VETİYATRO’dan Kristal Gece (Anne Frank’ın Hatıra Defteri)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

08 Mayıs Cumartesi Saat: 19.30

15 Mayıs Cumartesi Saat: 19.30

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi:

Ali Suavi Sk. No: 7 Bahariye-Kadıköy

Tel: 0216 414 22 39

Vahşet ve kıyımla yok edilen bir toplumdan hâlâ izler taşıyoruz. Binlerce insan, bugün olduğu gibi geçmişte de yok edildi. Bedenlerin eridiği krematoryumlara sürüklenenlerin isi ciğerlerimize yapıştı, yüzyıllar boyu nesilden nesile geçti ve gösterişli vahşetleri, bütün dünyanın insanlık ailesinde yaşıyor!

II. Dünya savaşı sırasında Anne Frank ailesiyle beraber iki yıl boyunca Nazilerin zulmünden kurtulmak için bir evde saklanmak zorunda kalırken, günümüz insanı da kurgulanmış küçük dünyalarında saklanmak zorunda bırakılmadı mı?

Fakat bu oyun yalnızca Nazilerin vahşetini anlatmıyor! Kristal Gece’nin zamanı ve mekânı yoktur. Tüm çağlar üzre, yakılan insan bedeni, tecavüze uğrayansa insan aklıdır. Biz yalnızca şu soruyu soruyoruz: İnsan olmayı başarabildik mi?

Çünkü hangi zamanda yaşanırsa yaşansın, on üç yaşında bir kız hayatta kalabilmek için tavan arasında saklanıyorsa, bütün insanlık bir kuyunun dibinde demektir:

—Bir gün karanlık bir kuyunun içinde buldum kendimi. Kuyunun duvarlarına ellerimi sürüp kokusunu duyumsadım, kan ve ceset kokusu her yanı sarmıştı. Kuyunun dibi kanlı sularla doluydu ve sudan içmek isteyen insanlar makaralarla kovalarını sallandırıp, kanlı suyu çekip içiyorlardı. Suyun her damlasında vücutlarına bir irin bulaşıyor ve naralar atarak her yere mezarlıklara bile saldırıyorlardı. Bense kuyunun dibinden korku dolu gözlerle onlara bakıyordum. Beni görmediler… Sonra bu insanların yüzlerindeki organları yer değiştiriyordu sanki ağızları alınlarına kulakları çenelerine geliyordu. İlginç bir dağ yaratığına doğru değişiyordu hepsi. Ne olduğunu anlamaya çalışıyorken tekrar uykuya daldığımı anımsıyorum. Renk renk çiçekler kokluyordum düşümde. İnsana dair tüm renkler çiçeklerde toplanmış gibiydi. Güzeldi çiçekler…

Kuyunun dibinden çıkmak için, kendinizle yüzleşmeye hazır değilsiniz. Ama bunu yapmak zorundasınız!

2 Dünya 2 Perde

Adorno, Borchert, Artaud, Teber metinlerinden

YÖNETEN: Nevzat Süs

OYUNLAŞTIRAN: Müge Saut

MÜZİK-VİYOLONSEL: Damla Aydın

SAHNE TASARIMI: Guşef Şen-Selin Diktaş

IŞIK REJİ: Uygar Cengiz

VİDEO-ART: Alperen İbrahimoğlu

GRAFİK TASARIM: Bülent Erdoğan

FOTOĞRAF: Cem Ersavcı-Nazım Serhat Fırat

IŞIK-VİDEO: Hande Halilbeyoğlu-Melih Pekol

OYNAYANLAR

1. Yaşlı Yarı Dünya: Müge Saut

2. Yaşlı Yarı Dünya: Tuğba Birincioğlu

Anne Frank: Tuğba Begde

Yaşam Oyuncusu: Halil Ersan

Veba: Suat Oktan

İç Ses: Cansu Fırıncı

www.vetiyatro.com

bilgi@vetiyatro.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.