Yurtta Kurulan Tiyatroya Haldun Taner Yasağı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinin öğrencileri, yurtla aynı adı taşıyan bir tiyatro topluluğu kurup, bütün imkansızlıklara rağmen çalışmalarını sürdürüyorlar

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinin öğrencileri, yurtla aynı adı taşıyan bir tiyatro topluluğu kurup, bütün imkansızlıklara rağmen çalışmalarını sürdürüyorlar. Kredi Yurtlar Kurumu, kısa adıyla KYK kurucuları, 2009 yılı ekim ayında kurulan topluluğun kuruluş amacını, oynadıkları skeçleri, sıkıntılarını ve “devlet desteğini” anlattı.

TİYATRO YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

KYK tiyatro topluluğu kurucularından Muzaffer Karga daha önceden tiyatro geçmişlerinin olduğunu söylüyor. KYK’da, yani yurtta, zamanlarının büyük bölümü boşa geçtiğinden zamanı boşa geçirmektense tiyatro gibi sanatsal aktivitede bulunmanın daha doğru olacağına karar vermişler. Karga topluluğun devlet destekli olduğunu fakat devletten pek destek göremediklerini ifade ediyor. “Topluluk 2009 yılının ekim ayında kuruldu. Şu an gerekli malzemelerimiz yok. Ses sistemi, kulis, perde yok, ışıklar yetersiz. Bu sıkıntıları gidermek için pek destek göremiyoruz. Ama tüm bu sıkıntılara rağmen biz tiyatro yapmaya çalışıyoruz” diyor.

OYUNA İZİN ÇIKMADI

Hasan Uğur Özer, KYK bünyesinde kurulan tiyatro topluluğunun Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlatıyor. Ona göre de topluluk KYK’da kalan öğrenciler açısından boş zamanlarını iyi değerlendirmenin bir aracı. Özer imkânların kısıtlı olmasıyla beraber birçok sıkıntıların olduğunu ama bunlara rağmen hazırladıkları skeçleri KYK’daki öğrencilere oynamalarının hem kendilerinin hem de öğrencilerin memnun ettiğini söylüyor.

KYK topluluğunun istediği oyunu oynaması bile zaman zaman güç oluyor. Topluluk, Haldun Taner’in Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı oyununu oynamak için KYK yönetimine başvurmuş ama oyunun “argo ve din sömürüsü” içerdiğini gerekçe göstererek yönetim kabul etmemiş. Oysa Özer “Oyunun içeriğinde argo ve din sömürüsü yok, aksine din sömürüsünü yapanları eleştiriyor. Oyunu siyasi olduğundan dolayı kabul etmediler” diyor.
Yılmaz Gaygusuz

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.