Tango Metropolis İlk Kez Türkiye’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tango Metropolis Arjantin’in kokusunu ilk kez Türkiye Turnesi kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir’e getiriyor olacak.

Uluslararası üne sahip bandoneon üstadı Daniel Binelli ile birlikte Buneos Aires ruhunu tüm dünyaya taşıyan Claudio Hoffmann’ın artistik direktörlüğünde Tango Metropolis Buenos Aires’in kozmopolit sokaklarının aşk hikayelerini renkli karakterlerle anlatan yenilikçi bir Tango müzikali.

Tango’yu efsaneleştiren enstrüman bandoneon yeni müzikal formlara ve koreografilere eşlik ederken, geleneksel repertuvar farklı bir tiyatro zenginliği ve dinamizmle Arjantin sokaklarını ve Tango efsanesini sahneye taşıyor. Buenos Aires Uluslararası Tango Festivali’nde prömiyerlerini yapan ekip, eleştirmenler tarafından ‘kusursuz bir tango topluluğu’ olarak tanımlanıyor. Tango Metropolis Arjantin’in kokusunu ilk kez Türkiye Turnesi kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir’e getiriyor olacak.

20 Mayıs 2010 – 20:30, MEB Şura Salonu
21 & 22 Mayıs 2010 – 20:00, İş Sanat
23 Mayıs 2010 – 21:30, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

TANGO METROPOLIS Hakkında

Tango Metropolis Daniel Binelli’nin müzik direktörlüğü ve Claudio Hoffmann’ın artistik direktörlügünde yaratılan son derece yenilikçi bir tango gösterisi.

Tango Metropolis yeni yüzyılda tango’ya yeni müzikal formlar ve koreografiler kazandırırken, geleneksel repertuvara yeni bir dinamizm ve tiyatro zenginliği katıyor.

Gösterinin ilk bölümünde Tango Metropolis, gecenin derinliklerinden gelen şehrin tüm düşmanca pusularına rağmen varolmaya çalışan farklı sokak karakterlerini izleyici ile tanıştırıyor.

Şehrin bütün baş döndürücülüğüne, kaosuna ve emniyetsizliğine rağmen, Buenos Aires’in ritmindeki ve avangard müziğindeki kuvvet, yaşama gücü ve ifade zenginliğiyle dans ediyorlar.

Sonrasında esprili, nostaljik ve şehvetli sahnelerle Tango’nun yüzyıllardır varolan renklerine ve atmosferlerine geçiliyor. Hipodrom, yarışlar ve Jokey Kulübü başrollerdeki karakterlerin canlandırdığı yadsınamayacak espride, esneklik ve sihirdeki unutulmaz anlara ortam hazırlıyor ve geçmiş yılların çok sevilen karakterlerine ve müziklerine göndermeler yapılıyor.

İkinci bölümde, Tango Metropolis kozmopolit sokakların aşk hikayelerini, yakınlaşmalarını ve ayrılıklarını portrelendirirken bunu tutkuyla ve baştan çıkaran bir tango dili kullanarak yapıyor.

Tango’yu sembolize eden ve tarihini oluşturan enstrüman bandoneon’a dansçılar kendilerini ifade edebilecekleri danslara eşlik ediyor.

Pilar Alvarez ve Claudio Hoffmann Hakkında

Claudio Hoffmann bir koreograf, dansçı. Tango ve Arjantin folklorik danslarının hocası. Pilar, bir klasik ve çağdaş dansçı.

Kariyerine Buenos Aires’te Teatro Colon’da başlamış. Pilar daha sonra çağdaş dans ve koreografi üzerine çalışmalarını San Martin Belediye Tiyatrosu’nda devam etmiş. Hocaları arasında Margarita Terragno ve Karemia Moreno, Jorge Gale  ve Ana María Stekelman gibi ünlü isimler yeralıyor. Her iki sanatçı da tango’yu Antonio Todaro, Pepito Avellaneda ve Pablo Pugliese gibi isimlerden öğrenmişler.

