Manisa’da Tiyatro Tartışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manisa’da bu yıl üçüncüsü düzenlenecek ”Liselerarası Tiyatro Festivali” için 2 farklı düzenleme başvurusu yapılması tartışmalara neden oldu.

Özel Manisa Şehir Tiyatrosu (Manşet) topluluğu ile etkinliği düzenlemek için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne 16 Mart 2010’te yazılı başvuru yaptıklarını belirten Eğitim-Sen Şube Başkanı Fatih Yoğurtçu, aynı etkinlik için Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrosunun da başvuruda bulunarak afiş hazırlatması üzerine planladıkları ve ”olur”unu aldıkları etkinlikten vazgeçtiklerini bildirdi. Yoğurtçu, sendikanın Manisa Şubesinde Manşet Tiyatro Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Turgay Tanülkü ile birlikte basın toplantısı düzenledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2 başvuruya da ”olur” verdiğini ileri süren Yoğurtçu, ”Ülkemiz bir çatışma ortamına sürüklenmek istiyor. Şimdi bir de Manisa’da Manisa Belediyesinin Tiyatrosu, Eğitim-Sen Manşet’in tiyatrosu diye bölmek bize uygun değil. Biz bunların figüranı olmayacağız. Ondan dolayı da biz kendi yarışmamızı iptal ediyoruz. Eğitim-Sen ve Manşet olarak şehrimizi ve insanlarımızı kamplara bölecek ayrı ayrı festivaller yapılmasını uygun görmüyoruz. Bu yüzden de daha önce ‘olur’unu aldığımız tiyatro festivalini bu yıl için yapmayı uygun görmüyoruz” diye konuştu.

Belediyeye eleştiri

Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahnede şarap içilmesi gibi utanç verici hadiselerin yaşandığını iddia eden Manşet Tiyatro Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Turgay Tanülkü, sanatın insanları ve toplumları birleştiren bir yapısının olduğunu belirtti. Tanülkü, ”Sanat kurumunun, özellikle de sahnenin, bir evlilik yıl dönümü kutlamasına açılmış ve çirkin gösterileri, internete kadar düşmüş bir görüntü arz ediyor. Bu işin başında olan Tayfun beyin evlilik yıl dönümü kutlanıyor. Arkasından benim de utançla baktığım ‘Liseler arası Tiyatro Festivali’ pankartının önünde böyle şaraplı kutlamalar yapılıyor. Sahnede bu hiç hoş bir duruş değildir. Belediye yönetimini suçlamıyorum ama şunu söylemeye çalışıyorum. Çalıştığı kişileri denetle” dedi.

Tanülkü şöyle devam etti: ”Sanat, insanları ve toplumu barıştıran, birleştiren bir yapıdır. Şimdi böyle bir yapı ve 2 başlılıklı bir festival bizi son derece rahatsız eder. İki tane aynı anlamlı festival insanlarımızı ve okullarımızı ikiye bölecektir. Biz şehri bütünleştirmeye çalışıyoruz. Bunu kendi elimizle parçalamış olacağız. Bu ne eğitimciliğe, ne de sanatçılığa yakışmayacak bir duruştur. Benim hassasiyetle üzerinde durduğum bir şey vardır. 3 yıldır ben bu şehirde bir barışçıl sanat kurmaya çalıştım. Aynı çatı altında dünya görüşleri ne olursa olsun insanların birbiriyle omuz omuza bir şeyleri izlemeye, birbirine merhaba diyen bir sanat grubunu var etmeye çalıştık.”

‘Festivale taş koymaya çalışıyorlar’

Sorunun, Tanülkü’nün belediye tiyatrosunun çalışmalarını engellemeye çalışmasından kaynaklandığını iddia eden Manisa Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz ise şöyle konuştu: ”Festivalimizin yıl da üçüncüsünü yapacağız. 24 Mayısta başlayacak, 31 Mayısta bitecek. 11 okul katılacak. Bunu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yapıyoruz. Biz bu festivali bu sene yapacakken Manşet Grubu da kendileri de bizim haberimiz olmadan Eğitim-Sen’le anlaşmışlar ve birlikte yapmayı planlamışlar. Bu festivalimize bir nevi taş koymaya çalıştılar. Biz de kendi programımızı her seneki gibi yapmaya başlamıştık. Burada ben olurum ya da olmam bu her sene devam edecek bir festival, kuruma ait bir şeydir, başkalarına mal edilemez. Ben gidip başka bir yerde organize etsem birinci diye başlatırım bu bir defa etik değil.”

Şengöz, Tanülkü’nün sahnede şarap içildiğine dair iddialarına da cevap verdi. Görüntülerde şarap şişesi olarak yansıtılan şişenin, içinde vişne suyu bulunan temsili bir dekor olduğunu öne süren Şengöz şunları kaydetti: ”Geçen sene festivalde eşimle bana bir sürpriz yapıldı. Nedense bir yıl sonra bu gündeme getiriliyor. Sahneye geldiğimizde bir baktık ki, masalar hazırlamışlar bir tane de temsili bir şarap şişesi. İçinde vişne suyu olduğunu, temsili bir şişe olduğunu söylediler. Hem moral olsun, hem ekip kaynaşsın hem de festivalin bitiminden sonra kutlama amaçlı böyle bir şey yapmışlar. Bu görüntülerin farklı kullanılabileceği düşüncesiyle silmeleri konusunda uyardım. Bunu da görüntüleri silmeyen art niyetli bir iki kişi Facebook’a koymuşlar. Bugün de gündeme getiriyorlar. Bir yıl dolmadan 8 oyun sahneye koydum. Bunu yapanlar başarımızı çekemeyen art niyetli insanlar. Ben onları sahnede yaptıkları ile izlemek isterdim. Sadece dedikodu üretiyorlar. Kendilerinin sanat adına yaptığı hiçbir çalışmaları yok. Facebook’a bu görüntüleri koyanlar ve ilgililerle ilgili yasal yollara başvuracağım. Maddi manevi yasal haklarımı arayacağım.”

CUMHURİYET

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.