Tiyatrosuz İl Kalmasın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, 81 ilde 81 tiyatro hedeflediklerini bildirdi.

Lemi Bilgin, 17-30 Mayıs tarihleri arasında birincisi yapılacak Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali etkinlikleri için Antalya’ya geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlara ve turistlere festival ile ilgili broşür de dağıtan Bilgin, AA muhabirine Devlet Tiyatroları’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

‘Sansür’ kelimesini sevmediğini belirten Bilgin, zaman zaman özel tiyatroların keyfi olarak yasaklandığını söyledi. Tiyatroda iyinin de kötünün de gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, şöyle konuştu:

”Bizde Devlet Tiyatroları’nda sansür olayı yoktur ama maalesef bazen özel tiyatrolara keyfi yasaklamalar oluyor. Çok az sayıda da olsa özel tiyatrolara yasaklamalar getiriliyor. Oyun oynanmasına izin verilmiyor, oyunların oynatılmaması gibi şeyler. Aslında korkmamak gerekir. Tiyatro, belli estetik içinde her şey söylenebilen yerdir. Tabi ki siz iyiyi de kötüyü de göstereceksiniz ki insan ders alabilsin. Bunun içinde bazen sansür, bu kelimeyi kullanmak istemiyorum. Böyle yapılan şeyin etkisi hiç yapılmamasından daha fazla oluyor ve daha kötü oluyor. Bunun için de bu konudaki herkesi daha akıllı olmaya çağırıyorum. Bir şeyi yasaklamak ona ilgiyi artırır. Hem tepkiyi artırır, hem de daha da zor durumda bırakır. Tiyatronun serbest olmasından korkmasınlar.”

TİYATROYA İLGİ ARTTI

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de tiyatroya ilginin arttığını ifade eden Bilgin, Devlet Tiyatroları olarak, 19 ilde her gece düzenli olarak perde açtıklarını bildirdi. Bu yıl Devlet Tiyatrolarının 60’ncı yılı olduğunu anlatan Bilgin, ”Devlet Tiyatrolarını 60 sahneye çıkarma hedefimiz vardı. Son iki yılda 17 sahne açtık. Yaptığımız turnelerle Türkiye’nin en ücra köşesine kadar gidiyoruz, çabalıyoruz, yurt içinde yılda 600-700 turne yapıyoruz. Köylere, beldelere kadar tiyatroyu götürüyoruz. Büyük şehirlerde de her gece düzenli olarak perde açıyoruz. Yılda 6 bin kez perde açıyoruz. Bu dünyada çok ciddi bir rakam. 100-120 yeni oyun yapıyoruz. Oyunlarımız Türkiye’nin her yerinde kapalı gişe dolu oynuyor” diye konuştu.

Devlet Tiyatroları olarak beş Uluslararası Tiyatro Festivali yaptıklarını ve her yıl dünyanın ön önemli 55 tiyatro topluluğunu ağırladıklarını kaydeden Bilgin, bu toplulukların Türkiye’yi görünce olumlu yönde şaşırdıklarını ve bu duygularla ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin gönüllü elçileri olduklarını söyledi. Bilgin, bu kadar yoğun yabancı tiyatro topluluğu ağırlamanın, bir ülkenin gerçek yüzünü göstermesi bakımından önemli etki yaptığını vurguladı.

DÜNYANIN ÖNEMLİ TİYATRO TOPLULUKLARI ANTİK TİYATROLARDA OYNAYACAK

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, gelecek yıldan itibaren Antalya’ya gelecek dünyanın önemli tiyatro topluluklarının, Aspendos, Side, Myra ve Alanya Kalesi gibi antik alanlarda oyun sergileyeceklerini bildirdi. Bilgin, şöyle devam etti:

”17-30 Mayıs tarihleri arasında birincisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Tiyatro Festivali Antalya için bir başlangıç. Dünyanın en önemli tiyatrolarını Antalya’da antik tiyatrolarla buluşturacağız. Perge’de, Aspendos’ta, Side’de belki Alanya’daki Kale’de… Bu topluluklar oyunlarını buralarda oynayacaklar. Şimdiden görüşmeler başladı. Festivallere çağırıyoruz bu büyük tiyatroları. Türkiye’nin tanıtımı aslında bütün dünyada, bütün ülkelerde olduğu gibi kültür ve sanatla oluyor. Antalya, dünyada hem sanat hem de turizm merkezi olabilecek illerden biri. Ancak Antalya’mızın değerini çok fazla anlatamıyoruz.”