1989 yılından beri Ana María Stekelman (Buenos Aires Çağdaş Bale Grubunun direktörü) ile birlikte tango ile füzyon yaptıkları çağdaş danslar üzerine çalışan ve “Imagenes de Tango”, “Tango Maximo”  ve  “Tangokinesis” gibi projelerde sahne alan ekip, bu çağdaş projelerle Buenos Aires, Fransa, Israil, Finlandiya ve Amerika’da gösterilere imza atmışlar.

Son 10 yıl içinde Arjantin’in en ünlü Tango figürleriyle çalışan ekibin çalıştığı isimler arasında: Horacio Salgan, Roberto Goyeneche, Ruben Juarez, Leopoldo Federico, Adriana Varela, Raul Lavie, Horacio Ferrer, Juan Carlos Copes ve Eduardo Arquimbau gibi isimler yer alıyor.

Nestor Marconi’nin Orkestrası ile “Tanguisimo” adlı gösteride 1991’de Japonya’da sahneye çıkan ekip, 1992’de Melbourne Festivali’nde Daniel Bineli ve Antonio Agri ile çalışmış, ekip ayrıca 1995 yılında Granada’da ünlü “II Cumbre Mundial del Tango” gösterilerinde sahneye çıkmış. Ayrıca 1997 yılında Paris Uluslararası Tango Festivali’nde de yer almışlar.

Finlandiya Ulusal Operasına “The Night of the Stars” adlı gösterileri için çift olarak davet edilen ikili, Uluslararası Bale’nin en ünlü isimleri ile aynı sahneyi paylaşmışlar. Oliver Matz ve Steffi Scherzer (Berlin Operası baş dansçıları), Jorma Elo (Hollanda Balesi), Agnes Letestun ve Jean Guillaume Bartin (Paris Operası baş dansçıları), Jose de Udaeta ve Finlandiya Ulusal Balesi dansçıları bu gecede çıkan ünlü isimlerden bazıları. Ayrıca ikili Paris’te Şans Elize Tiyatrosu’nda da sahneye çıkmışlar.

“Tango Taube Argentina (İsveç)”, “Quejas de Bandoneon (Almanya)” adlı sinema filmlerinde de rol almış ve dans etmişler.

“Tango Pasion” topluluğunun da üyesi olan ikili ünlü Tango Orkestrası “Sexteto Mayor” ile Köln’de, Köln Filarmoni ile sahneye çıkmışlar. Berlin’den Moskova’ya, Paris’ten  Atina’ya kadar en ünlü gösteri salonlarında sahne alan ikili hazırladıkları orijinal koreografilerle tüm dünyayı fethetmiş.

“Tango Express” topluluğunun da üyesi olan ikili Münih’ten İsviçre’ye kadar yine birçok ülkeyi gezerken İsrail’de “Viva 2000- En İyi Koreografi Ödülü’nün sahibi olmuşlar.

Daniel Binelli’nin katılımıyla “Tango Metropolis” adlı gösterilerine 1998 yılında Buenos Aires Uluslararası Tango Festivali’nde başlayan ekip, bir derginin attığı başlıkta olduğu gibi ‘kusursuz bir tango topluluğu’ olarak festivalin en çok ilgi gören gösterisine imza atmışlar. Tango Metropolis ile 1999 yılında Karakas’ta Teatro Teresa Carreño’da, 2001’de İsviçre’de Stadt Theater Basel’de ve Çin’deki Üçüncü Uluslararası Şangay Sanat Festivali’nde sahneye çıkan ekip, 2002 yılında Japonya’da büyük bir turneye çıktığından beri dünyayı gezmeye devam ediyor.

Daniel Binelli Hakkında

Uluslararası ün kazanan bir bandoneon üstadı Arjantinli Daniel Binelli, konserlerle ve resitallerle dünyayı geziyor.

Bu yegane ve hassas enstrümanı birçok besteye imza atan Binelli aynı zamanda Tango konusunda ciddi bir araştırmacı ve uzman olarak biliniyor.

1968’den 1982 yılına kadar Binelli ünlü Osvaldo Pugliese Orkestrası’nın bir üyesi ve aranjörü olarak çalışmış.

