İzmir’de “Bibu (İsveç) Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Bienali” Sunumu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hicran Çalı Polacanlı/

Bibu (İsveç)  Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Bienali’nden İzlenimler

Yer : Tarihi Havagazı Fabrikası  Kültür ve Sanat Merkezi

Tarih: 1 Haziran

Saat : 17:00-19:00

Program

-Kuzey Avrupa  Tiyatrosu ve örgütlenmeleri  üzerine  kısa notlar
-ASSITEJ üzerine  kısa bir açıklama
-Bibu üzerine kısa bir açıklama
-Oyunların fotoğrafları ve görüntüleri eşliğinde izlediğim oyunlar üzerine paylaşım ve söyleşi
-Mekanda kısa bir gezinti

5- 9 mayıs tarihlerinde  İsveç’in Lund şehrin’de gerçekleştirilen Bibu Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Bienali’ne,  ASSITEJ’den Beril Boz ve Nihal Kuyumcu ile birlikte katıldım.

Bu bienal’e ait gözlemlerimi “Bibu(isveç) Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Bienali’nden İzlenimler”
başlığı taşıyan bir sunumla, fotoğraflar ve kısa videolar eşliğinde gerçekleştireceğim.

Uluslarası festivallere gözlemci olarak katılabilmenin bir şans ve sorumluluk olduğunu düşünüyorum.

Şanstır. Çünkü Türkiye’de çocuk tiyatrosu’na emek veren  ve “çocuk”, “çocuk için sanat”, “çocuk tiyatrosu” gibi  heyecan verici kavramlarda, kendi anlamlarımızı yaratmak için, hem kendi içimizde, hem eğitim sistemi, aile anlayışı ve  çocuk tiyatrosu yapan  yüzlerce grup, onları izleyen on binlerce belki yüz binlerce çocuk düşünüldüğünde; çevremizle cenk içindeyiz. Festivaller tüm büyüsü, tadı, keşifleriyle, kendimizle yeniden buluşma alanlarıdır.  Bu tür festivallere katılmak, tazelenmek, bir nefes almak, bir hayali yaşamak gibi. Bir çok güzel oyun izlemek, cin gibi bakan bir çok sanatçı ile birlikte olmak ufuk açıcı bir deneyim.

Sorumluktur. Oradaki deneyimlerimizi, gözlemlerimizi bu alanda emek veren oyuncu, tasarımcı, müzisyen, yönetmen, yapımcı tüm tiyatro yapıcıları ile, çocuk tiyatrosu yapma hayali kuran, tasarlayanlarla paylaşmalıyız elden geldiğince.

İsveç’e, İzmir’deki arkadaşlarla izlenimlerimi paylaşma sorumluluğumun bilinciyle gitmiştim. Bu nedenle bir sırt çantası broşür ve afiş topladım. Bienal’deki oyunlarla ilgili ayrıntılı notlar almaya çalıştım. Raporumu hazırlarken elimde olmayan görüntüleri de internet yoluyla topladım.

Bu sunumu gerçekleştirmek üzere  seçtiğim Tarihi Havagazı fabrikası Kültür Sanat Merkezi’nde  alternatif projeler, estetik arayışlar için sanıyorum 4 bina var. İlham verici bir mekan. Sunumu  mekanı gezerek tamamlamak istiyorum. Gelecek yıllarda İzmir’de planladığımız festivalimizi gerçekleştirebilirsek, burada bir çok oyun oynanabilir.

Umuyorum bu sunum, biz İzmir’de çocuk tiyatrosu  yapıcıları’nın alanımız üzerine paylaşımlarda bulunmamız için bir zemin oluşturacak ve umuyorum ki “Nitelikli çocuk tiyatrosu” yapmak için heyecan verecektir.
Paylaş.

Yanıtla