İATG’de İki Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

29 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında iki oyun seyirci ile buluştu. Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde ilk olarak Alternatif Sanat Oyuncuları’nın Martıların Gölgesinde isimli oyunu sergilendi; ardından Yeraltı topluluğu, Erkeklik Halleri’ni sahneledi.

Günün ilk gösterisi Martıların Gölgesinde, dans tiyatrosu formunda bir oyun ve Bağcılar bölgesinde faaliyet gösteren Alternatif Sanat Oyuncuları’nın bu formda ilk denemesi olma özelliğini taşıyor. Anne ve dört çocuktan oluşan bir balıkçı ailesinin güne başlaması ve annenin çocuklarını balığa uğurlaması ile başlayan oyun; denizde çıkan fırtınada çocuklardan birinin denize düşüp boğulması ile devam ediyor. Ardından, ölen çocuk kardeşleri tarafından eve taşınıyor ve kara haberi alan annenin yası ile oyun sonlanıyor. Müzik, dans ve fiziksel anlatımın temel alındığı oyunda söz kullanılmıyor. Oyunculardan birinin önerisinden hareketle sahneye taşınan Martıların Gölgesinde, grubun kendini dans tiyatrosu alanında geliştirmesi açısından tercih sebebi olmuş.

İkinci olarak izlediğimiz Erkeklik Halleri ise Ankara kökenli Yeraltı tarafından metni üretilen ve sahnelenen bir oyun. Dört erkek oyuncu tarafından sergilenen oyun, çeşitli erkeklik hallerini tiye alan bir şarkı ile başlıyor. Ardından gelen ilk episod devlet başkanlığı ofisinde geçiyor; ikinci episod akademik dünyadaki ilişkileri ele alıyor; üçüncü episod ise bir lahmacuncuda işlenen cinayet üzerine şekilleniyor. Yer yer anlatıcı oyunculuğun ve canlı müziğin kullanıldığı Erkeklik Halleri, son söz ile bitiyor. Oyunda çeşitli mekan ve durumlarda ve çeşitli ilişkiler çerçevesinde erkeklik kültürü eleştiriye tabi tutuluyor.

Deniz Aydın / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.