İATG’den “Sanatıma / Tiyatroma Dokunma” Forumu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye Tiyatrolar Birliği İstanbul’un düzenlediği “İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 2010” festivali bir ilke imza atıyor. Son dönemlerde  kültür-sanat alanındaki yasaklamalar özellikle tiyatrocuların gündemine oturmuş durumda. Bazı yasaklamalara kınama metinleri oluşturulurken bazıları ise unutulup gidiyor. İATG, en temel ifade özgürlüğünün -sanat yapmanın- karşısında örgütlü bir karşı duruş geliştirmeye katkı sunmak ve  tüm yasakları görünür kılmak adına önemli bir adım atıyor ve kültür-sanat alanında yasaklamalara maruz kalanları düzenlediği foruma davet ediyor.  Forumun çağrı metnini yayınlıyoruz.

İATG’nin Sanatıma / Tiyatroma Dokunma Forumuna Davet

Eline bir metin alırsın içindeki anlamı, dönemini, ilişkileri çözmeye çalışırsın. Dramaturg metinle boğuşur, yönetmen metni sahneye yerleştirmeye çalışır, oyuncular adım adım rollerini inşa ederler. Dekor yapılır, kostüm dikilir, müzik, efekt, ışık, afiş, program dergisi derken  günler, aylar geçer prova prova derken oyun “pişer”. Binbir çabayla oynayacağın sahneye taşırsın oyununu. Karşına dikilirler “dur” derler “hemşerim yassah!”

Bir çatı altında tiyatro var etmeye çalışırsın oynayacak eleman vardır ama deneyimi ve bilgisi yoktur. Sahne derme çatmadır, soğuktur mekanı, dekor ve kostüme ayrılacak bütçe son derece sınırlıdır. Sıkar dişerini, takarsın canını dişine oyunlar üretirsin. Bir gün gelirler kapıyı gösterirler sana; ” falan, filan nedenden ötürü görevinize son verilmiştir.

Gücün, karşı koyacak, isyan edecek örgütlenmen yoksa sessiz sedasız bir kenara çekilirsin. Sanatın, tiyatronun düşmanları sevinir, ellerini oğuştururlar.

Oyun metni işlerine gelmez budarlar, oyuna karşı saldırgan satırlarla doldururlar gazetelerini, televizyonlar nefret kusan kurgular yapar.

Bir gün bıçak kemiğe dayanır. Bulursun seninle bu gidişata “HAYIR” diye haykıranları. Sesler yükselir, bildiriler yazılır, toplumsal duyarlık ayağa kalkar. O zaman sanatın, tiyatronun düşmanlarının vay haline!

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri Çatısı altında “Sanatıma / Tiyatroma Dokunma” başlıklı bir forum düzenledik.

Söyleyecek sözü, ateşleyecek isyanı olana…Buyurun, buluşmaya konuşmaya, paylaşmaya…

Tarih: 30 Mayıs 2010 Pazar / 19.00
Yer: İstanbul – Taksim / Şermola Performans (Beyoğlu)

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.