La Scala’da bir gece

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbullu operaseverler, önceki akşam Placido Domingo’yu canlı izledi. La Scala’daki temsil aynı anda dünyanın birçok sinema salonunda yayınlandı.

Dört yıl önce, New York Metropolitan Operası tarafından hayata geçirilen “Sinemada Opera Bale” projesi sayesinde dünyanın en önemli opera binalarında yapılan temsiller, farklı ülkelerdeki sinema salonlarında canlı olarak yayınlanıyor.

29 nisan akşamı, “Sinemada Opera Bale” Türkiye’ye de taşındı. Bu projenin dünya dağıtımını, sanat denen büyünün etki alanını 21 ayrı ülkedeki 200’den fazla sinema salonunu kapsayacak kadar genişleten New York’taki Emerging Pictures firması yapıyor. Etkinliği Türkiye’ye getiren ise Mars Entertainment.

 

İtalya’dan İstanbul’a sahne ışıkları

Proje kapsamında Türkiye’de gösterilen ilk eser, Giuseppe Verdi’nin Simon Boccanegra operası oldu. Bu etkinlik için belirlenen Cinebonus sinemalarından birine gidenler, sihirli bir elin dokunuşuyla Milano’daki La Scala Operası’na ışınlandılar adeta.

Salonun ışıkları söndüğünde, kısa bir süre konaklayacağımız bir karanlığın içinde bulduk kendimizi. Bu karanlığın sonunda La Scala’ya ulaşacağımızı bilerek bekledik sessizce. Sonunda La Scala’nın ışıkları yandı ve dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim göründü orkestra çukurunda. Onun işaretiyle birlikte Verdi’nin müziğini enstrümanlarıyla duyulur hale getirdi müzisyenler. Perde açıldı ve yaşayan en önemli tenorlardan biri olan Placido Domingo sahnede belirdi. Yıllar, 69 yaşındaki Domingo’nun, bir şelalenin güneş ışıklarıyla yıldızlanan suları kadar akıcı ve etkileyici sesine zarar veremedi. Bunu, 29 nisanda bir kez daha gördük. Bir süre önce Domingo’nun kolon bölgesinden kötü huylu bir tümör temizlenmişti. Bu yüzden operaseverler için daha da önemliydi onu sahnede tüm görkemiyle görmek. Evet, Domingo, sesinin ve yüreğinin tüm gücüyle sahnedeydi yine, üstelik de zor bir bariton rolü olan Simon Boccanegra’yı yorumlamak üzere.

Onunla birlikte sahne alan Anja Harteros, Fabio Sartori ve Ferruccio Furlanetto’nun da oldukça iyi solistler olması keyifli bir üç saat geçirmemize neden oldu. Eser biter bitmez muzaffer bir komutan gibi çıktı selamlamaya Domingo. Yüzündeki yorgun ama mutlu ifadeyle, hızla geçen yılların ve hastalıkların kendisini tutkuyla bağlı olduğu operadan koparamadığını anlatıyordu.

 

Gösteriler 1 temmuza kadar

Bu arada, “Sinemada Opera ve Bale” projesi, 3 mayısta yine La Scala’da sahnelenecek olan Carmen operasıyla devam edecek. Aynı eseri 17 mayısta da izleyebileceksiniz. 10 ve 14 mayısta Kirov Balesi’ndeki Fındıkkıran, 31 mayıs ile 14 haziranda La Scala’daki Aida, 7 ve 21 haziranda Bolşoy Balesi’ndeki Firavun’un Kızı, 1 temmuzda ise Gran Theatre Del Liceu’daki Maça Kızı temsillerini izleyebilirsiniz.

Canlı gösterimler İstanbul’daki Cinebonus Kanyon, Cinebonus Nautilus, Cinebonus G-Mall, Cinebonus Palladium, Cinebonus Capacity, Ankara’daki Cinebonus Panora ve İzmir’deki Cinebonus Balçova’da yapılacak.

Dünyanın en önemli opera salonlarına açılan sihirli sinema perdesinin karşısındaki yerinizi şimdiden ayırtın.

ÖZLEM ERTAN

TARAF

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.