Silopi’de Festival Coşkusu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Silopi Belediyesi tarafından, ‘Barış Cudi’ye sanatın gücüyle gelecek’ sloganı ile bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Cudi Kültür Sanat Festivali’nin açılış konseri Silopi Belediyesi binasının yanındaki boş alanda yapıldı. 15 bin kişinin katıldığı konser havai fişek gösterimiyle başladı. Sık sık slogan atan kitle gece geç saatlere kadar eğlendi. İlk olarak sahne alan Laleş Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Koma Laleş, söylediği birbirinden güzel şarkılarla kitleyi coşturdu.

‘BEDENİMİZ KALKANDIR’

Mardin Kültür Merkezi’ne bağlı çalışan Koma Jinên Azad ise, performansıyla büyük beğeni topladı. Grubun söylediği şarkılar eşliğinde halaya duran binler, unutulmaz anlar yaşadı. Ardından sanatseverlerin karşısına çıkan Rojbin ise kitleyi hem coşturdu hem hüzünlendirdi. Festivalin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Emin Toğurlu, Bölge’de yaşanan askeri operasyonlara dikkat çekti. Toğurlu, gerekirse bedenlerini operasyonlara karşı kalkan yapacaklarını ifade etti.

Cudi Dağı’nı işaret eden Toğurlu, ‘Sizleri Cudi Dağı’nın heybeti ile selamlıyorum. Tarih boyunca ezilen halklar kendi dağlarına sığınmıştır. Bu dağların gölgesinde büyük bir dirençle yaşamaya devam ediyoruz. Bugün kutsal Cudi Dağı’nda türkülerin sesi değil silah ve top sesleri yankılanıyor. Dağlarımızda operasyonları, silahları çözüm olarak kabul etmeyeceğiz. Dağlarımızda operasyonlara izin vermeyeceğiz. Tüm tutuklamalara rağmen barışta ısrar edeceğiz. Gerekirse Cudi Dağı’nda operasyonlara karşı bedenlerimizi kalkan yaparız’ dedi.

KADIN YAŞAMDIR

Dağların gölgesinde yaşamın ilk yaratıcısının kadın olduğunu belirten Toğurlu, toplumda eğer kadın özgür değilse, dağların ve sanatın da özgür olmayacağını kaydetti. Toğurlu şunları ifade etti: ‘Bu dağların gölgesinde yaşamı yaratan kadındır. Eğer bugün kadınlar özgür değilse sanat, dağlar ve yaşam özgür değildir. Çünkü doğayla bütünleşen kadınlardır. O yüzden bu yılki festivalimizin ana teması kadın, doğa ve sanatın özgürlüğüdür. Kadın toplumda her alanda eşit yer almalıdır. Çünkü erkeği de yetiştiren kadındır. Yaşamı yaratan kadındır. ‘Cennet anaların ayakları altındadır’ söylemi boşuna söylenememiştir.’

Toğurlu, son olarak Nuh’un Gemisi’ne ilişkin yapılan tartışmalara değinerek, tüm kutsal kitaplarda Nuh’un Gemisi’nin kutsal Cudi Dağı’nda olduğuna işaret ettiğini söyledi. Konuşmanın ardından Koma Pel sahne aldı. Hareketli şarkılarıyla sanatseverlere güzel anlar yaşatan Koma Pel’in şarkıları eşliğinde binlerce kişi geç saatlere kadar halay çekerek eğlendi.

ŞIRNAK – DİHA

Günlük Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.