Kendi de beste yapan sanatçı ünlü Tango bestecisi Astor Piazzolla’nın eserlerini temsil eden ve Piazzolla’ya ışık tutan bir besteci olarak da biliniyor. 1989 yılında Daniel Binelli Astor Piazzolla´nın Yeni Tango Altılısına katılırken, 1991 ve 1997 yılları arasında hem aranjör hem grup üyesi olarak İsviçre çıkışlı Tango 7 grubuyla dünyayı gezmiş.

1998 yılı baharında Martha Argerich, gitarist Eduardo Isaac ve Arjantinli Pedro Ignacio Calderon’un yönettiği Ulusal Arjantin Senfonisi Orkestrası ile Japonya turnesine çıkmış.

Binelli’nin konuk sanatçı olarak katıldığı ünlü orkestralar arasında Montreal Senfoni Orkestrası, Dayton Filarmoni (Amerika), Fort Worth Oda Orkestrası (Texas), Dallas Senfoni (Texas), Melbourne Senfoni Orkestrası (Avustralya), Teatro Colon Orkestrası (Arjantin), Camerata Bariloche, Arjantin Ulusal Senfoni Orkestrası, Simon Bolivar Senfoni Orkestrası (Venezüella), Cali Filarmoni ve Bogota Filarmoni (Kolombiya), Meksika Filarmoni Orkestrası bulunuyor.

Binelli’nin çalıştığı ünlü orkestra şefleri arasında Charles Dutoit, Lalo Schiffrin, Franz Paul Decker, Isaiah Jackson, German Gutiérrez, Pedro Ignacio Calderon, Simon Blech, Herrera de la Fuente, Jose Carli, Luis Gorelik, Jamil Maluf, Alfredo Rugeles ve Francisco Rettig bulunuyor.

Binelli Piazzolla’nın “María de Buenos Aires” adlı operetini Sicilya, İtalya’da yönetmiş ve İtalyan şarkıcı Milva ile çalışmış.

Kaydettiği albümler arasında piyanist Polly Ferman’la beraber ikili olarak kaydettiği “Imagenes”, “Daniel Binelli Tango”, ” Daniel Binelli ve The Camerata Bariloche”, “Daniel Binelli – Astor Piazzolla Yeni Tango Altılısı”, “Daniel Binelli – E.Isaac” (Bandoneon ve gitar) albümleri bulunuyor.

2001 Ekim’inde Londra’da Binelli’nin, Charles Dutoit yönettiği Montreal Senfoni Orkestrası ile kaydettiği albüm yayınlanmış.  Bu albümde Astor Piazzolla’nun bandoneon ve orkestra için yazdığı çok sayıda eser bulunuyor.
27 Ekim 2001’de Binelli Montreal Senfoni ile New York’un meşhur Carnegie Hall Konser Salonunda sahneye çıkmış. Tango Metropolis’in ve Daniel Binelli Beşlisi’nin müzik direktörlüğünü yaparken tüm dünyada turneleri sürüyor.

TANGO METROPOLIS

Artistik Direktör
Claudio Hoffmann

Müzik Direktörü
Daniel Binelli

Koreografiler
Pilar Alvarez  &  Claudio Hoffmann & Marijó Alvarez

Daniel Binelli’s Beşlisi
Daniel Binelli: Bandoneon
Julio Graña: Keman
Cesar Angeleri: Gitar
Martin Keledjian: Bass
Cristian Zarate: Piyano

Dansçılar Grubu
• Pilar Alvarez • Claudio Hoffmann
•  Marijó Alvarez • Claudio Orso
• Soledad Rivero •  Sergio Cortazzo
• Sandra Bootz  •  Gabriel Ortega
• Jorgelina Guzzi • Cristian Miño

Sahne Tasarımı: Tristán Mur • Işık: Rafael Larrumbe • Kostümler: María Sanz • Sahne Amiri ve Teknik Direktör: Paul Alvarez • Ses: Fernando Rey • Bale Hocası: MargaritaTerragno • Tango Danışmanı: Pablo Pugliese • Folklor Danışmanı: Mario Bustos • Fotoğraflar: Carlos Vizzotto/ Tetsu Maeda / Guillermo Monteleone/ Paco Sanz.

Biletler Biletix‘de!  www.biletix.com Biletix Çağrı Merkezi (0 216 556 98 00)

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.