Tadashi Suzuki İstanbul Seyircisi ile Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali seyircisinin merakla beklediği prodüksiyonlardan biri olan Elektra 26 Mayıs Çarşamba günü saat 20:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeydi. Japonya’dan gelen Suzuki Company of Toga (SCOT) tarafından 17 kişilik bir oyuncu kadrosu ile sergilenen oyuna festival seyircisinin ilgisi oldukça yüksekti.

Tadashi Suzuki’nin Euripides ve Hogo von Hofmannsthal’ın Elektra metinlerinden yararlanarak sergilediği oyun, yönetmenin önceki oyunlarından aşina olacağımız şekilde bir akıl hastanesinde geçiyor. Suzuki oyunun ana eksenini Elektra ile annesi Clytemnestra arasındaki çatışmaya kaydırmayı tercih etmiş ve Orestes’i daha az görünür hale getirmiş. Suzuki, Elektra’yı ailesi ile hiçbir bağı kalmamış, yalnızlık ve tam bir suskunluk içerisinde hastanede yaşayan bir kadın kahraman olarak yorumlamayı tercih etmiş. Kendi deyimi ile “bütün dünya bir hastane ve bütün erkekler ve kadınlar bu hastanenin sakinleri”… Bu “akıl hastanesi” hem görsel hem işitsel olarak geleneksel Japon Tiyatrosu’nun teknikleri kullanılarak sunulmuş.

İKSV tarafından festivalin açılış gecesinde Suzuki’ye verileceği açıklanan ve kendisi İstanbul’a geldiğinde teslim edileceği belirtilen Onur Ödülü, oyunun sonunda takdim edildi. Aslında gösterim başlamadan önce verilmesi planlanan ödül bir türlü sahneye gelmeyince salonda ilginç anlar yaşandı. Dikmen Gürün’ün şaka ile karışık “ödül verme sürecinde yaşanan zorluklar”dan bahsetmesi üzerine Suzuki de “çok sevdiğim şehir İstanbul’a tekrar gelmek istiyorum, ödülü bir dahaki sefere alsam da olur” yanıtını verdi.

Duygu Dalyanoğlu / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.