Vasıf Öngören Tiyatro Okulu Hakkındaki Tartışmalara Dair

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Takip edenlerin hatırlayacağı gibi geçtiğimiz yıl İzmir Yenikapı Tiyatrosu, tiyatro kamuoyu nezdinde genelde heyecanla karşılanan bir girişime imzasını atmış ve alternatif bir tiyatro okulunun açılışını gerçekleştirmişti. Üstelik bu tiyatro okuluna önemli bir tiyatro insanının adını yaşatma misyonu biçilmişti. Bunun üzerine birçok sanatçı bu heyecan verici girişime ellerinden gelen desteği  sunacaklarını açıklamışlardı. Vasıf Öngören Tiyatro Okulu, örneğine sıkça rastladığımız ticari kurslardan ya da sanat endüstrisine sıradan oyuncular yetiştiren kurumlardan birisi olmama iddiasındaydı. Öğrencilerini çok yönlü tiyatro insanları olarak yetiştirmeyi amaçlıyordu.

Ancak yıl içerisinde maalesef bu projenin beklenen ilgiyle karşılanmadığı ve yeterli talebin oluşmaması nedeniyle ortaya çıkan ekonomik sıkıntıların göğüslenmesinin zor olduğu haberleri geldi. Yenikapı oyuncuları çeşitli oyunlardan elde ettikleri gelirleri büyük oranda okulun temel masraflarını karşılamak için harcadıklarını bildiriyorlardı. Tabii ki bu okulun eğitim programını da olumsuz yönde etkilemekteydi. Ama okulun işleyişinde yaşanan sorunlara dair çok kapsamlı bir tartışma da yaşanmamaktaydı.

Vasıf Öngören Tiyatro Okulu’nda bu eğitim yılının yukarıda aktarılan koşullar doğrultusunda kapanacağı beklenirken geçtiğimiz günlerde çeşitli yayın organlarına okulun bazı öğrencilerinin imzalarını taşıyan bir bilgi maili düştü. Bu maile göre bazı öğrenciler oluşan durum nedeniyle mağdur edildiklerini ve bu durumun okul yönetiminin ciddiyetsizliğinden kaynakladığını düşündüklerini iletiyorlardı. Onlara göre okul çeşitli vaatlerde bulunmuş ama yıl içerisinde buları yerine getirememişti. Üstelik bu konuda yaşanan sorunların nedenleri ve sonuçlarıyla ilgili öğrencileri tatmin edecek bir açıklama da yapılmamıştı. Buna karşın okul yönetimini oluşturan kişiler ise bu durumun yaşanan zorluklardan kaynaklandığını ve durumun öğrencilerin bilgisi dâhilinde olduğunu bildiren açıklamalar yaptılar. Tartışmalar kısmen kamuoyuna açık mail ortamında, kısmen de Mimesis web portalı forumunda sürdürüldü.

Biz Mimesis olarak bu meselenin alternatif tiyatro okullaşması adına belli kazanımlarla kapatılması gerektiğini düşünüyor ve her iki tarafın da bu konuda gerekli çabayı göstereceğini umuyoruz. Bir tiyatro okuluna katılıp maddi ve manevi fedakarlıklarlarda bulunan kişilerin mağdur edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Ancak alternatif bir tiyatro okulu yaratma girişimi içerisinde bulunan avangart kimlikleri bir kalemde silmek de en hafif deyimle adaletsizlik olacaktır. Sonuçta bu tartışma yaşanan süreci artıları ve eksileri ile ortaya koymayı amaçlamalı ve gelecekte ortaya çıkacak benzeri girişimler açısından önemli bir deneyim ortaya çıkarılmalıdır. Ve ortaya çıkan bilanço, artıları ve eksileriyle gelecekte bu türden girişimlerde bulunacakların yararlanacağı biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla