Murathan Mungan “Üniversitelerde Kürtçe Okumalar”da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri’nin edebiyat ve kültürel araştırmalar bölümleri, Kürtçe edebiyatın güncel sorunlarını tartışmak üzere 10-11-12 Mayıs tarihlerinde üç ayrı panel düzenliyor.

Bu panllerin üçüncüsünde, 12 Mayıs’ta, yapıtları Kürtçe’ye çevrilen yazar Murathan Mungan da bir konuşma yapacak.

“Kürtçe edebiyatın güncel sorunları – Üniversitelerde Kürtçe okumalar” başlığını taşıyan panellerin ilki 10 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi İbrahim Bodur Salonu’nda. Panelde Ramazan Alan Kürtçe roman üzerine konuşacak. Panel saat 15:00’te.

11 Mayıs saat 16:30’daki panel Sabancı Üniversitesi Tuzla kampüsünde. Etkinlikte Yaqob Tilermenî, Lorîn S. Doğan, Dilawer Zeraq, Şener Özmen’in kolaylaştırıcılığında “Çağdaş Kürtçe Öykü” üzerine konuşacak.

Üçüncü panel 12 Mayıs’ta Bilgi Üniversitesi Santralistanbul kampüsünde, saat 17:00’de. Şair Berken Bereh’in “Orfeus’tan Boraboz’a Sözün Kalp Çarpıntısı” başlıklı söyleşisine Mungan da katılıyor.

Mungan’ın Ruken Bağdu Keskin tarafından Kürtçe’ye çevrilmiş şiirlerini tanınmış sanatçı Rojîn, tiyatro sanatçıları H. Alan Güzel ve Fikret Ertek seslendirecek. Kürt şiirinin önemli isimlerinden Arjen Arî ise, klasik Kürtçe şiirden örnekler okuyacak.

Etkinlikler ve imza günleri için Lal laleş, İrfan Babaoğlu, Şeyhmus Diken, Şehmus Sefer, Mehmet Deviren gibi Kürt yazınının tanınmış isimleri de İstanbul’a geliyor.

Düzenleyicileri, bu paneller için “Kürtçe üzerinde hâlâ sürmekte olan yasal kısıtlamalar dil ve edebiyatın gelişmesi açısından büyük bir engel teşkil ediyor. Bu olgu, tartışmaları da anadil üzerindeki baskıyla sınırlayarak, Kürtçe edebiyatın güncel sorunlarını görünmez kılıyor” diyor. Amaç, “Kürtçe edebiyatla ilgili tartışmaların sürdüğü kuramsal çerçeveyi, Türkiye- dünya edebiyatıyla daha güncel, etkili bir alışverişi sağlayabilecek şekilde yeniden kurmak.”

Kürt Yazarlar Derneği’nin katkısıyla düzenlenen “10-11-12 Mayıs Üniversitelerde Kürtçe Okumalar” başlıklı paneller dizisi PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Barış için Sanat Girişimi, Anadolu Kültür ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından destekleniyor. (TK)

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.