrenciler şenliklerin ilgi göstermedi’

Uzun zamandır planladıkları Bahar Şenliklerinin 1’ncisini yapacaklarını duyuran DÜÖDER Üyesi Azize Koksun, 1. Özgür Dicle Alternatif Bahar Şenliğini ilk defa yapılacağını söyledi. Türkiye’deki bütün üniversitelerde şenlikler yapıldığını ve yapılan şenliklerden hiçbirinin öğrencilerin iradesi dışında yapılmadığını kaydeden Koksun, ‘Bütün organizasyonun her aşamasında öğrenciler var. Fakat DÜ Rektörlüğü bu yıl ilk kez gerçekleştireceği bahar şenliği için hiçbir öğrenci topluluğunun fikrini dikkate almadı. Bizim kendi seçtiğimiz öğrenci konsey başkanımız irade beyan ettiğimiz arkadaşlarımızın fikirleri dikkate alınmadığı gibi DÜÖDER başta olmak üzere hiçbir öğrenci topluluğu ile görüşülmedi’ dedi. DÜ Rektörlüğünün kendi kendine ‘Bizim bahar şenliklerimiz var’ gibi bir mantıkla yaklaşarak organize ettiği bu şenlikte rektörlüğün verdiği demeçlerde küçük bir azınlık grup gibi kendilerine yaklaşıldığına dikkat çekti. Koksun şunları kaydetti: ‘Bizim DÜÖDER olarak 17 bin kişilik üniversiteyi temsil etmediğimizi söylemiş. Ama komik olan üniversitesi öğrencilerinin rektörlüğün yaptığı şenlikleri katılmamış olması.’

‘Üniversitenin tüm öğrenci kolektifleri destekliyor’

Uzun zamandır hazırlığını yürüttükleri Özgür Alternatif Bahar Şenliğini gerçekleştireceklerini ifade eden Koksun, düzenledikleri bu şenlikler için tüm öğrenci kolektifleri ve konseyi ile görüştüklerini ve tüm grupların desteğini aldıklarını belirtti. Başta ESP ve EMEP gençliği olmak üzere üniversitedeki tüm öğrencilerin kendilerine destek verdiğini ve çok güçlü bir şenlik yapacaklarını ifade eden Koksun, 3-4-5 Mayıs tarihlerinden yapacakların bahar şenliklerinin startını 3 Mayıs’ta düzenleyecekleri bir panelle vereceklerin kaydetti. Koksun, ‘BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in katılacağı panelin ardından, tiyatro gösterilerimiz olacak. Açılış konserini Koma Hemdem yapacak. Cevdet Bağca ve birçok sanatçı şenliklere katılarak konser verecek. Yine tiyatro, panel, folklar gösterimi gibi etkinliklerimiz olacak. Kampüse çadır kurarak bölge üniversitelerinden gelen arkadaşlarımızı ağırlayacağız.’ Koksun, şenliklerin Mehmet Atlı’ın konseriyle son bulacağını belirterek, tüm öğrenci ve Diyarbakır halkını şenliklere katılmaya davet etti.

Barış meclisinin geleceği paneli DÜ rektörlüğü kabul etmedi

DÜ Rektörlüğü’nün düzenlediği bahar şenliklerinde esas tartışma konusunun yapmak istedikleri panele rektörlüğün sert bir şekilde karşı çıkması olduğunu belirten Koksun, ‘DÜ Rektörlüğü’nün organize ettiği Bahar Şenlikleri organizasyonu sırasında arkadaşlarımız gidip rektörlükle görüştüler. Barış Meclisi üyelerinin katılacağı bir panel yapmak istediğimizi söylediler. Rektörlük ile zıtlaştığımız nokta Barış Meclisi’nin katılacağı bir panel düzenlemek istememizdi. Sadece barış meclisi üyeleri değil Vedat Türkali gibi yazarları ve birçok gazeteciyi çağıracağımız söyledik. Fakat kesinlikle buna karşı çıktılar. Kendi yaptıkları şenlikte zaten panele yer vermediler. O açıdan biz bu konu üzerinde çok ciddi durduk ve programımızda panele de yer vereceğiz’ dedi.

DİHA

Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.