Bilgin festivalde, Ankara ve İstanbul’da bütün ödülleri almış, biletleri üç dakikada tükenmiş yılın müzikali ‘Fosforlu Cevriye’, İstanbul’da sergilenen ‘Vahşet Tanrısı’ ile ‘Profesyonel’ ve ‘Kerbela’ isimli oyunların da Antalya’da festivalde tiyatroseverlerle buluşturacaklarını belirtti.

ÖZEL TİYATROLAR

Özel tiyatroların ayakta kalmasının çok zor olduğunu ifade eden Lemi Bilgin, özel tiyatroların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özel tiyatroların gişe kaygısının fazla ve ayakta kalmalarının zor olduğuna işaret eden Bilgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara son iki yıldır ciddi katkılar sağladığını belirtti.

Özel tiyatroların rekabet içinde olduğunu vurgulayan Bilgin, kaliteli olanların ayakta durduğunu belirterek, ”Burada karşılıklı bir görev düşüyor. İyi ve kaliteli iş yapacaklar” dedi.

Genç tiyatrocuların yeni atılımlarından umutlu olduğunu da anlatan Bilgin, ”Çok kısa sürede Türkiye’de özel tiyatroların sayısı da çok artacaktır. Devlet bunlara da gereken desteği verecektir. Devlet desteğini artırmalıdır. Vergi konusunda Maliye Bakanlığı vergi ve rüsum konusunda kolaylıklar sağlamalı. Sanatla ilgilenenlerin önünün açılması lazım” diye konuştu.

YENİ PROJELER

En büyük hedeflerinin Türkiye’de tiyatronun yaygınlaşması olduğuna dikkati çeken Lemi Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:

”Türkiye’de tiyatrosu olmayan il kalmasın istiyoruz. Bu çok ciddi bir iş. Hem uzun vadeli hem de altyapısı olan bir iş. Kalıcı projeler yapıyoruz. Bütün hedefimiz tiyatrosu olan il sayısını artırmak, tiyatro sahne sayısını, tiyatro koltuk sayılarını artırmak. Antalya’da tiyatro sahnesi de yok. Bana (bir arsa verin, tiyatro yapayım) dedim. Arsa bulmakta da zorlandım. Antalya’da 100-120 futbol sahası var. Bir futbol sahasının yarısı kadar arsa verseler kendi imkanlarımızla güzel bir tiyatro yapacağız.

81 ilde 81 tiyatro hedefliyoruz. 81 ilde Devlet Tiyatrosu olmasa da tiyatro binalarının olduğu o kente sürekli giden, kadroları olan tiyatroların olmasını hedefliyoruz. Kısa zamanda çok mesafe katettik. Dört ilde vardık, şimdi 19 ilde varız. Halen 800 sanatçımız, bir o kadar teknik, 500 de idari personelimiz var. Toplam 2 bin 500 civarındayız. Böyle gidersek, 10 yıl içinde Devlet Tiyatroları’nı 40’a çıkarabiliriz. Personel sayımız da buna bağlı olarak artar. Maliye Bakanlığı’ndan kadro istiyoruz. Çok da fazla bir sayı değil istediğimiz. Türkiye’ye baktığımız zaman oyuncu sayısı 2 bin ya var, ya yok. Tiyatro fark ettirmeden eğitim veriyor. Böyle olunca 3-4 bin kadro hiç bir şey değildir.”

AA

Samanyoluhaber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.