TYS Kapanacak mı?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 19-20 Mayıs 2007’de yapılan ve mahkemeye verilen kongresi iptal edildi.

Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 19-20 Mayıs 2007’de yapılan ve mahkemeye verilen kongresi iptal edildi. Muammer Akça, (Yazarlık adı Seyit Nezir) ve Halit Yetkin Aröz, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 2007 yılında yaptığı Genel Kurulu’nda “Yeterli sayıyı toplayamadığı” gerekçesi ve “Kongre’nin bütün sonuçlarıyla iptali” isteğiyle açtıkları dava sonuçlanırken, TYS yaptığı açıklamada bu kararın TYS’yi etkilemeyeceğini ve alınan kararın Seyit Nezir ve Halit Yetkin Aröz’ün iddia ettiği gibi “Yeterli çoğunluk sağlanamadığından” alınmadığını açıkladı. Acaba bu dava sonucunda TYS kapanacak mı? Sorusunu sendika bu şekilde yanıtlamış oldu. Dava yaklaşık 3 yıldır sürüyordu.

‘TYS TARİHİNE YAKIŞMAZ’ DENİLMİŞTİ

TYS adına yapılan açıklamada, 6 Mayıs 2010 tarihinde mahkeme davayı, Muammer Akça (Seyit Nezir) ve Halit Yetkin Aröz’ün açtığı gerekçelerle değil, TYS’nin tüzüğündeki bir maddenin yeterince uygulanmadığı için kabul ettiği belirtildi. TYS’nin tüzüğünde “Genel Kongre ilk toplantısında salt çoğunluklu toplanır, salt çoğunluk sağlanamazsa 15 gün sonra ikinci toplantısında yüzde otuz delege sayısıyla toplanır.” Şeklinde bir madde var.

Mahkeme, TYS’nin 2007 Genel Kurulu’nda “19 Mayıs 2007 de saat 10.00’da ilk toplantı yapılacaktır. Salt çoğunluk sağlanamazsa Saat 11.00’de ikinci toplantıya geçilecektir.” ifadeleriyle çağrı yaptığı yani arada olması gereken 15 günlük süreyi, 1 saate indirerek yanlış yaptığına karar vermiş. Dosya TYS avukatlarınca da temyize gönderildi.

TYS’nin 2007 yılında seçilen yönetimi, “Çoğunluk toplayamadığı gerekçesiyle mahkemelik olmuş, bir kongreyle, TYS’yi tartışılır konumda yürütmek bile TYS’nin tarihine yakışmaz” düşüncesiyle “Olağanüstü bir Genel Kurul kararı almış ve arkasından bir de Olağan Genel Kurul yapmıştı

‘TYS YOLUNA DEVAM EDİYOR’

TYS, mahkeme kararıyla ilgili yaptığı açıklamada mahkemenin davayı açanların dayanaksız gerekçelerle davrandıklarına hükmetmiş olduğunu ve bu kararın TYS’nin mevcut konumunu etkilemediğini ifade etti.
Açıklama “dava açanlar, TYS gibi bir kurumun kapısına kilit vurulmasından ne umuyorlar bilmiyoruz. Ama murat ettikleri şey olmamıştır. Biz, Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Leyla Erbil, Bekir Yıldız, Asım Bezirci, Adnan Özyalçıner gibi Türkiye’nin devrimci, ilerici yazarlarının kurdukları sendikanın, aynı ilkelerle, büyüyerek yoluna devam ettiğini söyleyebiliriz sadece” sözleriyle son buluyor.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.