İkiye Bölünen Vikont

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen İkiye Bölünen Vikont, 25 Mayıs’ta son kez festival seyircisiyle buluştu. Italo Calvino’nun aynı adlı romanından Yiğit Sertdemir tarafından tiyatroya uyarlanan ve yönetilen oyunda, Altıdan Sonra Oyuncuları’nın yanısıra Tomris İncer de anlatıcı olarak yer alıyor.

Italo Calvino’nun 2. Dünya Savaşı’nın hemen ertesinde, 1952’de  oyun olsun diye yazmaya başladığı, ne var ki zamanla bir romana dönüşen İkiye Bölünen Vikont, yazarın Atalarımız üçlemesinin ilk kitabı. 17. yüzyılda Osmanlı Ordusu’yla savaşırken bir top güllesi tarafından ikiye bölünen Terralba Vikontu Medardo’nun tuhaf hikayesi, vikontun yeğeninin ağzından anlatılıyor. Böylece insanın bölünmüşlüğü, bir çocuğun anlatımı ile masalsı bir gerçekliğe bürünüyor.

Sahnede romanın üslubuna uygun bir anlatım dili oluşturmak için oldukça kafa yorulduğu açıkça belli oluyor: beden, ses, müzik ve ışık öğeleri  gerek mekan tasvirlerini anlaşılır kılmak gerekse aksiyonları güçlendirmek amacıyla yoğun bir şekilde oyuna dahil oluyor. Metinde yapılan kısaltmaların romanın dokusuna ve oyunun anlaşılırlığına zarar vermediğini söylemek mümkün. Oyunculukların belli bir seviyenin üzerinde seyrettiği oyun festival sonrasında da oynanmaya devam edecek.

Özgür Çiçek / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.