İATG Çalışanlar Tiyatro Günleri Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İATG kapsamında bugün, Destar-Theatre’ın Beyoğlu’ndaki sahnesi’nde, 18:00’de Tiyatro Simurg “Sözcükler Can Yücel’i özler” ve ardında Tiyatro Veto’nun “Hıdır Ağam Geliy” oyunlarını izleme fırsatı bulduk.

Yaklaşık 60 civarında seyircinin izlediği oyunlarda, “Çalışanlar Tiyatrosu” formatına dair farklı örnekler sunulmuş oldu. Tiyatro Simurg, yazar ve yönetmenliğini Mehmet Esatoğlu’nun yaptığı, Bilgesu Ataman ile oynadığı oyunda, yer yer Can Yücel’in hayatından kişi ve karakterlerin dialoglarına, yer yer anlatılara yer verildi.

Seyirciler Şermola Café’de çaylarını yudumladıktan sonra, Tiyatro Veto’nun oyunu başladı. Tiyatro Veto, 2007 yılından beri, uygun gördükleri “ilerici” dernek ve kurumların etkinliklerinde yer alıp, Esenyurt’ta tiyatro yapıyor. Grup, biri öğrenci 8 kişiden oluşuyor. Farklı iş kollarında çalışanların oluşturduğu grubun, bölgede kendilerine ait bir tiyatro salonu ve çalışma yeri yok ancak Güney Kültür Merkezi’nden bu konuda destek alıyorlar.

Oyuna dakikalar kala, Esenyurtt’ta çalışan oyuncu arkadaşlarının Beyoğlu’na ulaşmasını bekleyen grup, 2 kişilik “Hıdır Ağam Geliy” adlı oyunlarını sergilediler.

Gruptan başka bir arkadaşlarının yazdığı yirmi dakikalık skeç, Urfa civarında yerel seçimler öncesi bir “Ağa” ve yardımcısının halka karşı ve kendi aralarında geçen konuşmalarından oluşuyor. Politik öğelerin yer aldığı skeçte, grubun da ifade ettiği üzere iktidar ve odaklarına dair genel bir eleştiri yapılıyor.

Oyunların ardından yapılan gün sonu söyleşisinde, gruplar hem kendilerini tanıttılar, hem de oyunlarından bahsettiler. Seyircilerden gelen yorum ve sorular eşliğinde pek çok konu tartışıldı. Hem tam zamanlı işlerde çalışıp hem de derdi tiyatro yapmak olan çalışan tiyatrocuların yaşadığı sıkıntıları gözönünde bulundurarak, iki oyunun da seyirciden aldığı tepki olumluydu.

Çarşamba günü başlayan İATG kapsamındaki Çalışanlar Tiyatro Günleri’nde haftasonu programı ise şöyle:

29 MAYIS CUMARTESİ

12:30 Alternatif Sanat Oyuncuları / “Martıların Gölgesinde”

14:30 Yeraltı / “Erkeklik Halleri”

SALON: Yunus Emre Kültür Merkezi (Bakırköy)

30 MAYIS PAZAR

12:00 Anadolu Üniversitesi Mezun Tiyatrosu / “Striptiz”

14:30 İzmir Yenikapı Tiyatrosu / “Arka Bahçe”

SALON: Barış Manço Kültür Merkezi (Kadıköy)

19:00 FORUM: Sanatıma-Tiyatroma Dokunma!

SALON: Şermola Performans (İmam Adnan Sokak, Beyoğlu)

D.Pelin Sakın / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.