Gençlerin Gözü Kulağı Şişli Terakki Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orhan Kurtuldu/

Başarının ilk adımı, özgüvendir, birey özgüvenini ancak kendini ifade etme özgürlüğüyle sağlayabilir. Genelde sanat, özelde tiyatro; bireyin kendini ifade etmesinde en etkili araçtır.

Kısaca ifade edecek olursak diyebiliriz ki;
Sanat Özgürlüktür.

Sanatın yaratıcı özgürlüğü, bireyin kişiliğinin oluşturulmasında büyük rol oynar. Ancak kişiliği gelişmiş gençler yarının çağdaş ve uygar toplumunu oluşturur ve bu gençlerin kültürel gelişmelerini tamamlamaları, uygar birey olmanın temel şartlarından biridir. Toplumumuzun geleceğini güvence altına almak istiyorsak, işe gençlerimizden başlamak ve gençlerin mutlaka sanatla ilgili olmalarını sağlamamız gerekiyor.

İşte bu düşüncelerin ışığında, 1996 yılının Mayıs ayında, Gençlik Tiyatroları Festivalini başlattık.

Bu festival, İstanbul ilinde bulunan tüm lise tiyatrolarını kapsıyor, ancak festivale katılma başvurusunda bulunan tüm okulların tiyatro oyunları Terakki Vakfı Sanat Danışmanlığınca provaları yerlerinde izlenerek değerlendirmeye alınıyor. Değerlendirme sonucunda festivale katılacak beş tiyatro grubu, festival jürisinin ve seyircilerin önünde oyunlarını sergiliyor. Tiyatroların performansları, festival jürisi tarafından değerlendirilerek, ödüllendiriliyor.

Verilen ödüller; gençlerin tiyatro sanatına ilgilerini artırarak, bireysel yeteneklerini ortaya çıkarmak, tiyatronun ilgili alanları olan dekor, kostüm, ışık alanlarına gereken önemin verilmesini sağlamak ve onların tiyatroyla daha fazla buluşmalarını teşvik etmektir.

Festivali düzenleyen kurum olması nedeniyle, okulumuzun hazırladığı tiyatro oyunu, ödüllendirme sisteminin dışında bırakılıyor. Ancak, Terakki Oyuncuları, ödül töreni günü festivale katılan tüm izleyicilere oyunlarını sahneliyor.

Terakki Vakfı Gençlik Tiyatroları Festivali ikinci yılından itibaren vermeye başladığı, Terakki Vakfı Tiyatro Ödülü ve Festival Onur Ödülü ile; tiyatro ustalarına saygı ve şükranlarını, tiyatroya destek ve katkı sunan kişi, kurum ve kuruluşlara da tiyatro sanatı adına teşekkürlerini sunmayı amaçlamıştır.

Bu yıl 15. kez gerçekleştirilecek olan festivalimiz, daha önceki benzerleriyle karşılaştırıldığında, farklı uygulamaları ve sonuçları bakımından ilk olma özelliğine sahiptir. Festivalimizin 14. yılında şu rakamsal sonuçlarla karşılaşıyoruz;

  • Ortalama 31.000 seyirci izledi
  • 89 oyun sergilendi
  • Yaklaşık 2200 genç sahne üzerinde görev aldı

Bugün Türkiye’de gençlik tiyatroları kapsamında çok az sayıda tiyatro buluşması ve festival yapılmaktadır. Festivaller gençlerimizin görev alarak sorumluluk bilinçlerini geliştirdikleri, özgürlüklerini ve yaratıcılıklarını kullandıkları, kısaca soluklandıkları yerlerdir. Festivallerin çoğalması ve sürekli olması bu bakımdan hayati önem taşımaktadır.

Terakki Vakfı, festivalin 10. yılı nedeniyle başlattığı ve gelenek halinde devam etmesini amaçladığı Türk Tiyatrosu’nun önemli isimlerinin büstlerini yaptırma projesini hayata geçirdi. Büstler, okullarımızın iç ve dış mekânlarında değerlendirilerek, gelecek nesillere kültürel miras olarak bırakılacaktır.

MSÜ, MÜ, IDGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri heykeltraşlar tarafından yapılan eserler; Afife Jale, Muhsin Ertuğrul, Bedia Muvahhit, Ahmet Vefik Paşa, Musahipzade Celal, Haldun Taner, Şinasi, Behzat H. Budak, Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Cüneyt Gökçer, Vasfi Rıza Zobu, Gazanfer Özcan, Genco Erkal, Naşit Özcan ve Asaf  Çiğiltepe

Onbeş yıl önce bu festivali yapmaya karar verdiğimizde kendimize şu soruyu sormuştuk:

Neden Tiyatro Festivali?

Cevabımız çoktan hazırdı bile:

  • Gençlerimizin gözü, kulağı ve sesi olabilmek için…
  • Çevresinde olup bitenlere seyirci kalmayan, soru soran, tepki veren, sorumluluklarının bilincinde olan, kendini ülkesine ve çağına sorumlu hisseden gençler yetiştirebilmek için…
  • Hayallerini, umutlarını, aşklarını haykırabilmeleri, özgürlüğün tadını doya doya çıkarabilmeleri için.

Nice yıllara…

Orhan KURTULDU

Terakki Vakfı Sanat Danışmanı

Devlet Tiyatroları Oyuncusu

Şişli Terakki Vakfı

Paylaş.

Yanıtla