Yenikapı Tiyatrosu’na Engelleme

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun verdiği bilgiye göre “İsyan” adlı oyun Dersim’de engellendi. Grubun konu hakkındaki mesajı:

Yine engelleme ! Artık susma, sustukça sıra sana gelecek unutma!

Tiyatromuz bir kez daha engellenmeyle karşılaşmıştır ! Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte sokak oyunumuzun içine giren polislere, oyunu yasaklayan kaymakamlara, valilere, oyun sonrasında oyuncularımıza saldırmak isteyen sivil faşistlere rastladık ama ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz.

Dersim’de oyunumuzdan 20 dakika önce polis, köpekleriyle birlikte oyunun oynanacağı salona gelerek seyircileri ve kulisten oyuncuları çıkartarak bomba araması yapmıştır. 9 gündür Dersim’in köylerinde, sokaklarında ve salonlarında oyunlarını sergileyen tiyatromuz hemen hemen her gün psikolojik baskıya maruz kalırken bu olayla baskılar daha da somutlaşmış oldu.

İzmir Yenikapı Tiyatrosu neye karşı nasıl mücadele ettiğini bilen ve mücadelesini de bu şekilde kurgulayan bir topluluktur. Baskılar bizi yıldıramaz ! Dersim’de yaşanan bu olayı kınıyor ve tiyatro
kamuoyunu tepki vermeye çağırıyoruz.

Oyunculardan Şahin Adıgüzel’in konuyu aktarımı;

İzmir Yenikapı Tiyatrosu ‘İsyan’ adlı oyunu sergilemek üzere Atatürk mahallesinde yerini aldı fakat oyunun başlamasına 20 dakika kala seyicileri ve oyuncuları şaşırtan bir durum yaşandı. Salonun kapısında emniyet güçleri ellerinde köpekleri ile içerideki seyircileri çıkartarak arama yapmak istediklerini söylediler. Şaşkınlığa uyrağan seyirciler çaresiz salondan çıkmak zorunda kaldılar. Bunun ardından kuliste hazırlıklarını yapmakta olan oyuncuların da dışarı çıkmasını isteyen emniyet güçleri oyuncuların ve seyircilerin büyük tepkisiyle karşılaştılar. Duruma hiçbir anlam vermemeyen oyuncu ve seyircilerin tüm itirazlarına karşın üslupsuz bir tavırla arama yapmayı direttiler. Emniyet güçleri arama yaparken seyirciler bir tiyatro oyununun basılarak arama yapılmak istenmesini dakikalarca alkışlayarak kınadılar.

İZMİR YENİKAPI TİYATROSU !

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.