Festivalin Savaş Karşıtı Oyunu ‘Ölüleri Gömün’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Devlet Tiyatrosu, 17. İstanbul Tiyatro Festivali’ne Irwin Shaw’un yazdığı savaş karşıtı bir oyun olan ‘Ölüleri Gömün’le katılıyor. Oyun, tüm savaşlara ve savaşçılara karşı…

 İstanbul Tiyatro Festivali’ne kentin Devlet Tiyatrosu, savaş karşıtı bir oyunla katılıyor. Şakir Gürzümar’ın yönettiği Irwin Shaw’un ‘Ölüleri Gömün’ü bugün prömiyer yapıyor. Altı oyun yazdıktan sonra bu işin pek kendisine göre olmadığına karar veren Shaw’un, oyun yazarlığı konusundaki tüm çekincelerine rağmen ‘Ölüleri Gömün’, doğruluğunu, etkisini ve güncelliğini yitirmeyecek bir oyun kabul ediliyor.
Oyunun tanıtım broşüründe Şakir Gürzumar’ın “Süper güç hâkimiyetinin, bölgesel savaş ihtimallerinin, iç savaşların her an gölgesini hissettiren bir coğrafyada yaşayan bizler için ‘Ölüleri Gömün’ gündemimizin tam da ekseninde oturan ürkütücü, düşündürücü ve kışkırtıcı bir oyun. Ama tüm bu karanlık atmosfer içinde bireyin gücüne inanmayı sürdüren bir umut vaadi de.” sözleriyle tanımladığı oyunun başında yer alan “Yarın başlayacak savaşın ikinci yılı…” ibaresi de tüm savaşlara, savaşçı niyetlere yapılmış açık ve evrensel bir gönderme.
‘Ölüleri Gömün’, ilk kez 1936’da New York’ta sahnelendi. Oyunda ‘Sürüp giden savaşların herhangi birinde vurulan askerler gömülmeyi reddederek mezarlarından doğrulsalar ve savaşı durdurmaya kalksalar neler olurdu? Ordu, hükümet, silah tüccarları, politikacılar, işadamları, din adamları, medya ve sıradan insanlar bu alışılmadık isyana nasıl tepki verirlerdi? Ya kocalarını, sevgililerini, babalarını ve oğullarını kaybedenler ne hissederlerdi?’ gibi pek çok soru yöneltiliyor.
Musa Uzunlar, Dündar Müftüoğlu, Civan Canova, Ali Fuat Çimen, Cengiz Daner, gibi isimler başta olmak üzere kalabalık bir kadroyla sahnelenen ‘Ölülerin Gömün’ bugün, yarın ve 21 Mayıs Cuma 20.30’da Cevahir Sahnesi’nde. 0212 380 12 38

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.